Rămâi conectat

Actualitate

Un luptător neobosit, prin cuvânt şi faptă, pentru cauza românilor

Publicat

în

Preot – cărturar Grigorie Sima a lui Ioan, născut la 21 septembrie 1856 în Gârbova de Sus – Aiud, acum 155 de ani, a fost fiul lui Ioan şi Sofia. După absolvirea claselor primare în Gârbova de Sus, urmează Institutul Teologic – Pedagogic din Sibiu, anii 1877-1880.
Părintele Grigorie Sima a lui Ioan a slujit câteva luni în satul natal Gârbova de Sus la Biserica din Deal, astăzi monument istoric în ruină (sec. al XIII-lea – al V-lea), apoi a plecat ca învăţător la Bucium-Poieni, iar după câţiva ani s-a mutat la Cărpiniş, judeţul Alba, unde a activat ca preot ortodox şi învăţător, iar la 26 decembrie 1907 a murit la vârsta de 51 de ani, fiind înmormântat după tradiţie lângă biserica din Cărpiniş, la altarul căreia a servit timp de peste două decenii.
Activitatea publicistică o desfăşoară Grigorie Sima între anii 1883-1890 când publică: „Ardeleanul glumeţ, Vorbe pentru înţelepciune şi viaţă”. Îl găsim în paginile multor ziare şi reviste de seamă din Transilvania: „Tribuna”, „Transilvania”, „Libertatea”, „Telegraful Român”, „Convorbiri literare.” În coloanele revistei „Familia”, publică o mare parte din producţiile folclorice şi literare – poveştile „Voinic de tei”, „Tei legănat”, „Busuioc şi Magheran”, „Nebunii”, „Petre Voinicul” şi nuvele ca: „Ghiţă, inimă veselă”, „Cântece din Ardeal”, „Legende, snoave, anecdote” etc. În paginile revistei „Familia”, alături de numele lui Grigorie Sima găsim nume ilustre ca Vasile Alecsandri, Andrei Bârseanu, Ion Slavici, Iosif Vulcan, Duiliu Zamfirescu şi alţii. În anul 1886 Grigorie Sima înfiinţează la Cărpiniş gazeta „Foişoara” despre care Ioan Pop Reteganul spunea: „E unica foaie beletristică populară în care aflăm limba noastră cea frumoasă şi spiritul de gândire al ţăranului român. Scrisă în limba poporului şi pentru popor, ea a fost o făclie aprinsă care a luminat minţile şi a încălzit sufletele moţilor care au năzuit mereu spre izvoarele culturii”. Revista a apărut bilunar, reuşind să publice 11 numere, dar lipsită de partea materială activitatea revistei încetează la 15 VI 1886 aşa cum a afirmat Grigorie Sima „din lipsă de creiţari”.
În „Foişoara” găsim poveştile: „Bunica”, „Cântecul fetei bătrâne”, „Fata morarului”, „Fraţii osândiţi”, „Material pentru limbă”, „Despre legi şi judecăţi”, „Notiţe folositoare”, „Glume din popor”, „Întrebări, răspunsuri” etc. Dorind răspândirea culturii în popor, această gazetă a cuprins în paginile ei cunoştinţele trebuitoare în viaţă şi iubirea de carte, punând preţ pe „cele din popor” care sunt o comoară nesecată asemenea izvorului de munte. Fiecare număr cuprinde cântece din folclorul Munţilor Apuseni, poezii în formă populară. „Foişoara” are meritul de a fi prima gazetă românească din Ţara Moţilor şi prin ţinuta ei publicistică şi literară, imprimată de talentatul ei redactor, se situează între cele mai bune publicaţii româneşti transilvănene din epocă, cu tot caracterul ei provincial. Activitatea de culegere a producţiilor artistice ale poporului a însemnat pentru părintele Grigorie Sima o preocupare plină de răspundere. În ele sunt oglindite defectele unora dintre membrii colectivităţii: lenea, minciuna, îngâmfarea, prostia, hoţia, incompatibile cu morala creştină. Preotul-cărturar Grigorie Sima a mai condus redacţia calendarului „Amicul poporului” pe care-l redactează la Cărpiniş timp de 12 ani. Această publicaţie s-a bucurat de o ţinută publicistică şi literară aproape neegalată în tot restul anilor în care a fiinţat acest calendar. Preotul Grigorie Sima a fost şi un neobosit luptător prin cuvânt şi faptă pentru cauza libertăţii naţionale a poporului său. Face parte din Mişcarea Memorandistă, el este cel care salvează de la confiscare arhiva conducerii acestei mişcări, transportând-o la Alba Iulia, peste munţi, în timpul procesului de la Cluj. De altfel, un număr de 114 gârboveni în frunte cu învăţătorul Ştefan Cotoară a lui Cantorul, Vasilie Maxa – preot, Gavril Sima unchiul lui Grigorie Sima, etc, au participat în anul 1894 la procesul Memorandiştilor la Cluj.
În anul 1892 Grigorie Sima contribuie la încercarea de înălţare la Abrud a unei statui a lui Avram Iancu. Membru activ al Societăţii ASTRA, desfăşoară o susţinută activitate pentru ridicarea culturală a poporului. Pentru scrierile sale, socotite de stăpânirea austro-ungară „incendiare” a fost condamnat la 5 ani închisoare şi a fost închis la Gherla.
Activitatea literară şi folclorică desfăşurată de părintele Grigorie Sima îl aşează alături de scriitorii români ardeleni de la sfârşitul secolului al XIX-lea, ducând mai departe făclia aprinsă de cărturarii Şcolii Ardelene, dând glas conştiinţei naţionale. Acest cărturar care şi-a desfăşurat activitatea în Ţara Moţilor şi-a adus o modestă contribuţie la înflorirea literelor româneşti, dar mai ales a contribuit la fertilizarea cântecelor şi legendelor pământului strămoşesc, la valorificarea înţelepciunii milenare a poporului român. Se stinge din viaţă la 26 decembrie 1907, ducând în veşnicie toate planurile ce şi le făurise. Pe faţada casei fostei redacţii a „Foişoarei”, în care a locuit entuziastul preot-cărturar, se află o placă ce atrage atenţia trecătorilor, aşa cum îşi dorise scriitorul arătând că:  „Aici a fost casa în care a locuit şi a redactat Gazeta „Foişoara” folcloristul Grigorie Sima al lui Ioan 1856-1907″. Părintele Grigorie Sima a lui Ioan este înmormântat după cuviinţă, în cimitirul bisericii din Cărpiniş, lăsând în urma sa o operă măreaţă, originală, care a îmbogăţit tezaurul cultural al Ţării Moţilor. Pentru tot ce a făcut părintele Grigorie Sima, pentru activitatea pastorală şi culturală din Ţara Moţilor, voi încheia cu versurile eminesciene: „Numai poetul,/Ca păsări ce zboară/Deasupra valurilor,/Trece peste nemărginirea timpului:/În ramurile gândului,/În sfintele lunci,/Unde păsări ca el/Se-ntrec în cântări”.
Istina SIMA, preşedintele Asociaţiei Pro Gârbova de Sus


