Un tânăr din Alba are succes cu o cultură de mure: „Am pornit de la câteva plăntuţe cultivate pentru familie“

Emanuel Gavrilaş, un tânăr din Aiud, angajat la penitenciarul din localitate, a găsit în timpul liber reţeta de succes pentru a obţine venituri importante dintr-o cultură mai puţin întâlnită la noi în ţară: cultivă mure pe mai bine de 4.000 de metri pătraţi.

Familia de producători agricoli din Aiud a mizat pe acest  fruct şi a pus bazele unei plantaţi de mure în ideea de a pune pe mesele consumatoriilor fructe naturale ţi de calitate la un pret de producţie cât mai mic.

ELIT

Plantaţia de mure se afla pe raza localităţii Aiud, cu acces rapid la autostrada Sebeş – Turda. ”Totul a pornit de la câteva plăntuţe cultivate pentru consumul familiei care la scurt timp au furnizat butaşii acestei frumoase plantaţii de mure.

Pentru a furniza fructe de calitate si sănătoase preferăm să ferim plantaţia de substanţe toxice sau îngraşăminte chimice. Fiind la inceput de drum si având foarte puţine surse de inspiraţie (carţi, articole, manuale..)  ne-am lovit de o mulţime de neconoscute dar cu rabdare şi perseverenţă am trecut peste toate obstacolele reuşind sa punem pe picioare aceasta mică afacere de familie”, spune Emanuel Gavrilaş.

Fructele sunt comercializate în stare proaspătă (la caserolă de diferite gramaje şi vrac) sau congelate direct către consumatori. ”Principiile după care ne ghidăm sunt oferirea de fructe sută la sută naturale de o calitate ireproşabilă, deschidere faţă de consumator şi fructe de calitate la un preţ competitiv”, afirmă producătorul agricol din Aiud.

Baza culturii de mure a fost pusă în 2016, iar în prezent a ajuns la mai mult de 4.000 de metri pătraţi cultivaţi cu acest fruct. „Pentru mine, plantaţia reprezintă un al doilea job. Am început iniţial cu o suprafaţa de test, aveam circa 40-50 de plante, însă după un timp mi-am dat seamă că ar putea deveni şi o afacere de familie de viitor. Am ales murele pentru că mi-am dorit să am un fruct mai special, asta pe lângă multitudinea de beneficii pentru sănătate pe care le au”, susţine Emanuel Gavrilaş.

Fructele sunt culese cu atenţie direct in caserole săptămânal, în perioada sezonului de recoltare, şi în decurs de câteva ore sunt livrate consumatorului astfel asigurăm clientului un fruct de calitate si proaspăt. Pe lângă vânzarea angro, fermierul participă şi la târguri de produse agricole. În 2017, acesta a trecut de la producţia de mure şi la cea de vin, respectiv lichior din acest fruct.

Pentru că de la început a mizat pe calitatea fructelor, producţia nu a fost foarte ridicată, dar a compensat prin celelalte componente. „Avand în vedere că nu vând la firme, la angro, ci direct la consumator, m-a interesat să merg pe calitate, în detrimentul, să spunem, al producţiei. În ceea ce priveşte valorificarea, le-am vândut la persoane fizice, prin cunoştinţe, prieteni.

Eu le-am dat la un preţ mai mic, de circa 10 lei/kg, însă în piaţă pot ajunge uşor la un preţ dublu”, mai spune agricultorul. Cei care îşi doresc să înfiinţeze o cultură de mur este important să se asigure că deţin un teren propice dezvoltării acestei plante. Cele mai bune soluri pentru această cultură sunt cele neutre, care au o umiditate constanţa, cu un ph de cel puţin 4,5 – 5.

„Perioada optimă de plantare, din punctul meu de vedere, este primăvara. Alţi cultivatori recomanda şi plantarea de toamnă, însă consider că dacă punem plante de 1 an, ele sunt foarte sensibile, există toate şansele să îngheţe. Murul se plantează oarecum la suprafaţa, la circa 15-20 cm maxim”, a mai precizat fermierul din judeţul Alba. Investiţia iniţială poate ajunge la 10.000 de euro pe hectar.

Sursa fotografiilor: Facebook/ Mure de Cultură Aiud

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

avram iancu 19 martie 2018 at 19:13

FELICITARI !!!
Daca ar fi primul job , sigur ar fi mai greu, decat la … fabrica de puturosi , cum spune un coleg al dansului … dar ar fi mult mai frumos !!!
La mai mare suprafata cultivata si mai multa productie …

nuvadnuaudnuvorbesc 19 martie 2018 at 19:16

bravo lui . succes.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...