Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Un pilot de origine română căzut la datorie în Ucraina a fost decorat post-mortem de președintele Zelensky

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un pilot de origine română căzut la datorie în Ucraina a fost decorat post-mortem de președintele Zelensky

Pilotul maior Stepan Ciobanu, care a căzut luni, 28 februarie, la 58 de ani, a primit post-mortem titlul de eroul Ucrainei.

Citește și: Rusia acţionează pentru a încercui capitala ucraineană Kiev şi oraşul Harkov. Anunțul forţelor armate ucrainene

Experimentatul pilot de 58 de ani a reușit să reziste 5 zile pe un cer unde rușii fac legea, dar a murit într-o misiune de apărare în centrul Ucrainei. Armata ucraineană a anunțat că bărbatul a fost atacat de avioanele rusești și s-a catapultat prea târziu.

Născut în regiunea Odessa, în sudul Basarabiei, a intrat în armată de tânăr, iar ocaziile în care putea să meargă în România au fost misiunile și mitingurile aviatice. Avea un regret intim că nu a reușit să treacă mai des granița. A fost la unele mitinguri la Timișoara, la altele la București. Acolo și-a făcut mulți prieteni din România.

Cei care l-au cunoscut spun că „îi plăcea să piloteze, dar și să conducă. Era legat de România și prin mașină – conducea o Dacie. Dacia Logan”.

A fost prieten și vecin cu Oleksandr Oksancenko, unul dintre cei mai mari piloți de luptă din lume. Și Oksancenko, și Ciobanu au murit în misiuni asemănătoare, în care au încercat să deturneze avioanele inamice. Unul deasupra Kievului, celălalat deasupra orașului Koprivnițki, cunoscut până la desovietizarea Ucrainei drept Kirovohrad.
Și insista mult să i se spună pe numele său românesc, Ștefan.

sursa: Europa Press RO


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea