Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un pamflet murdar, în locul unei analize

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

  Sub titlul „Un tupeu fără limită”, s-a publicat, spre surprinderea mea, în ziarul „Unirea” din Alba Iulia, în locul unei reveniri – eventual mai analitice şi critice – la o primă relatare calmă şi obiectivă a desfăşurării importantelor şi luminoaselor manifestări de la Blaj dedicate celor 150 de ani ai ASTREI, un pamflet primitiv, virulent şi vulgar. Semnat de cine? Nu de un descendent al condeiului arghezian, ci de un gazetar amator şi un cântăreţ de ocazie blăjean, pe nume Aurel Roman.
Am zis spre surprinderea mea fiindcă, ori de câte ori am citit paginile ziarului „Unirea” am găsit în ele prezenţa unor condeie profesioniste, animate de dorinţa unei comunicări obiective cu cititorii şi de un patriotism luminat, cinstit.
Singurul lucru adevărat din penibilul articol al gazetarului de la Blaj (articol pe care mă îndoiesc că l-a scris singur!) este elogiul binemeritat adus Consiliului Judeţean şi preşedintelui Ion Dumitrel, care au organizat şi subvenţionat toate manifestările blăjene, la proiectarea şi desfăşurarea cărora am avut onoarea să particip şi eu, de la Bucureşti şi de la „Mica Romă”. Altfel, poate, n-aş fi putut constata, încă şi încă o dată spiritul generos, luminat al factorilor diriguitori din fruntea judeţului Alba, ca şi al celor din Blaj. Oameni bine aşezaţi în această ramă pilduitoare, pe care îi cunosc de mulţi ani, nu numai eu, ci mulţi alţi reprezentanţi de seamă ai culturii şi artei din România.
Dar nefericitul autor al pamfletului nu şi-a dat seama că, după laudele cuvenite acestor organizatori, tot ce a însăilat el pe urmă nu este decât o negaţie jignitoare la adresa acestor instituţii şi a oamenilor pe care le reprezintă. Căci, nu singur Ion Moldovan, unul dintre intelectualii cei mai de seamă ai Blajului, a organizat toate manifestările artistice dedicate ASTREI, în zilele fierbinţi de 16-18 septembrie 2011. Chiar dacă într-adevăr spectacolul de teatru invitat de la Bucureşti avea unele accente bufe, dezagreabile sau chiar vulgare, pe atât de magnifice s-au dovedit orele muzicale aplaudate de noi toţi, vârstnici şi tineri, aflaţi în sala mare a Centrului Cultural.
Şi apoi, îngroşând şi falsificând aceste două spectacole, să-l mai faci pe Ion Moldovan „specimen” şi „ungur trădător”, pe el care vine dintr-o veche familie românească pe care o cunosc şi eu, pe el care conduce de ani mulţi şi rodnici străvechea tipografie reînviată a Blajului, prestigioasa editură religioasă şi laică „Buna Vestire”, publicaţia lunară „Unirea” a Bisericii Române Unite cu Roma, precum şi revista literară „Blajul”, tocmai pe el care a publicat atâtea volume despre marii arhierei şi cărturari ai Blajului, despre personalităţi de prim rang ale artei şi culturii naţionale, tocmai pe el care a organizat şi susţinut atâtea manifestări prestigioase – la multe asistând şi eu – în marea Catedrală a Blajului, manifestări cu un profund spirit naţional, tocmai pe el, spun, s-a găsit acest Rică-Roman-Venturiano să-l bălăcărească într-un spirit şovin, aiuritor, sub masca falsă de apărător al patriotismului ASTREI, binecunoscut şi întotdeauna benefic în istoria românilor.
Mai clar spus, nu ungurii ne batjocoresc domnule Rică, nici la Alba Iulia, nici la Blaj, ci mai degrabă asemenea caricaturi patriotarde, care îşi permit să califice pe un veritabil cărturar patriot, nici mai mult, nici mai puţin decât „instigatorul”, „acest Tokes al Blajului”. Fără ezitare şi fără ruşine!
Închei aici, fiindcă tristeţea mea poate deveni indignare, rugând conducerea UNIRII de la Alba Iulia – nume întotdeauna simbolic – să nu se supere pe această încercare de a combate încă o dată DEZUNIREA, boală mai grea decât toate, pentru noi românii.
Cu mulţumiri şi bunele sentimente prieteneşti de totdeauna.
Ion BRAD
Bucureşti, 4 octombrie 2011


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii, construit la Alba Iulia, printr-o investiție de peste 3 milioane lei: A fost semnată autorizația de construire

Ziarul Unirea

Publicat

în

Complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii, construit la Alba Iulia, printr-o investiție de peste 3 milioane lei: A fost semnată autorizația de construire Un complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii va fi construit la Alba Iulia, Printr-o investiție de peste 3 milioane de lei. Vineri, 26 aprilie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea