Rămâi conectat

Actualitate

Un ochi râde, altul plânge

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut printr-o mare încercare, dar a fost trecută cu înţelepciune şi mai ales cu dreptate alegând pentru postul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului pe Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop de Alba Iulia.
Noul nostru mitropolit care poartă un nume extraordinar în istoria creştină a românilor şi are o zi de naştere predestinată – 24 ianuarie, ziua Unirii, este acel ierarh care are puteri supranaturale, magice de fapt, de păstrător al credinţei străbune şi de purtător al candelei iubirii de neam în vechiul Ardeal. El are înţelepciunea de-a răbda şi uita dar eu ca admirator al dânsului nu pot să uit nedreptatea care i s-a făcut în 2005 când în bătălia pentru scaunul Mitropoliei de la Sibiu, scaun lăsat liber de Antonie Plămădeală i s-a făcut o mare nedreptate pe care acum, Dumnezeu, prin Sfântul Sinod a îndreptat-o.
Ca şi împăratul din poveste, un ochi al meu râde când vede realizările noului mitropolit, ierarh care nu s-a retras niciodată într-un turn de fildeş sau de piatră între zidurile cetăţii din Alba Iulia, chiar şi când era supărat de răutatea umană, ci a fost prezent necontenit în mijlocul credincioşilor pe care-i păstoreşte. Prin munca lui neobosită de 21 de ani de episcopie şi 12 ani de preoţie a şlefuit sufletele a mii şi mii de credincioşi pe care i-a transformat prin insuflarea credinţei în adevărate opere de artă ale lui Dumnezeu. El a cultivat frumosul în toate formele sale dar mai ales în relaţiile interumane. Nobleţea compasiunii a fost transformată de dânsul în cel mai mare institut de binefacere numit Filantropia Ortodoxă de Alba care are cele mai multe aşezăminte sociale din ţară.

Prin resorturile profunde ale sufletului său care caută mereu credinţa înfiinţează la Alba Iulia: Seminarul Teologic, Facultatea de Teologie, postul de radio Reîntregirea şi multe altele. Numărul mănăstirilor, schiturilor şi unităţilor monahale, focare de spiritualitate şi cultură românească, creşte de la două în 1990, la 43 în prezent. Se construiesc peste 200 de biserici printre care şi Catedrala Ortodoxă de la Blaj. Se implică activ în organizarea comunitară a parohiilor, în apariţia numeroaselor reviste teologice şi cărţi de teologie tipărite la Editura Episcopiei. A fost şi este un dirijor magic al Marii Simfonii numită Arhiepiscopia de Alba şi Mureş.
Un ochi al meu plânge fiindcă păstorul nostru ne părăseşte şi pleacă spre Alma Mater Napocensis şi mă gândesc cu îngrijorare ce va lăsa în urmă, cine va fi noul nostru păstor care ne va îndruma paşii spre credinţă. Îl rugăm cu disperare să ne lase un om tot atât de puternic ca şi dânsul pentru a ne ocroti pe noi mirenii, pentru a ocroti tot ce s-a făcut în anii aceştia în Alba şi Mureş. Nu vrem în nici un chip să cădem sub conul de umbră al Mitropoliei Sibiului şi am dori ca sărbătoarea Bunei Vestiri să ne aducă pe lângă intronizarea noului mitropolit şi marea veste bună şi anume vestea ca Episcopia de Alba să rămână supusă părintelui nostru duhovnicesc Mitropolitul Andrei al Ardealului de Nord.
Dr. Mircea FRENŢIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Zile libere pentru angajații români: Când are loc prima minivacanță din 2025

Bera Larisa

Publicat

în

Zile libere pentru angajații români: Când are loc prima minivacanță din 2025 După zilele libere de Crăciun, Bobotează și Sfântul Ion, angajații s-au întors la muncă, însă următoarea minivacanță este aproape. Potrivit Codului Muncii, ziua de 24 ianuarie 2025 este zi liberă legală. Din fericire, această data pică într-o zi de vineri, astfel că, angajații […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea