Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un nou episod din SAGA gunoiului din Alba. Consiliul Județean incapabil să îi pună capat, de mai bine de 10 ani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Un nou episod din SAGA gunoiului din Alba. Consiliul Județean incapabil să îi pună capat, de mai bine de 10 ani • Licitația pentru Depozitul Ecologic de Deșeuri de la Galda, contestată de 2 firme

Câștigătorul desemnat al licitației în valoare de 78 de milioane de lei privind operaționalizarea Depozitului Ecologic de Deșeuri de la Galda, contestat de două firme ale căror oferte au fost respinse! Atribuirea contractului, amânată cu cel puțin 30 de zile

La mai bine de un an de la lansarea licitației în iunie 2018, Consiliul Județean Alba a finalizat zilele trecute analizarea ofertelor primite în cadrul procedurii privind ”Delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în Județul Alba” și a stabilit drept câștigătoare oferta depusă de S.C. ECO SUD S.A. București, în valoare de 77.284.503,93 de lei, fără TVA.

Celelalte două firme care au depus oferte în vederea preluării contractului în valoare de 78.105.104 lei fără TVA, respectiv S.C. ECO Bihor și S.C. Polaris Mediu SRL, au contestat decizia CJ Alba la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, ceea ce ar putea amâna atribuirea efectivă a contractului cu cel puțin 30 de zile. Pentru ca CNSC să ia în considerare analizarea contestațiilor, cele două firme trebuie să depună, fiecare, o garanție de 1% din valoarea contractului, și anume circa 800.000 de lei.

Suma nu este una de neglijat (mai ales în condițiile în care CNSC ar putea decide nereturnarea ei în cazul în care se dovedește că obiecțiile au fost fără temei) iar contestatarele ar putea în cele din urmă să nu o depună. Aceasta ar duce automat la validarea deciziei CJ Alba și semnarea contractului cu societatea desemnată câștigătoare. În cel mai pesimist scenariu însă, s-ar putea ajunge la procese în instanță, sau chiar la anularea întregii proceduri, ceea ce ar însemna prelungirea cu luni bune sau chiar cu ani a atribuirii contractului.

”Saga” găsirii unui operator pentru depozitul ecologic de la Galda de Jos, parte a Sistemului de management integrat al de­șeurilor din județul Alba – unul dintre cele mai mari și ambițioase proiecte ale CJ Alba, în care s-au investit circa 23 de milioane de euro, a început încă din 2017, odată cu finalizarea investiției.

Prima procedură de licitație lansată în 2017 a fost însă anulată, din cauza avalanșei de contestații cu care s-a confruntat. Odată atribuit contractul de operaționalizare a Depozitului de la Galda se așteaptă să se rezolve și criza gunoaielor care lovește periodic județul Alba și totodată, să se pună capăt creșterilor de preț dictate în bună măsură de transportarea deșeurilor din Alba la Târgu Jiu sau la alte depozite de gunoi din țară.

Totodată, de deschiderea Depozitului de la Galda de Jos depinde și preluarea serviciilor de colectare a gunoiului de către noile firme desemnate prin licitație de Asociația Salubris Alba. ”Proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba presupune extinderea la nivelul întregului județ, atât în mediul urban cât și în mediul rural a unui sistem modern, centralizat și uniform de gestiune a deșeurilor în conformitate cu legislația națională și europeană.

Activităţile de salubrizare care fac obiectul procedurii de atribuire, asa cum sunt ele menționate în Legea 101/ 2006, cu completările și modificările ulterioare sunt: ltransferul deşeurilor municipale și asimilabile, deșeurilor din parcuri și grădini, deșeurilor stradale, cu excepţia celor cu regim special, prin Stațiile de transfer Tărtăria, Blaj, Abrud/Baia de Arieș; lsortarea deşeurilor municipale și asimilabile prin Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Galda de Jos, Stația de sortare Aiud, Stația de sortare Zlatna și Stația de sortare Baia de Arieș; lorganizarea prelucrării, neutralizării şi valorificării deşeurilor municipale și asimilabile, deșeurilor din parcuri și grădini, deșeurilor stradale prin Stația de Tratare Mecano-Biologică din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Galda de Jos; lstocarea temporară, valorificarea şi eliminarea deşeurilor periculoase din deșeurile municipale rezultate din îngrijiri medicale acordate la domiciliul pacientului sau cele rezultate din activitatea de îngrijiri medicale acordate în cabinete medicale amplasate în condominii, au acelaşi regim cu cel al deşeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală, conform reglementărilor legale specifice; ldepozitarea controlată a deşeurilor municipale în Depozitul ecologic de deșeuri Galda de Jos; administrarea Depozitului ecologic de deșeuri Galda de Jos; lstocarea temporară, valorificarea şi eliminarea deşeurilor voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deşeuri de echipamente electrice şi electronice etc.)”, se arată în caietul de sarcini.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Andra și Sarah eleve la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, calificate la etapa națională a olimpiadelor de limba engleză și logică

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Andra și Sarah eleve la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, calificate la etapa națională a olimpiadelor de limba engleză și logică Două eleve de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba engleză și logică. Citește și: FOTO Rebeca, Denis și Paul, elevi la Colegiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea