Rămâi conectat

Curier Județean

Un sfert de secol de artă contemporană la Aiud: Fundația „Inter-Art” Aiud împlinește astăzi 25 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

  Fundația „Inter-Art” Aiud a fost înființată în 1996 și propune o abordare alternativă a artei contemporane, ca un punct de legătură între civilizații și culturi, deschizând astfel o arenă pentru artiștii contemporani din întreaga lume datorită membrilor fondatori activi  Stefan Balog, Ioan Hădărig, Robert Lixandru și celor care li s-au alăturat în timp în coordonarea proiectelor: Zoltán Balog, Elena Cristea și Andrei Bakó.

Stefan BalogPreședinte, Fundația „Inter-Art” a declarat că: ” Un sfert de secol Inter-Art! …Și rămân bineînțețes realizările celor 25 de ani, cu bune și rele, tristeți și bucurii, proiecte deosebite sau țeluri încă neatinse. Însă toate aceste aspecte formează o poveste unică al unei alternative artistice, o altfel de abordare a conceptului artistic și creativ… Sper că cei 25 de ani Inter-Art au contat și nu a fost doar o scânteie.  Suntem la o cotitură importantă, un moment de sărbătoare ce ne deschide următoarea ușă prin care pașim mai departe, spre un loc în istorie.”

Ioan Hădărig, Director artistic, Fundația „Inter-Art” : „A vorbi despre 25 de ani de Inter-Art la Aiud înseamnă să realizezi că un fenomen artistic, creat într-un orășel de provincie din Transilvania, România, a reușit să modeleze destine artistice, să impună valori ale artei contemporane românești în context internațional, să ofere alternative culturale, naționale și internaționale, să exprime idealuri, sentimente, tăiri, atitudini…”

Robert Lixandru, Secretar General: „Fundația „Inter-Art”Fundația „Inter-Art” împlinește 25 de ani – un sfert de secol, un proiect de o viață și sunt fericit că fac parte din ea.”

Mesaje pentru „Inter-Art” la 25 de ani de activitate

          Cuvânt de salut din partea domnului Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, Administraţia Prezidenţială

         „În cei 25 de ani de existenţă, Fundaţia Inter-Art Aiud a fost un facilitator al dialogului între creatori, precum şi între artişti şi iubitorii de artă. Mai mult decât atât, fundaţia a construit o foarte valoroasă platformă de comunicare între artişti români reprezentând toate etniile din România, precum şi între artişti români şi străini, mărturie în acest sens fiind atât cele 24 de ediţii ale taberei internaţionale de artă plastică, cât şi cele două ediţii ale taberei interetnice de artă contemporană organizate la Aiud (2016, 2018). Diversitatea expresiilor artistice este susţinută şi promovată în mod activ de Inter-Art cu prilejul tuturor manifestărilor organizate.

          Această abordare bazată pe dialog şi conlucrare este marca distinctivă a Fundaţiei Inter-Art, o serie de instituţii de stat şi private din România şi din străinătate susţinând aceste demersuri ale fundaţiei.

          Prin expoziţiile prezentate în spaţii prestigioase precum sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, sediul Parlamentului European de la Bruxelles sau Palatul Naţiunilor de la Geneva, Inter-Art este un veritabil ambasador al României interculturale.

          În semn de recunoaştere pentru activitatea fundaţiei, în anii 2018 şi 2019, Preşedintele României a acordat Înaltul său Patronaj Taberei Interetnice de Artă Contemporană Aiud (5-15 iunie 2018), expoziţiei „Imaginile diversităţii” organizate la sediul Parlamentului European (26-30 iunie 2018) şi expoziţiei de artă contemporană românească „Identităţi multiculturale” la sediul ONU din New York (27-31 mai 2019).

          Felicit Fundaţia Inter-Art Aiud cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existenţă şi le urez tuturor celor implicaţi în activitatea ei multe proiecte de succes şi de o bună vizibilitate naţională şi internaţională în viitor!”

 

Cuvânt de salut din partea doamnei Lacziko Enikő Katalin, Secretar de Stat Departamentul pentru Relații Interetnice – Secretariatul General al Guvernului

          „7 ani de colaborare care au cuprins diverse proiecte comune, tabere de artă, expoziții naționale și internaționale, precum și o expoziție online au dus la un parteneriat fructuos și puternic bazat pe idei comune privind rolul culturii și artei ca cel mai eficient ambasador în promovarea diversității. Cultura reprezintă cunoaștere și pe deasupra, recunoașterea valorilor proprii, deoarece conceptul de cultură nu are sens decât în contextul mai larg al interacțiunii dintre oameni. Nu este suficient să ne gândim la cultură ca la o acumulare de valori de-a lungul timpului, cultura este un act de definire a identității, de apartenență la umanitate – este o fereastră deschisă, o punte către civilizația universală.

          Fundația Inter-Art dezvoltă programe interetnice și interculturale care promovează aceste idei și aduc o contribuție semnificativă la arta contemporană din România și la consolidarea relațiilor interetnice începând din 1996.

          Departamentul pentru Relații Interetnice și Fundația Inter-Art rezonează asupra acestor idei și au colaborat anual la reunirea artiștilor din cele 20 de minorități naționale ale României și a majorității pentru a crea o platformă de dialog și interacțiune pentru a promova diversitatea culturală bazată pe toleranță, idei, concepte, credințe și personalități din medii diferite.

          Departamentul pentru Relații Interetnice este onorat că a contribuit la reușita acestor proiecte și își asigură deschiderea pentru a susține programe care au ca scop reunirea tuturor artiștilor aparținând diferitelor etnii și promovarea acestora și a lucrărilor lor la nivel național și internațional. Recunoașterea și conștientizarea diferențelor și identităților culturale exprimate și reprezentate de artiști urmăresc să îmbogățească dialogul intercultural, prin organizarea de expoziții.”

Cuvânt de salut din partea domnelor Iulia Adriana Oana Badea, Primar al Municipiului Aiud, Dr. Lőrincz Helga, Viceprimar al Municipiului Aiud

          „Implicarea constantă, de-a lungul celor 25 de ani, a Fundației „Inter-Art” în viața cultural-artistică a municipiului Aiud s-a concretizat prin zeci, dacă nu sute, de evenimente culturale de o înaltă ținută pentru cetățenii din mica noastră comunitate. Motiv pentru care le suntem recunoscători.

          Taberele „Inter-Art”, nenumăratele expoziții și alte proiecte cultural-artistice derulate în cadrul excelentei colaborări cu Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” au făcut din municipiul Aiud unul dintre cele mai importante centre ale culturii din județul Alba. Din această strânsă colaborare au ieșit evenimente precum cele două ediții ale Taberei Interetnice de Artă Contemporană sau expoziția de artă „Imaginile diversității”, organizate sub egida Înaltului Patronaj al Președintelui României. Datorită lor, municipiul Aiud a câștigat în 2019 Premiul de Excelență în Promovarea culturală oferit în cadrul Galei AMR. Fundația „Inter-Art” a devenit pe parcursul timpului sinonim cu „cultura” la Aiud. Motive pentru care ne mândrim cu ei și îi sprijinim în tot ceea ce fac.

          Sute de artiști din zeci de țări au vizitat Aiudul în decursul ultimelor două decenii și ne-au învățat, prin creațiile lor, că arta și cultura sunt limbaje universale. Fundația „Inter-Art” a contribuit la îmbrățișarea de către aiudeni a diversității, a multiculturalismului și a respectului pentru celalalt indiferent de etnie, religie sau sex. Fundația „Inter-Art” ne amintește prin fiecare proiect al său că împreună suntem mai buni, motiv pentru care am ales ca acesta să fie un mesaj de mulțumire comun: Vă mulțumim domnule președinte Balog Stefan, domnule secretar general Robert Lixandru și domnule director artistic Ioan Hădărig. Împreună facem echipă excelentă la Aiud. Sperăm să continuați ceea ce faceți cel puțin încă pe atât!”

          Principiile și scopurile de bază ale Fundației Inter-Art Aiud: reprezentarea artei contemporane, descoperirea unei arii a interferențelor culturale dintre artiștii români și artiștii din întreaga lume și organizarea unei tabere internaționale de artă plastică la Aiud care are ca scop aducerea unei noi perspective pe scena artei contemporane din fiecare an.

          Fundația „Inter-Art” are contacte cu organizații similare și artiști din 192 țări de pe toate continentele lumii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea