Ziarul Unirea

Un drum strategic şi un viitor comun pe Valea Mureşului

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

În dorinţa de a ieşi cât mai repede din Alba Iulia şi a evita aglomeraţia automobilistică de pe strada Mărăşeşti, am ales ruta Pâclişa – Vurpăr – Blandiana – Geoagiu – Şoimuş – Brad – Arad. Un drum mai puţin circulat, în general bine întreţinut cu excepţia unei porţiuni de câţiva kilometri dintre Pâclişa (zona de la intersecţia cu balastiera) şi Vurpăr. Un drum care se prefigurează a fi unul tot mai mult strategic, ca de altfel şi întreaga zonă, care a început să fie asaltată de… pâlcuri întregi de locuinţe ce au împânzit dealurile Pâclişei, după ce în Alba Iulia s-au cam împuţinat, ca să nu zic epuizat, zonele rezidenţiale. De altfel, atraşi de specificul şi frumuseţea priveliştii de pe Malul Mureşului, aici s-au şi ridicat unele construcţii, astfel că, volens-nolens, pas cu pas, asistăm la un proces de unificare între Alba Iulia şi Vinţu de Jos, via Pâclişa – Vurpăr. Este de fapt şi problema pe care vrem să o aducem în discuţie. Credem că dacă s-ar amenaja drumul care trebuia lărgit pe ici pe colo şi astupate gropile… naturale, atunci s-ar crea o arteră nouă de circulaţie, care ar favoriza şi fluidiza traficul şi mai ales ar pune în valoare întreg defileul, aşa cum s-a întâmplat şi pe malul celălalt al Mureşului unde între Pensiunea „Drumul Dragostei” şi noul cartier din marginea Vinţului au apărut, de-a lungul şoselei tot mai multe şi mari edificii (vezi grupul Pomponio sau Giro) astfel că Alba Iulia s-a unit practic cu Vinţu de Jos. În zona Pâclişa – Vurpăr s-ar putea realiza însă o nouă zonă rezidenţială situată pe o colină, care s-ar integra în cele din apropierea Dealului Mamut, ori din zona satelor Drâmbar, Ohaba, Miceşti, Teleac astfel că cercul colinar ar fi închis iar Alba Iulia ca toate marile oraşe europene (Roma, Budapesta, Viena, Praga etc.) ar fi aşa un oraş la înălţime la propriu, nu la figurat!
În plus, dacă Alba Iulia şi Vinţu de Jos s-au tot apropiat, edilitar vorbind, pe ambele maluri ale Mureşului, nu văd de ce n-ar putea deveni şi Vinţu de Jos o comună suburbană, după modelul Ciugud. Ar fi încă un pas mare spre o zonă metropolitană în aşteptarea unor vremuri mai potrivite pentru ca Sebeşul să se unească cu Alba Iulia, lucru care mai devreme sau mai târziu se va întâmpla (deja există aici mari construcţii şi firme ce tind să unifice natural cele două localităţi) dacă în oraşele noastre vor fi la putere edili fără niciun fel de ochelari politici sau care văd numai negru aşa cum au din păcate unii consilieri din Sebeş, pe care îi sufocă, la propriu şi la figurat orgoliile industrializării până se vor termina pădurile de pe Valea Sebeşului!
Oricum, supunem atenţiei primarului Mircea Hava şi primarului Alexandru Danciu, consilierilor locali, amenajarea drumului de la Pâclişa la Vurpăr, care ar putea aduce mari beneficii ambelor comunităţi, ca să nu mai vorbim de faptul că terenurile degradate de aici ar putea avea alt potenţial şi altă valoare. Căci, până la urmă, drumurile sunt, încă de pe vremea romanilor, cele mai bune şi veritabile căi de progres şi civilizaţie!
Gheorghe CIUL

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Costel 25 august 2011 at 12:40

Problema poate fi rezolvata foarte usor. Alba Iulia de Sus se uneste cu Vintul de Jos, domnul profesor Alexandru Danciu fiind un PDL-ist de baza va fi al treilea viceprimar de Alba Iulia drumul cu probleme va fi rezolvat de domnul Director Ciul si uite asa o noua metropola ardeleana. Vedeti stimati domni totul se poate cu putina vointa …

garnutz 30 august 2011 at 21:43

De ce vreti sa puneti mana pe Sebes,ca sa fie „o alta comuna suburbana ” a Albei?Sebesul are alte traditii decat Alba,noi suntem mai curand cu Sibiul.Ne-ati pacalit cu Apa CTTA,plateam ,cum era normal,fiind la poalele muntelui,cea mai ieftina apa din judet.Acum,dupa „unire” platim una din cele mai ridicate preturi din judet pentru apa din Muntii Sebesului.Ca sa va subventionam pe voi,cei din Alba,si din alte colturi ale judetului.Ne-am ars cu „unirea”,preferam sa ramanem intre noi.Smecheri ca la Alba nu ne trebuiesc.

Comentariile sunt oprite