Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un meşter popular din Apuseni confecţionează opinci la fel ca pe vremea strămoşilor. Încălţările tradiţionale au ajuns și peste hotare

Publicat

în

Un meşter popular din Apuseni, din Cîmpeni, confecţionează opinci la fel ca pe vremea strămoşilor. Iosif Trifuţ realizează opinci folosind unelte inventate în urmă cu sute de ani, reuşind să menţină tradiţia veche de mii de ani.

Iosif Trifuţ este singurul meşter din această zonă care confecţionează aceste obiecte vestimentare, ilustrate pe portul dacilor din cele mai vechi timpuri. Sunt încălţările tradiţionale pe care românii le purtau în picioare fie iarnă, fie toamnă, fie vară. Opincile nu doar că erau parte integrantă a costumelor populare, dar erau nelipsite şi de la război.

Electrica Furnizare Discount

”Am urmat şcoala de maiştrii şi m-am specializat în realizarea de încălţăminte. Am lucrat o viaţă la cooperativa Moţul din Cîmpeni, care se ocupa cu fabricarea papucilor. În urmă cu şase ani m-a hotărât să fac opinci, gândindu-mă că va fi cerere pentru aşa ceva. Am avut dreptate pentru că se vând destul de bine, mai ales la târguri tradiţionale”, spune meşterul popular Iosif Trifuţ, care în prezent este pensionar. Acesta realizează încălţămintea manual, folosindu-se de exact aceleaşi ustensile ca în urmă cu sute de ani. Procesul de fabricaţie a rămas la fel, doar beneficiarii s-au schimbat mult, între timp.

”Lucrez cam trei zile pentru a termina o pereche de opinci. Sunt lucrate manual, din piele, pe care o achiziţionez de la o fabrică. Pe lângă opinci, mai lucrez şi cizme şi pantofi pentru dansatori populari”, afirmă meşterul Trifuţ. Acesta vinde încălţămintea în special la târgurile tradiţionale, mai ales în oraşele mari din centrul şi vestul ţării: Timişoara, Deva, Arad, dar şi în Cîmpeni, Zlatna, Albac. În Banat, cei mai mulţi dintre interpreţii de muzică populară folosesc opinci şi de aceea, cererea este mai mare în această parte a ţării. O pereche costă între 65 de lei şi 150 de lei, în funcţie de mărime, model şi timpul alocat de meşter.

Iosif Trifuţ realizează trei modele de opinci: modelul cu gârgoi, adică cu vârful întors, modelul cu găicuţe, cerut în special în zona Banatului şi modelul cu talpă aplicată, cu care se poate merge şi pe stradă. Opincile realizate de meşterul Trifuţ, au ajuns şi în Franţa, Germania, Canada, Marea Britanie, cumpărate de turişti care au vizitat târgurile tradiţionale la care a participat acesta. Cei mai mulţi cumpără opincile pentru a fi purtate la diverse evenimente, dar mulţi le achiziţionează şi pentru a le avea pur şi simplu acasă.

”Mulţi mă întreabă cum le fac şi atunci stau şi le povestesc procesul de fabricaţie. Unii se miră de faptul că încă mai există meşteri care fac încălţămintea pe care o purtau strămoşii”, mai spune meşterul din Cîmpeni. Cizmele din piele realizare de acesta ajung până la 300 de lei perechea, iar pantofii pentru dansuri se vând cu 180 de lei. Iosif Trifuţ are şi o pagină pe Facebook denumită Opinci, unde îşi promovează produsele şi unde pot fi făcute comenzi de către clienţi.

Publicitate

Ştirea zilei

LISTA| Unde se pot VACCINA anti-COVID cetățenii din județul Alba, în acest weekend: PROGRAMUL centrelor și unde se organizează maratoanele de vaccinare

Publicat

în

Unde se pot VACCINA anti-COVID cetățenii din județul Alba, în acest weekend: PROGRAMUL centrelor și unde se organizează maratoanele de vaccinare

Cetățenii din județul Alba, care doresc să se imunizeze împotriva virusului pandemic, se pot deplasa la centrele de vaccinare organizate pentru aceștia de către autorități, în această perioadă.

Astfel, la solicitarea ziarulunirea.ro, DSP Alba a transmis următoarea listă, care conține adresele centrelor de vaccinare din județul nostru.

CENTRE DE VACCINARE

Electrica Furnizare Discount
 • Sala de sport Liceul Alexandru Domșa ALBA IULIA, Str.Tudor Vladimirescu nr. 143 – program 8.00-20.00
 • Sala de sport Universitatea 1 Decembrie ALBA IULIA, Str. V. Alecsandri FN -program 8.00-20.00
 • Centrul de zi pentru persoane vîrstnice SEBEȘ, Str. Aleea Lac nr. 12 – program 8.00-20.00
 • Sala de sport AIUD Str. Tribun Tudoran nr. 5 – program 8.00-20.00
 • Sala de sport Liceul Tehnologic Silvic CÂMPENI, Str. Izvoarelor nr. 2 – program 8.00-20.00
 • Centrul Cultural Iacob Mureșianu BLAJ, Str. Republicii nr. 36 – program 8.00-20.00
 • Foaierul Centrului Cultural CUGIR – Str. I. L.Caragiale nr. 5, CUGIR – program 8.00-20.00
 • Sala de sport TEIUȘ – Str. Clujului nr. 80 – program 8.00-20.00
 • Sala de sport Școala Gimnaziala Lucian Blaga OCNA MUREȘ, Str. 9 Mai nr. 2 – program 8.00-15.00
 • Cantina Liceului Corneliu Medrea ZLATNA, Str. T. Vladimirescu nr. 14 – program 14.00-20.00
 • Centrul de zi pentru persoane vârstnice IGHIU, Str. Școlii nr. 56, vineri-sâmbătă – program 14.00-18.00, duminică 31.10.2021 – program 14.00-20.00

MARATONUL VACCINĂRII

 • Sala de sport Liceul Alexandru Domșa ALBA IULIA, Str.Tudor Vladimirescu nr. 143 – program vineri-sâmbătă 20.00-3.00
 • Centrul de zi pentru copii și persoane adulte cu dizabilități SEBEȘ, Str. Lucian Blaga nr. 45 A – program vineri-sâmbătă 8.00-20.00â

Aproape 151.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, au anunţat miercuri reprezentanţii CNCAV. Dintre aceştia, peste 111.000 au făcut prima doză.

Astfel, din cele 150.935 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 111.556 au primit prima doză, 11.607 pe cea de-a doua, iar 27.772 de români au fost vaccinaţi cu a treia doză.

6.732.868 de români au primit de la începutul campaniei de vaccinare prima doză, iar 6.110.949 au schema completă de vaccinare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier MORTAL pe raza localității Lancrăm: Un pieton a fost acroșat de un autoturism

Publicat

în

FOTO| ACCIDENT rutier MORTAL pe raza localității Lancrăm: Un pieton a fost acroșat de un autoturism

Miercuri, 28.10.2021, pe raza localității Lancrăm, un pieton s-a angajat în traversarea autostrăzii A1 și a fost lovit mortal de un autoturism.

Traficul a fost îngreunat în zona accidentului și s-a circulat pe banda 1 și pe banda de urgență. Banda 2  a fost închisă până aproximativ în jurul orei 23:30.

Traficul a fost deviat de pe autostrada A1 prin Sebeș, în urma accidentului care a avut loc la km 309, sensul de mers spre Sibiu. Transmit reprezentanții DRDP prin canalul specific de comunicare.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se va deschide circulația în acest an?

Publicat

în

Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se vadeschide circulația în acest an?

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda, grecii de la Aktor, în mod paradoxal, s-au mobilizat mai bine ca niciodată. În acest moment, aproape tot acest segment de autostradă este asfaltat, cel puțin în ce privește corpul autostrăzii. Potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro, în următoarele cinci zile lucrătoare, cu excepția zonei de la alunecarea de teren de la Oiejdea, vom avea asfalt pe tot lotul.

Cea mai mare problemă a acestui segment de autostradă a reprezentat-o alunecarea de teren de la Oiejdea, dar ea nu constituie un impediment, pentru deschiderea traficului, întrucât deja este asfaltat un sens de mers și se va putea circula cu restricții și limitări de viteză.

Electrica Furnizare Discount

La kilometrul 26, în zona pasajului rutier peste calea ferată de la Teiuș, s-a asfaltat deja un sens de mers și se lucrează la al doilea. Tot aici, firma Retter, lucrează la ridicarea CIM-ului, dar aceste lucrări vor putea fi finalizate după deschiderea traficului rutier.

Pe o mare parte din autostradă sunt deja efectuate maracajele rutiere, și se lucrează în continuare la acestea.

A fost montată o parte din semnalizarea rutieră și se lucrează în continuare la parapeți și la montarea gardurilor exterioare de protecție a autostrăzii.

La kilometrul 40, un alt punct cheie, lucrările au avansat considerabil, supratraversarea pe care DJ 142L o are la autostradă, fiind aproape realizată. Au fost făcute rampele, iar astăzi se montau panouri fonoabsorbante.

Lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda arată în acest moment incredibil de bine și există toate premisele ca în acest an să fie dat în trafic. Nu credem că cineva va dori să lase un segment de autrostradă muzeu, în conditiile în care traficul pe DN1 este infernal. Deci există toate șansele ca în acest an să circulăm pe autostradă de la Alba Iulia până la Cluj.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare