Rămâi conectat

Actualitate

Un somn mai bun ar putea prelungi, cu câțiva ani, speranța de viață. STUDIU

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un somn mai bun ar putea prelungi, cu câțiva ani, speranța de viață. STUDIU

O cercetare realizată pe peste 170.000 de oameni care trăiesc în Statele Unite arată că cei care aveau cinci factori de somn sănătos aveau un risc mai redus să moară prematur.

Aceștia erau: dormitul între șapte și opt ore pe noapte, dificultatea de a adormi de cel mult două ori pe săptămână, dificultatea de a rămâne adormit de cel mult două ori pe săptămână, nefolosirea de medicamente pentru somn și senzația de odihnă după trezire cel puțin cinci zile pe săptămână.

În rândul bărbaților și femeilor care au raportat că au avut toate cele cinci măsuri de măsurare a calității somnului, speranța de viață a fost cu 4,7 ani mai mare pentru bărbați și cu 2,4 ani mai mare pentru femei, în comparație cu cei care nu au avut niciuna sau doar una.

„Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, au mai multe șanse să trăiască mai mult”, a declarat Dr. Frank Qian, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School și coautor al studiului. „Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, am putea fi capabili să prevenim o parte din această mortalitate prematură.”

El a sugerat că oamenii ar trebui să înceapă să încerce să își optimizeze obiceiurile de somn „de la o vârstă fragedă”, adăugând: „Nu este nevoie să ne gândim la asta: „Dacă oamenii pot dezvolta aceste bune obiceiuri de somn, de a dormi suficient, de a se asigura că dorm fără prea multe distrageri și de a avea o bună igienă a somnului în general, acest lucru poate fi foarte benefic pentru sănătatea lor generală pe termen lung.”

„Este important ca persoanele tinere să înțeleagă că multe comportamente de sănătate sunt cumulative în timp. Așa cum ne place să spunem: „Nu este niciodată prea târziu să faci exerciții fizice sau să te lași de fumat”, de asemenea, nu este niciodată prea devreme. Și ar trebui să discutăm și să evaluăm mai des somnul.”

Rezultatele studiului sunt prezentate astăzi la Sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie împreună cu Congresul Mondial de Cardiologie.

Echipa a analizat date de la 172.321 de persoane cu vârsta medie de 50 de ani, care au participat la un sondaj național între 2013 și 2018.

Aceștia au fost urmăriți în medie puțin peste patru ani, timp în care au murit 8.681 de persoane, dintre care 2.610 decese din cauza bolilor cardiovasculare și 2.052 din cauza cancerului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că 8% dintre decese ar putea fi atribuite unor modele de somn deficitare.

După ce au fost luați în considerare și alți factori cunoscuți pentru creșterea riscului de deces prematur, cum ar fi afecțiunile medicale diagnosticate anterior și consumul de alcool, persoanele care aveau toți cei cinci factori de somn sănătos aveau un risc cu 30% mai mic de a muri decât cele care nu aveau niciunul sau doar unul.

Aceștia aveau cu 21% risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare în mod specific și cu 19% risc mai mic de a muri din cauza cancerului.

„Am observat o relație clară de tip doză-răspuns, astfel încât cu cât mai mulți factori benefici pe care îi are cineva în ceea ce privește o calitate mai bună a somnului, cu atât are și o scădere treptată a mortalității din toate cauzele și a mortalității cardiovasculare”, a spus Qian.

„Cred că aceste constatări subliniază faptul că nu este suficient să dormi destule ore. Trebuie într-adevăr să ai un somn odihnitor și să nu ai prea multe probleme în a adormi și a rămâne adormit.”

Cercetătorii au spus că studiul lor a fost limitat de faptul că obiceiurile au fost auto-raportate. Dar rezultatele se potrivesc cu cercetările anterioare care leagă somnul insuficient de problemele cardiace și care leagă apneea de somn de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, fibrilația atrială și atacurile de cord.

Un studiu separat prezentat la aceeași conferință a constatat că aportul de sare poate fi prea mic pentru pacienții cu insuficiență cardiacă.

Cercetătorii au analizat nouă studii randomizate și controlate privind aportul de sodiu și au constatat că reducerea acestuia sub limita maximă recomandată de 2,3 g pe zi nu a adus beneficii suplimentare și, de fapt, ar putea spori riscul de deces.

Dr. Anirudh Palicherla de la Facultatea de Medicină a Universității Creighton din Omaha, Nebraska, autorul principal al studiului, a declarat: „Restrângerea sodiului din alimentație la mai puțin decât recomandarea obișnuită a fost contraproductivă în gestionarea insuficienței cardiace.”

Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie spune că adulții nu ar trebui să consume mai mult de 6 g de sare pe zi, aproximativ o linguriță, care conține 2,4 g de sodiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea