Un râu din Apuseni, poluat GRAV, de către o societate comercială. Dosarul, închis de Parchet pentru că fapta nu avea „caracter penal”
Un râu din Apuseni, poluat GRAV, de către o societate comercială. Dosarul, închis de Parchet pentru că fapta nu avea „caracter penal”
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba încearcă să recupereze în justiţie aproape 10.000 de lei de la o societatea comercială din Zlatna care a poluat apele râului Ampoi cu substanţe chimice.
Incidentul a avut loc în 18 iulie 2017, când a fost anunţată o poluare cu mortalitate piscicolă pe râul Ampoi, în aval de oraşul Zlatna şi până la intravilanul localităţii Feneş. Martorii au observat o undă de poluare de culoare verde şi peşti morţi de diferite mărimi, motiv pentru care s-a apelat serviciul unic de urgenţă 112.
Personal din cadrul SGA Alba ajuns în zona râului Ampoi, aval de platforma industrială a oraşului Zlatna, a constatat că, în zona de descărcare a conductei de evacuare a sistemului de canalizare din fosta incintă industrială a oraşului, există o undă de apă de culoare verzuie, de mică întindere de cca 25 cm lăţime, care se dispersa în albia râului.
Au fost recoltate probe de apă în secţiuni atât amonte cât şi aval de zona de descărcare a conductei de evacuare a sistemului de canalizare a incintei industriale, precum şi din conducta de canalizare. S-a coborât în aval, pe râul Ampoi, până la podul rutier al drumului spre localitatea Valea Mică, la cca 5 km de punctul în care evacuează conducta de pe platforma industrială.
De pe pod s-au observat depuneri verzui-albastre în mâlul de pe maluri şi peşti morţi, prinşi în mâl şi în zonele cu apă mai mică, apa râului fiind relativ curată la acel moment. S-a coborât în continuare în aval pe râul Ampoi, până în localitatea Presaca Ampoiului, iar de pe podul rutier s-a observat o apă de culoare neobişnuită verzui-turcoaz, peşti morţi prinşi în mâl amonte şi aval de pod. S-a recoltat şi din această zonă probă de apă.
Toate aceste aspecte au fost consemnate în fişa de avertizare în caz de poluare accidentală validată întocmită în data de 19 iulie 2017, în cuprinsul căreia au fost menţionate şi rezultatele analizelor pentru probele de apă recoltate în 18 iulie 2017, rezultând concentraţia de cupru în punctul de prelevare din zona evacuării platformei industriale Zlatna, de 278 mg/l, faţă de limita admisă de 0,03 mg/l.
Totodată, urmare a verificării tuturor unităţilor având ca obiect prelucrare metale şi care îşi desfăşurau la acea dată activitatea pe platforma industrială, s-a stabilit că doar una dintre societăţi produce sulfat de cupru şi se află în activitate, iar în urma prelevării de probe din data de 21 iulie 2017, la trei zile după eveniment, a rezultat o concentraţie de cupru de 0,979 mg/l în conducta de evacuare a apei pluviale a societăţii în canalul pluvial al platformei industriale Zlatna şi o depăşire a pH, care era de 9,5 în timp ce limitele admise sunt de 6,5-8,5. S-a mai stabilit prezenţa cuprului în branhiile şi masa gastro-intestinală a peştilor proveniţi din apa contaminată.
”Lipsa caracterului penal al faptei”
S-au efectuat cercetări şi într-un dosar penal, însă prin Ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia din data de 2 octombrie 2017 s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect infracţiunea de poluare accidentală, pentru lipsa caracterului penal al faptei. SGA Alba a dat societatea producătoare de sulfat de cupru (Zlatcup SRL Zlatna) solicitând plata sumei de 9,972,53 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin cheltuielile determinate de poluarea râului Ampoi în perioada 18-21 iulie 2017.
Reprezentanţii firmei s-au opus acordării de despăgubiri pentru că nu ar exista indicii temeinice cu privire la existenţa faptei de deversare deşeuri de cupru în apă, deoarece în solul întregii zone ar exista cantităţi însemnate de cupru, iar în perioada ploioasă aceste rezerve sunt antrenate de apa pluvială în albia râului Ampoi. Au mai motivat că substanţele cuprice s-ar regăsi în apă ca urmare a procedurilor de dezinfectare a oilor practicate de cetăţeni de pe Valea Ampoiului cu substanţe pe bază de cupru. Martorii audiaţi nu au susţinut niciuna dintre afirmaţiile societăţii.
Cu ocazia deplasării la faţa locului în data de 18 iulie 2017 personalul Gărzii Naţionale de Mediu a observat trei persoane care curăţau rigola stradală din vecinătatea firmei, canalul era inundat până aproape de nivelul şoselei şi pompau apă în continuare în rigolă. De asemenea, aceştia utilizau var praf care era dispersat pe marginea rigolei, timp în care erau asistaţi de un inginer. S-au executat fotografii care prezintă angajaţii pârâtei şi care au fost apoi transmise organelor de cercetare penală pentru a fi ataşate la dosarul penal.
S-a mai constat pe un tronson de circa 500 m aval de evacuarea existentă în dreptul firmei, parcurs la pas prin albie, o mortalitate piscicolă masivă. Toate declaraţiile şi probele de la dosar, coroborate cu rezultatele analizelor de laborator efectuate asupra probelor de apă recoltate de pe conducta de evacuare a apelor uzate şi pluviale de pe platforma industrială unde îşi desfăşoară activitatea societatea comercială au convins Judecătoria Alba Iulia să acorde despăgubirile financiare solicitate de instituţia statului. Cauza se află în faza de apel la Tribunalul Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Accident rutier la ieșirea din municipiul Alba Iulia: Un autocamion și un autoturism implicate în incident.
Accident rutier la ieșirea din municipiul Alba Iulia: Un autocamion și un autoturism implicate în incident Un accident rutier a avut loc astăzi, 19 noiembrie 2024, în jurul orei 15:30, la ieșirea din municipiul Alba Iulia în sensul spre orașul Teiuș. Potrivit primelor informații transmise de Inspectoratul Pentru Situatii de Urgenta „Unirea” Alba un autocamion […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată