Ziarul Unirea

Un primar “mic” VS un țăran urban “mare”. Erwin Albu oferă o nouă lecție despre curaj și cum să îți aperi drepturile

Mulți dintre dumneavoastră ați urmărit probabil în presă și la televizor experimentul lui Erwin Albu, un “țăran urban” din municipiul Codlea, Brașov, cu “autoservirea pentru oameni cinstiti”.

autoservire pentru oameni cinstiti CodleaOmul, inspirat de ideile unor semeni din țările Europei Occidentale, a scos la poarta gospodăriei surplusul de fructe, legume și flori produse în propria grădină învitând trecătorii cinstiți să se servească după bunul plac, sî cântărească marfa și apoi, după posibilități și propria estimare, să doneze in cutia postala cât consideră ei că merită ”afacerea”.

ELIT

 

Parcă invidos pe succesul concitatinului său, primărul din Codlea i-a trimis lui Erwin Albu o somație prin care îi cere, „avand in vedere faptul ca desfasurati activitati pe domeniul public al municipiului Codlea”, sa achite taxa de ocupare a domeniului public „conform H.C.L. nr. 136/15.12.2015” si sa obtina atestatul de producator, altfel va fi amendat.

 

rusine Primaria CodleaRăspunsul emo’ionant al țăranului urban la somația primăriei a generat un val de susținere pe rețelele de socializare:

 

“Către Primăria Codlea

Subsemnatul Erwin Albu, domiciliat în municipiul Codlea, strada Laterală nr.82, județul Brașov, CNP 1798881992, erwinalbu@yahoo.com,

 

somatie primaria CodleaConfirm prin prezenta că am primit somația dumneavoastră cu număr 13473/19.06.2015. Vă anunț cu mare mâhnire că nu ați înțeles nimic din ceea ce se întâmplă în municipiul pe care îl administrați vremelnic.

 

De peste o săptămână, o țară întreagă se uită cu mare respect și admirație la comunitatea noastră și la felul în care cetățenii simpli știu să se comporte între ei. Nu îmi amintesc când s-a mai vorbit în ultima vreme despre municipiul Codlea cu atâta apreciere. Este un experiment civic prin care arătăm lumii cum suntem cu adevărat ca popor și prin care încercăm să găsim soluții pentru micile gospodării și care a luat o amploare de neimaginat ca ecou de susținere în societatea românească.

Din surplusul din gospodărie, din munca mea țărănească, am expus la poartă niște produse agricole, flori, legume, fructe și altele derivate, și am invitat oamenii să se autoservească cu toată încrederea și bunăcredința, iar dacă aceștia consideră, pot lăsa o mică donație în cutia poștală. Am numit acest experiment de un real succes până în prezent : ”Autoservirea din gospodărie pentru oameni cinstiți”. Peste tot în Europa civilizată se practică această activitate de subzistență, dar în România autoritățile știu să înnăbușească orice inițiativă care nu trece printr-un filtru ultrabirocratic. Poporul român este hulit a fi un popor necinstit, iar tocmai această acțiune scoate în evidență ceea ce autoritățile încearcă să blocheze: solidaritatea și cinstea populară și soluțiile alternative cetățenești.

 

Referitor la ocuparea domeniului public pentru care mă somați să efectuez în regim de urgență demersuri privind achitarea taxelor, pentru că am expus niște produse țărănești la poartă, vă rog și eu respectuos să trimiteți inspectorii primăriei, pentru a-și justifica și aceștia existența, să constate și să calculeze ”de urgență” impunerile de plată.

 

Referitor la invitația de a obține certificatul de producător agricol, vă atrag atenția că vă depășiți competențele de unitate administrativ-teritorială, din următoarele motive:

 

– eu nu efectuez absolut nicio activitate comercială la adresa menționată, produsele țărănești expuse la poartă nefiind expuse la vânzare, neexistând vreun preț impus, oricine putând să se servească după bunul plac. Donația lăsată în cutia poștală este benevolă și poate să aibă sau poate să nu aibă de-a face cu expunerea de produse țărănești.

 

– impuneți obținerea unui certificat de producător agricol, însă omiteți cu rea-credință sau din neștiință gravă că există și alte forme de organizare prin care micii întreprinzători pot activa. Printre acestea, menționez activitatea de desfacere directă din gospodărie, reglementată la nivel european, dar nepromovată și chiar vitregită de către autorități, tocmai pentru a îngreuna orice inițiativă care să înlesnească supraviețuirea țăranului și a micului producător român.

 

– vă aduc aminte, că acum aproximativ o lună am purtat o convorbire telefonică concludentă cu unul din cosemnatarii somației dvs., consilier în cadrul Primăriei Codlea, prin care acesta îmi explica, conform legii, că obținerea certificatului de producător agricol se poate face doar în legătură directă cu producția agricolă aferentă unui teren aflat în circuit agricol, nicidecum pentru niște ceapă sau niște flori cultivate în propria curte, casă sau balcon. Așadar ce încercați să îmi impuneți acum?

Cu mare mâhnire,

Erwin Albu,

Cetățean păsător și țăran urban”

foto 1: selfie client cinstit, sursa facebook

Bogdan Presecan

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

Așa zis-a Burebista 25 iunie 2015 at 15:06

No acuma ce face primarul invidios pe țăranul mai deștept ca el? Trimite inspectorii antifraudă să constate că nu are casă de marcat? Mai trebuie să angajeze casieră, să țină registru de casă, să aibă un registru în care să declare banii personali, să dea bon fiscal pentru bacșiș (chiar dacă a fost abrogat bonul fiscal pentru bacșiș), să plătească o contabilă, să angajeze vânzătoare cu calificare, să depună bilanțul, etc.
Dacă e deștept țăranul poate să îi ridice primarului oamenii în cap și adio primărie!

Andrei 25 iunie 2015 at 15:38

Domnul Erwin Albu ar trebui sa candideze la urmatoarele alegeri locale, INDEPENDENT!

Comentariile sunt oprite