Un primar “mic” VS un țăran urban “mare”. Erwin Albu oferă o nouă lecție despre curaj și cum să îți aperi drepturile
Mulți dintre dumneavoastră ați urmărit probabil în presă și la televizor experimentul lui Erwin Albu, un “țăran urban” din municipiul Codlea, Brașov, cu “autoservirea pentru oameni cinstiti”.
Omul, inspirat de ideile unor semeni din țările Europei Occidentale, a scos la poarta gospodăriei surplusul de fructe, legume și flori produse în propria grădină învitând trecătorii cinstiți să se servească după bunul plac, sî cântărească marfa și apoi, după posibilități și propria estimare, să doneze in cutia postala cât consideră ei că merită ”afacerea”.
Parcă invidos pe succesul concitatinului său, primărul din Codlea i-a trimis lui Erwin Albu o somație prin care îi cere, „avand in vedere faptul ca desfasurati activitati pe domeniul public al municipiului Codlea”, sa achite taxa de ocupare a domeniului public „conform H.C.L. nr. 136/15.12.2015” si sa obtina atestatul de producator, altfel va fi amendat.
Răspunsul emo’ionant al țăranului urban la somația primăriei a generat un val de susținere pe rețelele de socializare:
“Către Primăria Codlea
Subsemnatul Erwin Albu, domiciliat în municipiul Codlea, strada Laterală nr.82, județul Brașov, CNP 1798881992, [email protected],
Confirm prin prezenta că am primit somația dumneavoastră cu număr 13473/19.06.2015. Vă anunț cu mare mâhnire că nu ați înțeles nimic din ceea ce se întâmplă în municipiul pe care îl administrați vremelnic.
De peste o săptămână, o țară întreagă se uită cu mare respect și admirație la comunitatea noastră și la felul în care cetățenii simpli știu să se comporte între ei. Nu îmi amintesc când s-a mai vorbit în ultima vreme despre municipiul Codlea cu atâta apreciere. Este un experiment civic prin care arătăm lumii cum suntem cu adevărat ca popor și prin care încercăm să găsim soluții pentru micile gospodării și care a luat o amploare de neimaginat ca ecou de susținere în societatea românească.
Din surplusul din gospodărie, din munca mea țărănească, am expus la poartă niște produse agricole, flori, legume, fructe și altele derivate, și am invitat oamenii să se autoservească cu toată încrederea și bunăcredința, iar dacă aceștia consideră, pot lăsa o mică donație în cutia poștală. Am numit acest experiment de un real succes până în prezent : ”Autoservirea din gospodărie pentru oameni cinstiți”. Peste tot în Europa civilizată se practică această activitate de subzistență, dar în România autoritățile știu să înnăbușească orice inițiativă care nu trece printr-un filtru ultrabirocratic. Poporul român este hulit a fi un popor necinstit, iar tocmai această acțiune scoate în evidență ceea ce autoritățile încearcă să blocheze: solidaritatea și cinstea populară și soluțiile alternative cetățenești.
Referitor la ocuparea domeniului public pentru care mă somați să efectuez în regim de urgență demersuri privind achitarea taxelor, pentru că am expus niște produse țărănești la poartă, vă rog și eu respectuos să trimiteți inspectorii primăriei, pentru a-și justifica și aceștia existența, să constate și să calculeze ”de urgență” impunerile de plată.
Referitor la invitația de a obține certificatul de producător agricol, vă atrag atenția că vă depășiți competențele de unitate administrativ-teritorială, din următoarele motive:
– eu nu efectuez absolut nicio activitate comercială la adresa menționată, produsele țărănești expuse la poartă nefiind expuse la vânzare, neexistând vreun preț impus, oricine putând să se servească după bunul plac. Donația lăsată în cutia poștală este benevolă și poate să aibă sau poate să nu aibă de-a face cu expunerea de produse țărănești.
– impuneți obținerea unui certificat de producător agricol, însă omiteți cu rea-credință sau din neștiință gravă că există și alte forme de organizare prin care micii întreprinzători pot activa. Printre acestea, menționez activitatea de desfacere directă din gospodărie, reglementată la nivel european, dar nepromovată și chiar vitregită de către autorități, tocmai pentru a îngreuna orice inițiativă care să înlesnească supraviețuirea țăranului și a micului producător român.
– vă aduc aminte, că acum aproximativ o lună am purtat o convorbire telefonică concludentă cu unul din cosemnatarii somației dvs., consilier în cadrul Primăriei Codlea, prin care acesta îmi explica, conform legii, că obținerea certificatului de producător agricol se poate face doar în legătură directă cu producția agricolă aferentă unui teren aflat în circuit agricol, nicidecum pentru niște ceapă sau niște flori cultivate în propria curte, casă sau balcon. Așadar ce încercați să îmi impuneți acum?
Cu mare mâhnire,
Erwin Albu,
Cetățean păsător și țăran urban”
foto 1: selfie client cinstit, sursa facebook
Bogdan Presecan
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii6 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii