Un meşter popular din Apuseni confecţionează opinci la fel ca pe vremea strămoşilor. Încălţările tradiţionale au ajuns și peste hotare

Paul Voicu - Primar 2020

Un meşter popular din Apuseni, din Cîmpeni, confecţionează opinci la fel ca pe vremea strămoşilor. Iosif Trifuţ realizează opinci folosind unelte inventate în urmă cu sute de ani, reuşind să menţină tradiţia veche de mii de ani.

Iosif Trifuţ este singurul meşter din această zonă care confecţionează aceste obiecte vestimentare, ilustrate pe portul dacilor din cele mai vechi timpuri. Sunt încălţările tradiţionale pe care românii le purtau în picioare fie iarnă, fie toamnă, fie vară. Opincile nu doar că erau parte integrantă a costumelor populare, dar erau nelipsite şi de la război.

ELIT

”Am urmat şcoala de maiştrii şi m-am specializat în realizarea de încălţăminte. Am lucrat o viaţă la cooperativa Moţul din Cîmpeni, care se ocupa cu fabricarea papucilor. În urmă cu şase ani m-a hotărât să fac opinci, gândindu-mă că va fi cerere pentru aşa ceva. Am avut dreptate pentru că se vând destul de bine, mai ales la târguri tradiţionale”, spune meşterul popular Iosif Trifuţ, care în prezent este pensionar. Acesta realizează încălţămintea manual, folosindu-se de exact aceleaşi ustensile ca în urmă cu sute de ani. Procesul de fabricaţie a rămas la fel, doar beneficiarii s-au schimbat mult, între timp.

Mihail David - 2020

”Lucrez cam trei zile pentru a termina o pereche de opinci. Sunt lucrate manual, din piele, pe care o achiziţionez de la o fabrică. Pe lângă opinci, mai lucrez şi cizme şi pantofi pentru dansatori populari”, afirmă meşterul Trifuţ. Acesta vinde încălţămintea în special la târgurile tradiţionale, mai ales în oraşele mari din centrul şi vestul ţării: Timişoara, Deva, Arad, dar şi în Cîmpeni, Zlatna, Albac. În Banat, cei mai mulţi dintre interpreţii de muzică populară folosesc opinci şi de aceea, cererea este mai mare în această parte a ţării. O pereche costă între 65 de lei şi 150 de lei, în funcţie de mărime, model şi timpul alocat de meşter.

Iosif Trifuţ realizează trei modele de opinci: modelul cu gârgoi, adică cu vârful întors, modelul cu găicuţe, cerut în special în zona Banatului şi modelul cu talpă aplicată, cu care se poate merge şi pe stradă. Opincile realizate de meşterul Trifuţ, au ajuns şi în Franţa, Germania, Canada, Marea Britanie, cumpărate de turişti care au vizitat târgurile tradiţionale la care a participat acesta. Cei mai mulţi cumpără opincile pentru a fi purtate la diverse evenimente, dar mulţi le achiziţionează şi pentru a le avea pur şi simplu acasă.

”Mulţi mă întreabă cum le fac şi atunci stau şi le povestesc procesul de fabricaţie. Unii se miră de faptul că încă mai există meşteri care fac încălţămintea pe care o purtau strămoşii”, mai spune meşterul din Cîmpeni. Cizmele din piele realizare de acesta ajung până la 300 de lei perechea, iar pantofii pentru dansuri se vând cu 180 de lei. Iosif Trifuţ are şi o pagină pe Facebook denumită Opinci, unde îşi promovează produsele şi unde pot fi făcute comenzi de către clienţi.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...