Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Un drum strategic şi un viitor comun pe Valea Mureşului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În dorinţa de a ieşi cât mai repede din Alba Iulia şi a evita aglomeraţia automobilistică de pe strada Mărăşeşti, am ales ruta Pâclişa – Vurpăr – Blandiana – Geoagiu – Şoimuş – Brad – Arad. Un drum mai puţin circulat, în general bine întreţinut cu excepţia unei porţiuni de câţiva kilometri dintre Pâclişa (zona de la intersecţia cu balastiera) şi Vurpăr. Un drum care se prefigurează a fi unul tot mai mult strategic, ca de altfel şi întreaga zonă, care a început să fie asaltată de… pâlcuri întregi de locuinţe ce au împânzit dealurile Pâclişei, după ce în Alba Iulia s-au cam împuţinat, ca să nu zic epuizat, zonele rezidenţiale. De altfel, atraşi de specificul şi frumuseţea priveliştii de pe Malul Mureşului, aici s-au şi ridicat unele construcţii, astfel că, volens-nolens, pas cu pas, asistăm la un proces de unificare între Alba Iulia şi Vinţu de Jos, via Pâclişa – Vurpăr. Este de fapt şi problema pe care vrem să o aducem în discuţie. Credem că dacă s-ar amenaja drumul care trebuia lărgit pe ici pe colo şi astupate gropile… naturale, atunci s-ar crea o arteră nouă de circulaţie, care ar favoriza şi fluidiza traficul şi mai ales ar pune în valoare întreg defileul, aşa cum s-a întâmplat şi pe malul celălalt al Mureşului unde între Pensiunea „Drumul Dragostei” şi noul cartier din marginea Vinţului au apărut, de-a lungul şoselei tot mai multe şi mari edificii (vezi grupul Pomponio sau Giro) astfel că Alba Iulia s-a unit practic cu Vinţu de Jos. În zona Pâclişa – Vurpăr s-ar putea realiza însă o nouă zonă rezidenţială situată pe o colină, care s-ar integra în cele din apropierea Dealului Mamut, ori din zona satelor Drâmbar, Ohaba, Miceşti, Teleac astfel că cercul colinar ar fi închis iar Alba Iulia ca toate marile oraşe europene (Roma, Budapesta, Viena, Praga etc.) ar fi aşa un oraş la înălţime la propriu, nu la figurat!
În plus, dacă Alba Iulia şi Vinţu de Jos s-au tot apropiat, edilitar vorbind, pe ambele maluri ale Mureşului, nu văd de ce n-ar putea deveni şi Vinţu de Jos o comună suburbană, după modelul Ciugud. Ar fi încă un pas mare spre o zonă metropolitană în aşteptarea unor vremuri mai potrivite pentru ca Sebeşul să se unească cu Alba Iulia, lucru care mai devreme sau mai târziu se va întâmpla (deja există aici mari construcţii şi firme ce tind să unifice natural cele două localităţi) dacă în oraşele noastre vor fi la putere edili fără niciun fel de ochelari politici sau care văd numai negru aşa cum au din păcate unii consilieri din Sebeş, pe care îi sufocă, la propriu şi la figurat orgoliile industrializării până se vor termina pădurile de pe Valea Sebeşului!
Oricum, supunem atenţiei primarului Mircea Hava şi primarului Alexandru Danciu, consilierilor locali, amenajarea drumului de la Pâclişa la Vurpăr, care ar putea aduce mari beneficii ambelor comunităţi, ca să nu mai vorbim de faptul că terenurile degradate de aici ar putea avea alt potenţial şi altă valoare. Căci, până la urmă, drumurile sunt, încă de pe vremea romanilor, cele mai bune şi veritabile căi de progres şi civilizaţie!
Gheorghe CIUL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea