Un NOU program de studii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia? Rectorul Daniel Breaz: „O universitate care se plafonează și nu vine cu specializări noi se va stinge încet”
Un NOU program de studii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia? Rectorul Daniel Breaz: „O universitate care se plafonează și nu vine cu specializări noi se va stinge încet”
Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a vorbit, într-un interviu acordat ziarulunirea.ro, despre rezultatele admiterii din această vară pentru instituția pe care o conduce, precum și posibilitatea introducerii unor noi specializări pentru viitorii studenți din inima cetății.
„Am avut o admitere foarte bună, lucru ce am împărtășit-o și cu colegii mei. Avem foarte mulți tineri, aproape 1500 din România, înmatriculați actualmente la programele de licență și masterat.
Avem peste 100 de tineri la licență și masterat din Republica Moldova. Avem tineri din alte țări ale lumii: 170 de dosare depuse.
Devenim din ce în ce mai atractivi și va urma și admiterea de toamnă. O să avem o admitere mai bună decât cea de anul trecut. Atâta timp cât în urmă cu 10 ani când am devenit rector aveam doi sau trei studenți internaționali și acum avem 110 locuri doar la anul pregătitor și în 2020 am avut absolvenți din 20 de țări înseamnă că suntem o universitate atractivă, care este alături de ei și am demonstrat acest lucru pentru că au venit tineri cu probleme din țările de proveniență.”, a transmis rectorul Daniel Breaz.
Universitatea din orașul nostru se află într-o căutare constantă de studenți de peste granițele țării noastre, lucru dovedit de numărul tot mai mare de studenți internaționali care aleg să studieze orașul nostru în fiecare an. Despre extinderea orizonturilor Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în alte țări ale lumii, rectorul Daniel Breaz a transmis următoarele:
„În această toamnă, vor fi câteva târguri internaționale organizate în colaborare sau parteneriat cu Consiliul Național al Rectorilor, cu Ministerul Educației. Sunt în Vietnam, în Argentina, în Rwanda. Eu văd aici o piață extrem de bună pentru că este o țară dezvoltată a Africii. Sunt niște tineri cu un anumit potențial financiar și pot să vină mai ușor în România. Vreau să fac o analiză câți tineri vin în România și ce profil de universități caută. Dacă 99% vin pentru Medicină în România, nu are sens să mergem să promovăm universitatea noastră, pentru că nu avem această specializare.”
Mai mult, pentru potențialii studenți care doresc să își dezvolte atât îndemânarea cât și cunoștințele într-un domeniu tehnic, rectorul Daniel Breaz a oferit o serie de informații referitoare la un posibil nou program de studii, dezvoltat după cerințele actuale ale angajatorilor.
„O universitate care se plafonează și nu vine cu specializări noi care să aibă căutare pe piața muncii este o universitate care încet se va stinge. Încercăm, împreună cu colegii de la Universitatea Politehnică din București să creăm un nou program de studiu care nu există momentan în nomenclatorul de specializări din România și despre care cred că va fi un program de succes. Nu am stabilit încă un nume pentru acest program, dar este un program în care vom încerca să pregătim tinerii cum să utilizeze materialele ceramice și chimice în electronica aplicată.
A fost o discuție pe care am avut-o cu angajatorii și am ajuns la concluzia că ar fi bine să existe un astfel de program.”, a declarat Daniel Breaz.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PAȘTE 2025 | Care sunt cele mai frumoase mesaje de Paște, conform Chat GPT Paștele, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, este marcată în 2025 în același timp de toți creștinii. Sărbătoarea Pascală este și un bun prilej pentru creștini de a-și trimite mesaje speciale. Am întrebat Chat GPT care sunt cele mai frumoase mesaje […]
Lumina Sfântă de PAȘTE. Ce simbolizează și cum trebuie să procedezi dacă lumânarea se stinge în drum spre casă. Sfatul preotului
Lumina Sfântă de PAȘTE. Ce simbolizează și cum trebuie să procedezi dacă lumânarea se stinge în drum spre casă. Sfatul preotului În noaptea sfântă a Învierii Domnului, credincioșii ortodocși participă cu emoție la slujba de Paște și așteaptă momentul solemn al primirii Luminii Sfinte. Aceasta este adusă din Ierusalim și simbolizează biruința vieții asupra morții, […]
Miracolul Învierii lui Iisus Hristos: Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim în Sâmbăta Mare 2025
Miracolul Învierii lui Iisus Hristos: Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim în Sâmbăta Mare 2025 Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, sâmbătă, 19 aprilie 2025, la ora 14.36. Patriarhul Ierusalimului a ieșit mai apoi din Sfântul Mormânt și a împărțit lumina celor adunați cu lumânări. Citește și: Cum ajunge Sfânta Lumină […]