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Spațiul Privat Virtual de la ANAF se îmbunătățește: La ce va ajuta noua funcționalitate

Publicat

în

Spațiul Privat Virtual de la ANAF se îmbunătățește: La ce va ajuta noua funcționalitate

SPV (Spațiul Privat Virtual), serviciul gratuit de la ANAF, care pune la dispoziția utilizatorilor o serie de activități fiscale și îi scutește pe aceștia de statul la cozi, la ghișeele instituțiilor, se îmbunătățește cu o nouă opțiune pentru cei aproximativ două milioane de cetățeni români care au cont.

Cu ajutorul SPV, românii pot, printre altele, să depună declarații sau cereri, pot solicita documente sau au ocazia de a verifica situația fiscală proprie. Datorită unui proiect de lege proaspăt lansat de Fisc în transparenţă decizională, românii care au conturi în SPV vor beneficia și de funcționalitatea „formular de contact”.

La ce te va ajuta noua funcționalitate, concret

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu ajutorul acestei noi opțiuni, pot fi adresate cereri de îndrumare şi asistenţă în domeniul legislaţiei fiscale și în domeniul tehnologiei informaţiei, sesizări, petiţii, reclamaţii, conform documentului consultat de Economica.net.

De notat faptul că pentru multe categorii de contribuabili înscrierea în SPV est încă opțională, dar înregistrarea în SPV a devenit obligatorie, începând cu 1 martie 2022, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată.

Obligativitatea se adresează, conform legii, persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale.

De reținut că persoanele fizice sau juridice care dețin certificate digitale calificate pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora.

Ce alte noutăți mai are ANAF, în această perioadă

O altă noutate pe care ANAF o transmite în această perioadă face referire la persoanele care câștigă venituri din activități independente. 25 mai 2022 este termenul limită până la care se poate depune Declarația Unică. Persoanele care nu depun documentul pot fi sancționate cu o amendă ce poate ajunge până la 500 de lei!

Anul acesta, Declarația Unică vine cu modificări importante. De exemplu, și pensionarii trebuie să depună Declarația în anumite condiții.

„Astfel, aceștia nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obțin, pe lângă pensie, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații.

Dacă au obținut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie să depună Declarația Unică și să plătească dările aferente până la 25 mai. Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%”, explică specialiștii EY România.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români

Publicat

în

Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români

În cursul zilei de luni, 23 mai, în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce rămâne în prima parte din iulie.

„Prima tranşă se va derula prin distribuirea acestor vouchere pentru persoanele vulnerabile pe o perioadă cuprinsă între luna iunie şi iulie, dar noi încercăm ca în luna iunie să fie distribuite marea majoritate a acestor vouchere şi ce rămâne în prima parte din luna iulie. Îi asigur pe toţi beneficiarii că îşi vor primi dreptul (până la finalul lunii iulie n.r.), în cel mai rău caz se întâmplă acest lucru. Avem aproape 3 milioane de vouchere de distribuit, iar acest volum este imens, dar aceasta nu ne scuteşte ca să nu ajungă voucherele în timpul pe care îl avem la dispoziţie, respectiv luna iunie şi iulie. Restul care va rămâne la sfârşit de lună iunie, ne mobilizăm, astfel încât în prima parte a lunii iulie toată lumea să aibă aceste vouchere distribuite, dar şi banii”, a precizat Boloş.

El a menţionat că voucherele care se distribuie până în data de 10 iunie se vor încărca în 2-3 zile, conform mecanismului specific de plată a banilor, care presupune deschiderea de credite bugetare şi apoi viramentul pe care îl face unitatea emitentă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Decalajul între data la care e distribuit cardul, să zicem în 10 iunie, încărcăm până în 15 iunie, dar nu aş vrea să avansez termene ci aş vrea să discut încă o dată cu emitenţii de carduri, pentru că munca lor este cea mai grea, aceea de a întocmi ordinele de plată pentru fiecare dintre beneficiarii de pe listă. Dar repet tranşele se vor plăti conform celor stabilite şi anunţate potrivit programului de măsuri economico-sociale”, a mai spus Boloş.

Întrebat despre ceea ce a transmis directorul Poştei Române, respectiv că voucherele vor ajunge la beneficiari abia în luna august, şeful MIPE a răspuns: „Eu nu ştiu ce a declarat directorul Poştei Române, eu ştiu realitatea, şi anume că avem o convenţie încheiată inclusiv cu Poşta Română şi că are acest termen la dispoziţie pe care trebuie să îl respecte, pentru că are o convenţie, termene şi noi îi plătim aceste servicii, deci se va mobiliza astfel încât să îşi respecte convenţia pe care a încheiat-o”.

El a adăugat că Poşta Română nu este în coordonarea MIPE, dar având această convenţie semnată şi un termen asumat, „va trebui să îl respecte”. „Tranşa I este cea mai dificilă, după care tranşele 2 -3 -4 se rezumă doar la a încărca cardurile cu bani, deci va fi mult mai uşor, de aceea fac apel la beneficiarii de vouchere sociale, dacă vor apărea aceste sincope să le sesizeze din timp şi noi încercăm să fim operativi”, a subliniat Marcel Boloş.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 9 mai, măsura referitoare la tichetele sociale care vor fi acordate mai multor categorii de persoane care se află în risc de deprivare materială şi de sărăcie extremă. Aceştia vor beneficia, o dată la două luni, de un voucher social în valoare de 250 de lei.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Publicat

în

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Trei agenți de poliție din cadrul Secției 15 Poliție din București au devenit eroii unui motănel negru, blocat în motorul unei mașini. Aventura pisoiului a avut un final fericit, fiind adoptat de șoferița în mașina căreia se adăpostise.

„În această dimineață, Andrei, Alexandru și Adrian, din cadrul Secției 15 Poliție din București, se aflau în patrulare, când au observat pe mijlocul drumului o mașină oprită cu avariile pornite iar lângă aceasta o femeie. Colegii noștri au oprit lângă ea.

Elit - Gustul Desăvârșit

-Bună dimineața! Aveți nevoie de ajutor?
-Cred că este o pisică blocată la motor. Tocmai ce am plecat cu mașina și se tot aude un mieunat. Sigur e la motor!
-Intrați, vă rugăm, în mașină, dar nu porniți motorul! Luați de volan dreapta. Împingem noi mașina să o scoatem de pe partea carosabilă, apoi ne uităm să vedem ce e.

Colegii noștri au împins mașina într-o zonă sigură și au ridicat capota. Într-adevăr era un pui de pisică. Operațiunea a durat câteva momente, iar după cum se poate vedea în imagini, puiul a fost salvat! Un gest de normalitate, dar care a salvat o viață!” au scris reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare