Un nou atac informatic de tip ransomware a făcut în jur de 53.000 de victime, inclusiv în România
Aproximativ 53.000 de terminale, inclusiv din România, au fost afectate de atacul informativ de tip ransomware GandCrab, răspândit prin e-mail sau reclame infectate, potrivit datelor publicate, miercuri, de Bitdefender.
În acest context, producătorul global de soluții de securitate cibernetică, alături de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Europol, pun la dispoziție un ”vaccin”care permite accesul la datele blocate fără plata sumelor de bani către infractorii informatici.
Potrivit sursei citate, GandCrab se răspândește prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitanțe și facturi fictive trimise ca fișiere atașate în e-mail-uri. Astfel, odată ce victima accesează vectorul de atac, virusul blochează fișierele importante de pe terminalul folosit și apoi o șantajează.
În schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii Grand Crab cer recompense cu valori cuprinse între 400 de dolari și câteva sute de mii, în moneda virtuală Dash, folosită în premieră pentru activități infracționale asociate ransomware.
”Diferența semnificativă între sumele cerute victimelor șantajate se explică prin faptul că infractorii informatici au dezvoltat și un serviciu de afiliere care permite răspândirea GandCrab de către orice altă grupare interesată să câștige bani”, precizează specialiștii.
Kit-ul pus la dispoziție de Bitdefender, IGPR, DIICOT și Europol funcționează pentru toate versiunile cunoscute ale amenințării ransomware GandCrab și este disponibil pe nomoreransom.org, un portal online disponibil inclusiv în limba română, și în secțiunea dedicată instrumentelor de decriptare de pe labs.bitdefender.com.
Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016 de poliția națională olandeză și Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene (UE), cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware. Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informații suplimentare despre ransomware și modul în care se pot feri de această amenințare.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 21 de minute
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana