Rămâi conectat

Actualitate

Un cioban care și-a ucis un coleg chiar în ziua de Paște a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Criminalul deține un cazier ȘOCANT

Publicat

în

Instanțele de judecată din Alba Iulia și Sibiu au decis condamnarea definitivă la 30 de ani de închisoare a unui cioban, în vârstă de 65 de ani, pentru fapta de omor calificat.

Condamnatul, domiciliat în județul Vâlcea, și-a ucis în bătaie un coleg de muncă chiar în ziua de Paște a anului trecut, sentința definitivă fiind pronunțată ieri, 21 aprilie 2020.

Ciobanul criminal are un cazier șocant cu alte trei condamnări pentru infracțiuni grave:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • în 1996, la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor
  • în 2001, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat
  • în 2003, la pedeapsa de 12 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav.

Ultima faptă, pentru care a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, a avut loc în 28 aprilie 2019, în ziua de Paşte. Potrivit rechizitoriului, Râpanu Aurel şi victima, coleg de muncă al acestuia, se aflau la stâna situată în extravilanul localităţii Hoghilag, judeţul Sibiu, în zona denumită „La brazi” sau „Pădurea de la barieră ”.

Ambii erau ciobani la turma şi se cunoşteau de mai multă vreme. După cum a susţinut inculpatul şi au confirmat doi martori, victima obişnuia să consume în exces băuturi alcoolice iar, sub influenţa alcoolului devenea agresiv verbal, fiind cunoscut că astfel se implica frecvent în conflicte cu alţi ciobani. În acea zi, atât inculpatul cât şi victima erau sub influenţa băuturilor alcoolice.

”La un moment dat, în jurul după-amiezii, între cei doi s-a declanşat un conflict verbal. Inculpatul susţine că aceasta s-a întâmplat în condiţiile în care el era nemulţumit că victima nu îl ajuta corespunzător de 2 zile deoarece ar fi fost beat. Astfel, inculpatul a început să lovească victima cu pumnii. Potrivit susţinerilor inculpatului, acesta ar fi acţionat astfel deoarece victima l-ar fi înjurat de mamă.

A luat bâta ciobănească şi a continuat să lovească, în mod repetat victima la nivelul capului şi al trunchiului iar după ce a căzut la pământ, a continuat să lovească atât cu bâta, cât şi cu pumnii şi cu picioarele. Inculpatul susţine că victima s-a ridicat şi a mai mers câteva zeci de metri după care a căzut şi a rămas la pământ.

Loviturile au fi fost aplicate de inculpat victimei în zone vitale (pieptul, abdomenul, capul). Potrivit raportului de expertiză medico-legală, moartea numitului C. M. s-a datorat unui politraumatism cu traumatism cranio-facial (hematoame, multiple plăgi contuze şi fracturi de viscerocraniu) şi traumatism toraco-abdominal (fracturi costale bilaterale, contuzii pulmonare, rupturi splenice şi renale stângi cu hemoperitoneu consecutiv).

Leziunile s-au putut produce prin lovire repetată cu corpuri dure, între care unele de formă alungită (aplicate din poziţii variabile în timp), compresiune toraco-abdominală între un corp dur si un plan dur, precum si compresiune cu mâna la nivelul regiunii cervicale. Între leziunile traumatice constatate la autopsie şi deces există legătură de cauzalitate”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Inculpatul a lovit victima cu mâinile, cu picioarele dar şi cu o bâtă. Potrivit aceluiaşi raport de expertiză medico-legală, leziunile s-au putut produce prin lovire repetată cu corpuri dure, între care unele de formă alungită (aplicate din poziţii variabile în timp). Au fost identificate şi leziuni la nivelul regiunii cervicale din care rezultă că este posibil ca inculpatul să se fi urcat cu genunchii pe victima şi să fi încercat să sugrume victima în timp ce aceasta se afla la pământ, aspect confirmat şi de leziunile produse prin compresiune toraco-abdominală între un corp dur şi un plan dur.

”Chiar inculpatul a declarat că a lăsat victima unde căzuse (încă în viaţă şi plângându-se de vătămările suferite) după care şi-a continuat activităţile (a luat apă, a făcut mâncare, a băut, a dus oile la adăpat) chiar văzând că victima nu s-a mai mişcat din cel loc. Mai mult decât atât, tot potrivit declaraţiilor sale, inculpatul a evitat să se mai apropie de victima căzută dar, de la distanţă, l-a văzut, de mai multe ori, observând că nu şi-a schimbat poziţia în care îl lăsase. Abia după ce s-a înnoptat, inculpatul susţine că şi-a anunţat un nepot că bănuieşte că victima ar fi decedat”, se mai precizează în rechizitoriu. Ciobanul a sunat la 112 în dimineaţa zilei următoare – 29 aprilie 2019, după mai mult de 12 ore de la altercaţie.

”Înculpatul se află pentru a treia oară în viaţă în situaţia de a fi săvârşit o infracţiune de omor şi pentru a doua oară când pune capăt unei vieţi în mod intenţionat. Mai mult decât atât, inculpatul se află în această situaţie după ce anterior a mai fost arestat preventiv şi a executat pedepse cu închisoarea în regim de detenţie, fiind astfel în măsură a aprecia în mod corespunzător consecinţele reiterării conduitei infracţionale. În plus, a beneficiat de 2 ori şi de liberare condiţionată, modalitate de individualizare a executării pedepsei concepută ca un stimulent în procesul de reeducare şi reinserţie socială.

Cu toate acestea, se observă că prima infracţiune de omor deosebit de grav a săvârşit-o chiar în termenul de supraveghere iar cea din prezenta cauză la aproximativ 6 ani după împlinirea unui alt termen de supraveghere. În aceste condiţii, instanţa este convinsă că inculpatul nu se mai poate integra în societate iar starea sa de libertate prezintă un cert pericol pentru colectivitate, urmând a se orienta spre cea mai severă dintre pedepsele posibil a fi aplicate inculpatului”, a precizat magistratul de la Tribunal, care a pronunţat prima sentinţă. Bărbatul ar fi fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar instanţa a constatat că acesta a împlinit 65 de ani şi prin urmare a decis aplicarea pedepsei de 30 de ani de închisoare, maximul prevăzut de lege.

La Curtea de Apel Alba Iulia, sentinţa a fost schimbată doar în ceea ce priveşte cuantumul daunelor morale pe care ar trebui să le plătească către patru părţi civile, rude ale victimei. Suma totală este de 480.000 de lei, respectiv câte 120.000 de lei către fiecare dintre părţile civile. Ciobanul este întemniţat la Penitenciarul Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Publicat

în

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la programul „România Educată”, relatează News.ro.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.

„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Publicat

în

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.

Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului, informează News.ro.

”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.

”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.

”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.

”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni, absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (…) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Publicat

în

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Un tânăr de 26 de ani a fost prins sâmbătă în județul Sibiu, fiind bănuit că a ucis un cioban în vârstă de 65 de ani.

Un bărbat a sesizat sâmbătă Poliția Sibiu că, în extravilanul localității Buzd, comuna Brateiu, la o stână pe care o administrează, l-a găsit decedat pe un angajat, un bărbat în vârstă de 65 de ani, domiciliat în localitatea Șaroș pe Târnave, informează Mediafax.

Echipajul SMURD Sibiu care a intervenit în urma sesizării a constatat decesul bărbatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Criminaliștii au stabilit că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență.

Astfel, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, iar după primele investigații a fost identificat și prins un bărbat în vârstă de 26 de ani, din localitatea Blăjel, bănuit că ar fi comis fapta, potrivit IPJ Sibiu.

Trupul bărbatului decedat a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Sibiu în vederea efectuării autopsiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare