Un nou spor pentru bugetari: Cine sunt angajații la stat care vor primi un bonus de 15% din salariu
Un nou spor pentru bugetari: Cine sunt angajații la stat care vor primi un bonus de 15% din salariu
Un pachet de măsuri de austeritate a fost asumat public de către Guvernul Ciolacu, însă nu împiedică partidele de la putere să inventeze un nou spor pentru angajații la stat.
Încă un spor pentru angajații la stat. Dar nu oricare, ci cei din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Inițiativa aparține senatorului liberal Ioan Cristian Chirteș, președintele Comisiei parlamentare de control a SRI. Proiectul de lege inițiat de acesta prevede acordarea unui spor de până la 15% din salariul de baza acordat. Argumentul care stă la baza acestei inițiative este că angajații CNSAS lucrează cu informații clasificate. Propunerea legislativă este pentru completarea anexei VIII la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, depusă în Senat.
De ce se dă sporul
Acordarea sporului de 15% este justificată în expunerea de motive a proiectului de lege. Astfel, conform inițiatorului, este vorba de răspunderea, importanța socială și specificul activității desfășurate de personalul din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Dar și de suprasolicitarea neuropsihică a angajaților cu pricina generată de complexitatea muncii.
Senatorul liberal invocă în favoarea acordării sporului și exemplele existente. Adică faptul că în mai multe instituții ale administrației publice angajații care, prin natura muncii desfășurate, au acces la documente și informații clasificate beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază acordat. Prin urmare, dacă unii primesc, în această categorie trebuie introduși și angajații CNSAS.
Citește și:
Proiectul îi include însă și pe funcționarii din cadrul Parlamentului care lucrează cu informații clasificate. Prin urmare și aceștia ar urma să beneficieze la rândul lor de sporul de 15%.
„Locurile de muncă, categoriile de personal și mărimea concretă a sporului se stabilesc prin ordin al președintelui CNAS. Respectiv prin ordin al secretarilor generali ai celor două Camere, în funcție de certificatul/avizul de securitate deținut, obținut potrivit legii.”, se arată în documentul citat de luba.ro.
Proteste la CNSAS
În noiembrie trecut, angajaţii CNSAS au declanşat marţi un protest spontan, fiind nemulţumiţi de salariile mici. Ei au solicitat o creștere salarială de 25%. Dar și un spor de condiţii vătămătoare în cuantum de 15%, aşa cum este prevăzut în ordinele de numire în funcţie.
„Încă din 2018, instituţia a iniţiat demersuri atât pe lângă Parlamentul României, cât şi pe lângă Guvernul României pentru îndreptarea inechităţilor salariale. Acţiuni care nu au avut niciun rezultat. Totodată, fiecare iniţiativă a fost respinsă pe motiv că la o proximă iniţiativă legislativă vor fi eliminate aceste discriminări”, susţineau la acel moment protestatarii.
Se pare deci că, prin noul proiect, vor primi sporurile solicitate anul trecut.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]