Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Un nou spor pentru bugetari: Cine sunt angajații la stat care vor primi un bonus de 15% din salariu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un nou spor pentru bugetari: Cine sunt angajații la stat care vor primi un bonus de 15% din salariu

Un pachet de măsuri de austeritate a fost asumat public de către Guvernul Ciolacu, însă nu împiedică partidele de la putere să inventeze un nou spor pentru angajații la stat.

portofel cu bani

Încă un spor pentru angajații la stat. Dar nu oricare, ci cei din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Inițiativa aparține senatorului liberal Ioan Cristian Chirteș, președintele Comisiei parlamentare de control a SRI. Proiectul de lege inițiat de acesta prevede acordarea unui spor de până la 15% din salariul de baza acordat. Argumentul care stă la baza acestei inițiative este că angajații CNSAS lucrează cu informații clasificate. Propunerea legislativă este pentru completarea anexei VIII la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, depusă în Senat.

De ce se dă sporul

Acordarea sporului de 15% este justificată în expunerea de motive a proiectului de lege. Astfel, conform inițiatorului, este vorba de răspunderea, importanța socială și specificul activității desfășurate de personalul din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Dar și de suprasolicitarea neuropsihică a angajaților cu pricina generată de complexitatea muncii.

Senatorul liberal invocă în favoarea acordării sporului și exemplele existente. Adică faptul că în mai multe instituții ale administrației publice angajații care, prin natura muncii desfășurate, au acces la documente și informații clasificate beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază acordat. Prin urmare, dacă unii primesc, în această categorie trebuie introduși și angajații CNSAS.

Citește și:

Proiectul îi include însă și pe funcționarii din cadrul Parlamentului care lucrează cu informații clasificate. Prin urmare și aceștia ar urma să beneficieze la rândul lor de sporul de 15%.

„Locurile de muncă, categoriile de personal și mărimea concretă a sporului se stabilesc prin ordin al președintelui CNAS. Respectiv prin ordin al secretarilor generali ai celor două Camere, în funcție de certificatul/avizul de securitate deținut, obținut potrivit legii.”, se arată în documentul citat de luba.ro.

Proteste la CNSAS

În noiembrie trecut, angajaţii CNSAS au declanşat marţi un protest spontan, fiind nemulţumiţi de salariile mici. Ei au solicitat o creștere salarială de 25%. Dar și un spor de condiţii vătămătoare în cuantum de 15%, aşa cum este prevăzut în ordinele de numire în funcţie.

„Încă din 2018, instituţia a iniţiat demersuri atât pe lângă Parlamentul României, cât şi pe lângă Guvernul României pentru îndreptarea inechităţilor salariale. Acţiuni care nu au avut niciun rezultat. Totodată, fiecare iniţiativă a fost respinsă pe motiv că la o proximă iniţiativă legislativă vor fi eliminate aceste discriminări”, susţineau la acel moment protestatarii.

Se pare deci că, prin noul proiect, vor primi sporurile solicitate anul trecut.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea