Rămâi conectat

Actualitate

Un ochi râde, altul plânge

Publicat

în

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut printr-o mare încercare, dar a fost trecută cu înţelepciune şi mai ales cu dreptate alegând pentru postul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului pe Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop de Alba Iulia.
Noul nostru mitropolit care poartă un nume extraordinar în istoria creştină a românilor şi are o zi de naştere predestinată – 24 ianuarie, ziua Unirii, este acel ierarh care are puteri supranaturale, magice de fapt, de păstrător al credinţei străbune şi de purtător al candelei iubirii de neam în vechiul Ardeal. El are înţelepciunea de-a răbda şi uita dar eu ca admirator al dânsului nu pot să uit nedreptatea care i s-a făcut în 2005 când în bătălia pentru scaunul Mitropoliei de la Sibiu, scaun lăsat liber de Antonie Plămădeală i s-a făcut o mare nedreptate pe care acum, Dumnezeu, prin Sfântul Sinod a îndreptat-o.
Ca şi împăratul din poveste, un ochi al meu râde când vede realizările noului mitropolit, ierarh care nu s-a retras niciodată într-un turn de fildeş sau de piatră între zidurile cetăţii din Alba Iulia, chiar şi când era supărat de răutatea umană, ci a fost prezent necontenit în mijlocul credincioşilor pe care-i păstoreşte. Prin munca lui neobosită de 21 de ani de episcopie şi 12 ani de preoţie a şlefuit sufletele a mii şi mii de credincioşi pe care i-a transformat prin insuflarea credinţei în adevărate opere de artă ale lui Dumnezeu. El a cultivat frumosul în toate formele sale dar mai ales în relaţiile interumane. Nobleţea compasiunii a fost transformată de dânsul în cel mai mare institut de binefacere numit Filantropia Ortodoxă de Alba care are cele mai multe aşezăminte sociale din ţară.

Prin resorturile profunde ale sufletului său care caută mereu credinţa înfiinţează la Alba Iulia: Seminarul Teologic, Facultatea de Teologie, postul de radio Reîntregirea şi multe altele. Numărul mănăstirilor, schiturilor şi unităţilor monahale, focare de spiritualitate şi cultură românească, creşte de la două în 1990, la 43 în prezent. Se construiesc peste 200 de biserici printre care şi Catedrala Ortodoxă de la Blaj. Se implică activ în organizarea comunitară a parohiilor, în apariţia numeroaselor reviste teologice şi cărţi de teologie tipărite la Editura Episcopiei. A fost şi este un dirijor magic al Marii Simfonii numită Arhiepiscopia de Alba şi Mureş.
Un ochi al meu plânge fiindcă păstorul nostru ne părăseşte şi pleacă spre Alma Mater Napocensis şi mă gândesc cu îngrijorare ce va lăsa în urmă, cine va fi noul nostru păstor care ne va îndruma paşii spre credinţă. Îl rugăm cu disperare să ne lase un om tot atât de puternic ca şi dânsul pentru a ne ocroti pe noi mirenii, pentru a ocroti tot ce s-a făcut în anii aceştia în Alba şi Mureş. Nu vrem în nici un chip să cădem sub conul de umbră al Mitropoliei Sibiului şi am dori ca sărbătoarea Bunei Vestiri să ne aducă pe lângă intronizarea noului mitropolit şi marea veste bună şi anume vestea ca Episcopia de Alba să rămână supusă părintelui nostru duhovnicesc Mitropolitul Andrei al Ardealului de Nord.
Dr. Mircea FRENŢIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate

Publicat

în

Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate

Grupul hotelier Accor va deschide un nou hotel în România, la Alba Iulia. Noul proiect, Mercure Alba Iulia Cetate, va fi primul hotel din acest oraș afiliat unui lanț internațional și va fi inaugurat în al doilea trimestru din 2024.

Hotelul va funcționa în cadrul unui contract de franciză cu un investitor local, parte a grupului Dentotal, care a deschis deja două hoteluri în cadrul grupului: Mercure Bucharest City Center în 2014 și ibis Styles Bucharest City Center în 2020.

Amplasat la câteva minute de Cetate, hotelul din Alba Iulia va avea 112 camere și apartamente, dispuse pe trei etaje plus mansardă, un restaurant de 282 mp cu terasă exterioară, o sală de evenimente de 430 mp, un centru SPA, un loc de joacă pentru copii în interior și exterior și o parcare exterioară și interioară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Platforma booking.com listează în prezent doar zece hoteluri în Alba Iulia. Orașul Unirii, situat în inima Transilvaniei, este vizitat anual de mii de turiști români și străini. În topul destinațiilor preferate de turiști se află Cetatea Albă Carolina.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu

Publicat

în

Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu

Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), a declarat în cursul zilei de luni, 23 mai, că Poliția Română testează în prezent o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină este asigurată sau nu. Se estimează că folosirea aplicației va deveni operațională în acest an.

Poliţia a încercat deja aplicaţia din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare.

Preşedintele BAAR a oferit amănunte despre etapa testării acestei aplicaţii de către Poliţia Română, la cererea HotNews.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aplicaţia a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracţiuni de secundă aplicaţia interoghează baza de date AIDA şi întoarce răspunsul dacă maşina este e asigurată sau nu.

Apoi poliţistul poate lua decizia să oprească maşina şi să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care maşina are asigurare, dar e făcută pe seria de şasiu – e în vederea înmatriculării – şi atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează şasiul. Se va rezolva în timp şi acest aspect.

Se lucrează în prezent şi la capacitatea de a filma a aplicaţiei. În momentul de faţă aplicaţia permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce poliţistul circulă cu maşina şi filmează, aplicaţia vede numărul şi semnalează dacă e asigurată sau nu.”, a comunicat luni pentru HotNews.ro Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.

Preşedintele BAAR a mai adăugat că aplicaţia în sine este interconectată cu baza de date AIDA şi va fi disponibilă exclusiv pentru Poliţie.

„Aplicaţia va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliţiei, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicaţia mai departe, poate reusim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar.

Partea de fotografie funcţionează şi a şi fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliţie în ţară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicaţie”, a mai adăugat preşedintele BAAR.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

OMS nu consideră că este nevoie de vaccin împotriva variolei maimuței

Publicat

în

OMS nu consideră că este nevoie de vaccin împotriva variolei maimuței

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă ca măsură precum o bună igienă iar comportamentul sexual sigur va ajuta la controlul răspândirii acestuia, potrivit unui oficial, scrie Reuters.

Într-un interviu pentru Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de agenţi patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa, a spus că rezervele de vaccinuri sunt relativ limitate, informează News.ro.

Măsurile imediate pentru controlarea focarului sunt depistarea contactului şi izolarea, a spus el, observând că nu este un virus care se răspândeşte foarte uşor şi nici nu a provocat până acum boli grave. „Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la răspândirea vaccinării populaţiilor”, a afirmat oficialul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Comentariile sale au venit ca urmare a anunţului Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA că este în curs de a elibera unele doze de vaccin Jynneos pentru utilizare în cazurile de variola maimuţelor.

Autorităţile de sănătate publică din Europa şi America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Pe acest continent este endemic de zeci de ani.

Oamenii de ştiinţă spun că nu sunt clar ce provoacă focarul şi încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutaţii, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.

Multe – dar nu toate – dintre persoanele care au fost diagnosticate cu variola maimuţelor au fost bărbaţi care au întreţinut relaţii sexuale cu bărbaţi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare