Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un meșter din Apuseni, însufleţeşte lemnul de 60 de ani. Din mâna lui ies ciubere, butoaie şi alte obiecte necesare fiecărei gospodării

Publicat

în

Dogăria, cândva la mare preț în zona Munților Apuseni, a devenit, odată cu trecerea timpului, o meserie tot mai rar practicată. Meșteșugarii sunt tot mai puțini, iar butoaiele, care dau o aromă aparte vinului, nu mai au căutare.

Din timpuri îndepărtate, lemnul a fost unul dintre materialele cele mai accesibile, utilizat pentru fabricarea celor necesare în gospodării. S-a folosit pentru construirea caselor, a mobilierului, a uneltelor, a obiectelor de uz gospodăresc, a instrumentelor muzicale și a obiectelor de cult – cruci, icoane etc.

Pe meșterul dogar Eugen Gavra din Vidrișoara, comuna Avram Iancu, l-am întâlnit în piața din centrul municipiului Alba Iulia. Răbdător, aștepta cumpărători pentru fluiere, cepuri de butoi, linguri de lemn, doguri, cozi pentru coase și topoare, umerașe și alte produse ce s-au născut prin șlefuirea, cu trudă și răbdare, a lemnului de stejar sau de salcâm.

Electrica Furnizare Discount

”În restul anului nu prea cumpără lumea cepuri pentru butoaie, dar acum, că se apropie toamna, au căutare. Cât despre butoaie, ele nu prea se cer pe la noi, așa că ne vedem nevoiți să le ducem la vânzare în alte zone ale țării. Mergem să vindem butoaiele în Moldova, pe la Tecuci și Buzău. În zona noastră, în Apuseni, nu cumpără nimeni butoaie, asta pentru că acolo lumea le face și de-asta nu găsim cumpărători. Ca să ajungem în Moldova plătim un camion mare, în care încărcăm butoaie și alte obiecte pe care le facem din lemn, noi, meșterii populari. Acolo, localnicii au vii multe și livezi de pruni, obțin recolte bune și au nevoie de ciubere mari; ducem ciubere și de o mie de litri, iar butoaiele pe care le transportăm acolo ajung până la 200-300 de litri. Un butoi reușim să-l vindem cu 300-400 de lei, iar ciuberele le dăm cu 500-600 de lei.

Dacă ar fi să mă gândesc câtă muncă îmi ia până iese butoiul pot să vă spun că trebuie să cunoști bine meseria asta… Tai lemnul din pădure, apoi trebuie lăsat să se usuce, e crăpat și șlefuit. Butoaiele mari sunt făcute din lemn de brad, iar cele mai mici din stejar sau dud; dacă se ține țuica în ele, ea capătă culoarea galbenă. Lemnul necesar reușim să-l cumpărăm din pădurea statului, unde arborii sunt marcați de pădurar. Apoi, îi tăiem și îi tragem cu un tractor până reușim să-i aducem acasă”, ne povestește meșterul Eugen Gavra.

An de an trudește mult pentru a ieși din mâinile sale butoaie trainice, iar apoi iarna se mai odihnește puțin: ”Iarna facem «măruntaie» – cepuri de butoaie, linguri, cozi pentru unelte, coase și altele. Anii au trecut și uite așa am ajuns ca de 60 de ani să șlefuiesc lemnul, iar acum ”bat” 80. Am învățat meserie de la părinți, pentru că la noi se moștenește dragostea pentru prelucrarea lemnului. E păcat că acum, cu trecerea timpului, tineretul nu a prins drag de meserie, nu se mai ocupă cu așa ceva. La noi, tinerii au plecat prin țări străine… Cât mai suntem noi se mai şlefuiește cu suflet lemnul în Apuseni, după ce plecăm, nu mai vine nimeni după noi… Acum, în tot satul avem meșteșugari, dar cine știe câți or mai fi peste ani…”, spune Eugen Gavra din Vidrișoara, comuna Avram Iancu.

El ne-a povestit că a ajuns la Alba Iulia cu autobuzul, până la Cîmpeni, și de-acolo cu alt autobuz până în oraș. ”M-a ajutat un nepot, care are o camionetă, să aduc tot ce am aici de vânzare. De obicei, primăvara am mai mulți cumpărători în piață, acum vin mai puțini pe-aici. La Alba Iulia în piață ajung cam de două ori pe lună, iar în restul zilelor mai merg la târguri în Apuseni – la Cîmpeni, Lupșa, Baia de Arieș, dar și la Sălciua. În piața din Alba Iulia oamenii știu că dacă vin cu sape sau cu coase, le ascut, le pun coadă, le pregătesc să fie numai bune pentru lucrat cu ele în gospodărie”, ne-a mărturisit meșterul din Vidrișoara.

Carnetul de moț mai există, dar…

În anii 1940, carnetul de moț era mândria locuitorilor din Apuseni. Atunci le era de mare ajutor moților care făceau negustorie, vânzând cherestea, dar și alte produse. Ei făceau ”troc”, dădeau cherestea ori ciubere în schimbul cerealelor. Atunci când cineva îi verifica, moții prezentau carnetul de moț și erau priviți cu respect. În timpul comunismului, multe drepturi ale moților s-au pierdut, dar ei le-au recâștigat prin Legea 144/24 iulie 1997, care a modificat și completat Legea 33/1996 privind repunerea în drepturi economice a locuitorilor din Munții Apuseni. Moții din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara, pentru a prelucra și valorifica prin comerț ambulant produsele, primeau de la primării sau ocoale silvice câte 10 metri cubi de material lemnos pe picior, dar nu mai mult de 15 metri cubi de familie.

Cei care aveau carnet de moț au putut valorifica produsele prelucrate din lemn în piețe și oboare din orice localitate din țară, fiind scutiți de orice taxă. Potrivit legii, titularii carnetului de moț ar trebui să beneficieze de reducere de 50 la sută din costul biletului C.F.R. la clasa a II-a, atunci când fac dovada că se deplasează în scopul valorificării produselor. Dar trenul nu mai circulă în Țara Moților, așa că meșteșugarii sunt nevoiți să se descurce cum pot; închiriază mașini, la fel ca meșterul din Vidrișoara, și astfel reușesc să-și ducă produsele în piețele din țară. Mocănița cu care moții ajungeau la Alba Iulia ori la Turda astăzi nu mai este…

Carnetul de moț, cel care cândva le asigura un trai decent familiilor din Apuseni, azi nu le mai oferă drepturile pe care le merită, chiar dacă legea este în vigoare… Meșteșugarii din Apuseni, cum este și Eugen Gavra, ajung cu greu în piețe și fără să scoată din buzunar carnetul de moț…

În satele îndepărtate din Apuseni, meșterii dogari mai fac încă ciubere, donițe și putinele, pentru a le vinde la târguri. Cândva, din casele moților nu lipsea rindeaua, unealtă de mare ajutor în cioplitul și fasonatul lemnului. Din păcate, meșteșugul se pierde treptat dacă tinerii de azi nu sunt încurajați să ducă mai departe ocupația tradițională a moților, ce însuflețeau lemnul spre a se naște donițe și ciubere…

Publicitate

Ştirea zilei

Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Publicat

în

Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Mos Ion Roată si Unirea din 24 ianuarie 1859 rezumat. La 1857, pe când în Iași ferbea Unirea, boierii moldoveni liberali, ca de-alde Costache Hurmuzachi, M. Kogălniceanu și alții, au găsit cu cale să cheme la Adunare și câțiva țărani fruntași, câte unul din fiecare județ, spre a lua și ei parte la facerea acestui măreț și nobil act național. Cum au ajuns țăranii în Iași, boierii au pus mână de la mână, de i-au ferchezuit frumos și i-au îmbrăcat la fel, cu cheburi albe și cușme nouă, de se mirau țăranii ce berechet i-a găsit. Apoi, se zice că i-ar fi dat pe sama unuia dintre boieri să le ție cuvânt, ca să-i facă a înțelege scopul chemării lor la Iași.

Citeşte şi: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

– Oameni buni, știți pentru ce sunteți chemați aici, între noi? zise boierul cu blândeță.

– Vom ști, cucoane, dacă ni-ți spune, răspunse cu sfială un țăran mai bătrân, scărpinându-se în cap.

Electrica Furnizare Discount

– Apoi, iaca ce, oameni buni: de sute de ani, două țări surori, creștine și megieșe, Moldova noastră și Valahia sau Țara Muntenească, de care poate-ți fi auzit vorbindu-se, se sfâșie și se mănâncă între dânsele, spre cumplita urgie și peire a neamului românesc. Țări surori și creștine, am zis, oameni buni; căci, precum ne închinăm noi, moldovenii, așa se închină și frații noștri din Valahia. Statura, vorba, hrana, îmbrăcămintea și toate obiceiurile câte le avem noi le au întocmai și frații noștri munteni. Țări megieșe, am zis, oameni buni; căci numai pârăuașul Milcov, ce trece pe la Focșani, le desparte. “Să-l secăm dar dintr-o sorbire” și să facem sfânta Unire, adică înfrățirea dorită de strămoșii noștri, pe care ei n-au putut s-o facă în împrejurările grele de pe atunci. Iaca, oameni buni, ce treabă creștinească și frumoasă avem de făcut. Numai Dumnezeu să ne-ajute! Înțeles-ați, vă rog, oameni buni, pentru ce v-am chemat? Și dacă aveți ceva de zis, nu vă sfiiți; spuneți verde, moldovenește, ca la niște frați ce vă suntem; că de-aceea ne-am adunat aici, ca să ne luminăm unii pe alții și Dumnezeu să ne lumineze pe toți cum a ști el mai bine!

– Înțelegem, cucoane, așa a fi, răspunseră câțiva țărani mai rușinoși; că, dă, nu-ți ști dumnevoastră ce-i pe lume, noi, țărănimea de la coarnele plugului, avem să știm ce-i bine și ce-i rău?

– Ba eu, drept să vă spun, cucoane, n-am înțeles! cică zise cu îndrăzneală unul dintre țărani, anume Ion Roată. Ș-apoi, chiar dacă ne-am pricepe și noi la câte ceva, cine se mai uită în gura noastră? Vorba ceea, cucoane: “Țăranul, când merge, tropăiește, și când vorbește, hodorogește”, să ierte cinstită față dumnevoastră. Eu socot că treaba asta se putea face și fără de noi; că, dă, noi știm a învârti sapa, coasa și secera, dar dumnevoastră învârtiți condeiul și, când vreți, știți a face din alb negru și din negru alb… Dumnezeu v-a dăruit cu minte ca să ne povățuiți și pe noi, prostimea…

Citește și: Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

– Ba nu, oameni buni; s-a trecut vremea aceea, pe când numai boierii făceau totul în țara aceasta ș-o storceau după plac. Astăzi toți, de la vlădică până la opincă, trebuie să luăm parte la nevoile și la fericirea țării. Muncă și câștig, datorii și drepturi pentru toți deopotrivă.

Le spuse boierul apoi despre originea românilor, cum și de cine au fost ei aduși pe aceste locuri; despre suferințele lor și cum au ajuns a fi dezbinați și împrăștiați prin alte țări. Le dă el pilde câte și mai multe: cu smocul de nuiele, cu taurii învrăjbiți și, în sfârșit, se silește bietul creștin din răsputeri a-i face să înțeleagă care sunt roadele binefăcătoare ale Unirii, aducându-le aminte că tot “pentru unirea tuturor” se roagă și sfânta biserică, în toate zilele, mai bine de 1.850 de ani.

– Ei, oameni buni, cred că acuma ați priceput!

– Priceput, cucoane, cât se poate de bine, răspunseră mai toți. Dumnezeu să vă ajute la cele bune!

– Ba eu tot nu, cucoane, răspunse moșul Ion Roată.

– Dumnezeu să mă ierte, moș Ioane, dar dumneta, cum văd, ești cam greu de cap; ia haidem în grădină, să vă fac a înțelege și mai bine. Moș Ioane, vezi colo, în ogradă la mine, bolovanul cel mare?

– Îl vedem, cucoane.

– Ia fă bine și adă-l ici, lângă mine, zise boierul, care ședea acum pe un jilț în mijlocul țăranilor.

– S-avem iertare, cucoane, n-om putea, că doar acolo-i greutate, nu șagă.

– Ia cearcă și vezi.

Moș Roată se duce și vrea să ridice bolovanul, dar nu poate.

Citește și: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859

– Ia du-te și dumneta moș Vasile, și dumneta, bade Ilie, și dumneta, bade Pandelachi.

În sfârșit, se duc ei vro trei-patru țărani, urnesc bolovanul din loc, îl ridică pe umere și-l aduc lângă boier.

– Ei, oameni buni, vedeți? S-a dus moș Ion și n-a putut face treaba singur; dar când v-ați mai dus câțiva într-ajutor, treaba s-a făcut cu ușurință, greutatea n-a mai fost aceeași. Povestea cântecului:

Unde-i unul nu-i putere,

La nevoi și la durere;

Unde-s mulți, puterea crește,

Și dușmanul nu sporește.

Așa și cu Unirea, oameni buni! Credeți dumnevoastră că, de-a ajuta Dumnezeu a se uni Moldova cu Valahia avem să fim numai atâția? Frații noștri din Transilvania, Bucovina, Basarabia și cei de peste Dunărea, din Macedonia și de prin alte părți ale lumii, numai să ne vadă că trăim bine, și ei se vor bucura și ne vor iubi, de n-or mai îndrăzni dușmanii, în vecii vecilor, a se lega de români. D-apoi frații noștri de sânge: franțujii, italienii, spaniolii și portughezii, ce așteapt? La orice întâmplare, Doamne ferește, stau gata să-și verse sângele pentru noi… Unirea face puterea, oameni buni. Ei, acum cred c-ați înțeles și răsînțeles.

Citește și: 24 ianuarie: Mica Unire şi ziua lui Badea Cârţan, un dac coborât de pe Columnă, zi cu dublă semnificație

– Ba eu unul, să iertați dumnevoastră, cucoane, încă tot n-am înțeles, răspunde moș Roată.

– Cum se face asta, moș Ioane? Mai bine ce v-am tălmăcit, și un copil putea să înțeleagă.

– Mai așa, cucoane, răspunseră ceilalți.

– Moș Ioane, zise acum boierul, cam tulburat de multă oboseală, ia spune dumneta, în legea dumitale, cum ai înțeles, cum n-ai înțeles, de când se face atâta vorbă; să auzim și noi!

– Dă, cucoane, să nu vă fie cu supărare, dar de la vorbă și până la faptă este mare deosebire… Dumnevoastră, ca fiecare boier, numai ne-ați poruncit să aducem bolovanul, d-ar n-ați pus umărul împreună cu noi la adus, cum ne spuneați dinioarea, că de-acum toți au să ieie parte la sarcini: de la vlădică până la opincă. Bine-ar fi dac-ar fi așa, cucoane, că la războiu înapoi și la pomană năvală, parcă nu prea vine la socoteală… Iar de la bolovanul dumnevoastră am înțeles așa: că până acum noi, țăranii, am dus fiecare câte-o peatră mai mare sau mai mică pe umere; însă acum suntem chemați a purta împreună tot noi, opinca, o stâncă pe umerele noastre… Să dea Domnul, cucoane, să fie altfel, că mie unuia, nu mi-a păra rău.

La aceste vorbe, țăranii ceilalți au început a strânge din umere, a se uita lung unul la altul și a zice:

– Ia, poate că și Roată al nostru să aibă dreptate!

Iar boierul, luându-i înainte cu glume, a înghițit gălușca și a tăcut molcum.

De Ion Creangă

În fiecare an, elevii primesc ca și teme, scrierea unor referate cu ”Moș Ion Roată și Unirea”, pentru a se familiariza cu povestirea. Redactarea unui referat ”Moș Ion Roată și Unirea” ajută elevul să învețe povestea cu tâlc, scrisă de Ion Creangă.

Unirea cea Mică de la 1859 și reformele lui Alexandru Ioan Cuza au fost un prim pas, extrem de important pentru Marea Unire de la 1918.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Consiliul Județean Alba se pregătește pentru revizia de vară a drumurilor: Licitația în valoare de peste 29 de milioane de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Consiliul Județean Alba se pregătește pentru revizia de vară a drumurilor: Licitația în valoare de peste 29 de milioane de lei, lansată în SEAP

Consiliul Județean Alba se pregătește din timp pentru lucrările de întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene aflate în administrare și alocă peste 29 de milioane de lei pentru aceasta.

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară pe drumurile județene.

Valoarea totală estimată este de 29.532.113,99 de lei, fără TVA.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit caietului de sarcini acordul cadru de lucrări “întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene din județul Alba ” cuprinde categorii de lucrări de întreținere curentă și periodică conform Normativului privind întreținerea și repararea drumurilor publice, indicativ AND nr.554/2002 și anume:

Lot 1:

o Reparații cu frezare
o întreținere drumuri pietruite scarificare și reprofilare
o întreținere drumuri pietruite prin scarificare și adaos material pietros Tratare burdușiri-îmbrăcăminți asfaltice
o Aducere la profil acostamente prin completare cu balast
o Covoare bituminoase BA 16-4 cm grosime
o Strat de legătură din binder de criblură BAD22,4-6 cm o Strat antifisură la îmbrăcăminți asfaltice
o Anrocamente
o întreținere periodică drumuri pietruite
o Aducere la cotă cămine – capac și rame beton noi
o Aducere la cotă cămine – capac și rame beton refolosite

Lot 2:

o Asigurarea scurgerii apelor prin reparații șanțuri betonate
o Asigurarea scurgerii apelor-rigolă prefabricată nouă
o Parapet metalic flexibil (lisă + stâlp)
o Parapet cu fundație continua – tronson L=5 m
o Șanțuri betonate – 1 tronson=3m
o Ziduri de sprijin și căptușire
o întreținere periodică poduri, podețe

Lot 3:

o Aducere la profil acostamente prin tăiere manuală și mecanică
o întreținere platformă drum
o Asigurarea scurgerii apelor prin curățire șanțuri, rigole, canale și podețe o Asigurarea scurgerii apelor prin curățire rigole carosabile

Citește mai mult

Ştirea zilei

Și-au bătut vecinul pentru bani de băutură, în scara unui bloc din Alba: Ce pedeapsă au primit agresorii, tată și fiu

Publicat

în

Și-au bătut vecinul pentru bani de băutură, în scara unui bloc din Alba: Ce pedeapsă au primit agresorii, tată și fiu

Un bărbat din Cugir a trecut prin clipe de groază, anul trecut, după ce a fost bătut crunt de vecinul său pentru că nu i-a dat destui bani de bere.

În actul de sesizare s-a arătat că la data de 8 iunie 2021, în intervalul orar 05.45-05.50, în timp ce persoana vătămată C. C. se deplasa spre domiciliul său din Cugir,la intrarea în scara blocului, a fost abordată de către vecinii săi, inculpații A. A. și fiul acestuia B. B. B., acesta cerându-i bani să-și cumpere o bere, persoana vătămată intenționând să-i dea acestuia suma de 3 lei compusă din monede de 50 de bani fiecare, însă, pentru a o determina să le dea o sumă mai mare de bani, inculpatul A. A. a lovit-o pe aceasta de mai multe ori cu pumnul în față și spate.

Pe fondul temerii create de loviturile primite, persoana vătămată a scos din buzunar portmoneul, l-a deschis, moment în care inculpatul A. A. i l-a smuls din mână, i-a sustras din acesta suma de aprox.500 lei, iar în timp ce victima se retrăgea spre apartamentul său situat la parterul blocului, același inculpat i-a aplicat mai multe lovituri cu palma peste cap, totodată amenințând-o cu moartea dacă va sesiza fapta poliției, cauzându-i astfel leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de îngrijiri medicale, iar inculpatul B. B. B., care nu a lovit victima dar care a ajutat și a asistat la comiterea faptei, a primit banii sustrași de numitul A. A., folosind parte din aceștia la magazinul Profi SRL din Cugir.

Electrica Furnizare Discount

După achiziționarea produselor din respectivul magazin – inclusiv bere, inculpații s-au întors la locul comiterii faptei să consume băutura alcoolică, respectiv în fața blocului de domiciliu, unde au fost depistați de organele de poliție și conduși la sediu, asupra inculpatului B. B. B. fiind găsită suma de 109, 50 lei.

Inculpatul A. A. a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani și 3 luni închisoare cu executare, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie în stare de recidivă postexecutorie, iar fiul său la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru inculpați, persoana vătămată și pentru procuror.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare