Un bust al fostului președinte SUA, Woodrow Wilson, va fi amplasat în Parcul Unirii din Alba Iulia. Mircea Hava: L-a preocupat soarta țărilor din Europa, în special a României

Paul Voicu - Primar 2020

Un bust al fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, va fi amplasat în Parcul Unirii din Alba Iulia, în zona pasajului, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Mircea Hava.

ELIT

Pe lângă acesta, va fi amplasat și un bust al lui Alexandru Vaida Voievod, dar și al unui francez, a spus Hava, fără să-i precizeze numele.

”La pasaj știți că sunt acele arce, pe care le păstrăm, altfel făcute, cu spot de lumină deasupra, și acolo vom plasa câteva busturi. Avem și privați care doresc să ”planteze” acolo un bust al cuiva care s-a ocupat de unire (…) Va fi al fostului președinte al Americii Woodrow Wilson care, de fapt, a fost unul dintre cei care au întors evenimentele să se întâmple ceea ce se întâmplă pentru că știți prea bine cum a fost și care a fost adevărata istorie (…) Este bine să marcăm locul acesta cu cineva care deși era peste mări și țări, peste oceane, l-a preocupat foarte mult soarta țărilor din Europa, dar în special soarta României. Nu știu de ce pentru că nu am ajuns până acolo”, a spus Mircea Hava.

Mihail David - 2020

De asemenea, el a precizat că toaletele ecologice din parc vor fi ridicate, iar alte grupuri sociale vor fi amenajate la pasaj, după ce restaurantul va fi răscumpărat.

De asemenea, aleea ca fi scoasă, iar zona va fi pavată cu piatră.

Corpurile de iluminat vor fi smart, iar lumina se va aprinde mai tare când se apropie cineva de ele.

Toți copacii mari vor rămâne în parc, iar între ei vor fi plantați alții. Zona verde va fi nivelata, însămânțată cu iarbă sau pus covor.

Thomas Woodrow Wilson (n. 28 decembrie 1856 – 3 februarie 1924) a fost cel de-al douăzeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1913 – 1921). Un devotat prezbiterian, Wilson a devenit și un bun istoric și un specialist în științe politice.

În calitatea sa de reformator democrat, a fost ales guvernator al statului New Jersey în 1910 și președinte al Statelor Unite în 1912. În primul său mandat prezidențial (1913 – 1917) a contribuit esențial la crearea unui sistem de legi privind sistemul federal de rezerve (în engleză, Federal Reserve System).

Reales în 1916, în cel de-al doilea termen al său (1917 – 1921) s-a concentrat asupra participării țării la Primul Război Mondial și a realizării unei păci drepte bazată pe Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele, concretizat prin „Patrusprezece puncte”. Acestea au fost însă aprig discutate la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Astfel, Tratatul cu Germania de la Versailles, extrem de dur din cauza exigențelor Franței, excludea poporul german din Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele și din acest motiv a fost respins de Senatul SUA; în schimb, dispariția imperiului Austriac a fost oficializată prin tratatele de la Saint-Germain și de la Trianon, conform celui de-al 10-lea din cele 14 puncte.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

florin 8 februarie 2018 at 13:36

INCREDIBIL, DUPA TAIEREA ARBORILOR SECULARI, O ALTA MARE TAMPENIE !!!

Mircea D. 8 februarie 2018 at 14:39

Mi se pare ca Wilson a fost de confesiune (nu religie ) BAPTIST la fel ca si aprox 35 presedinti americani. 6 au fost PENTICOSTALI vreo 5 au fost crestini fara confesiune si 1 Catolic (Kenedy ) Ronald Regan cel mai bun presedinte american a avut rang de pastor. Oameni minunați. Dedicati. Iohannis e singurul care se apropie de valorile promovate de Biserica Protestantă …si se poate observa ca MARE diferenta a intre el si altii ….

Paleta de tenis 8 februarie 2018 at 15:46

In acest an, merita domnu Wilson un bust.

Pesedistele 8 februarie 2018 at 17:29

DE TOATA COMA FRATILOR. UNII AR TREBUI SA ISI VADA DE PENSIE CA DEJA DELIREAZA SI SE CRED IN FILBE

andrada 9 februarie 2018 at 9:36

Si al unui francez ??? Probabil e vorba de gen. Henri Berthelot, reprezentatul Frantei pe langa Cartierul General al Armatei Romane.

Nelutu l. 9 februarie 2018 at 10:10

Asa este. Mare diferenta intre ce a produs religia din Dragnea si Iohannis. Est -Vest. Inapoiere -Progres . CIVILIZATIE- HAOS.Omul ar trebuii sa aleagă calea in viata ( nu nasii )

samuel si ezekiel 9 februarie 2018 at 22:51

bani cheltuiti inutil. pana sa ridicam monumente strainilor sunt mult mai multi romani care merita un monument in orasul hava iulia

@pocaitii postaci de mai sus: plecati fratilor si surorilor sa va conduca ai vostri . reagan a fost un actor ratat de filme cu cauboy si dupa 2 luni de preshedinte a devenit o leguma. a fost tinut in geam ca o mumie asteptand sai vina pensia

manu ionica 10 februarie 2018 at 10:05

In orice caz, ar fi MULT mai buni decat ai vostrii : PONTA, NASTASE, DRAGNEA,ILIE SARBU, TARICEANU (pardon asta e catolic), VALCOV, EPISCOPUL DE LA HUSI, PREAFERICITUL DANIEL(20.000 SALAR LUNAR), VOICULESCU, FENECHIU, MAZARE, ANDRONESCU (Microsoft),VIDEANU, BASESCU, COCOS, SEBI GHITA, BECALI (a se vedea ce a facut din el INDOCTRINAREA religioasa) SI MULTI ALTI DREPTI CREDINCIOSI SI IUBITORI DE TARA FIIND , AU DISTRUS TARA ASTA !

samuel si ezekiel 10 februarie 2018 at 19:33

desigur pocaitii vostri sunt cei mai buni, nu fura pentru ca le dati voi benevol zeciuiala din venituri, nu beau decat pe ascuns si nu ravnesc la femei pt ca merg pe principiul ‘ sora trupul meu te vrea……. frate fie voia ta’
si toti rrrrrromii cu palate haurite si cu turnulete care nu-si pot justifica milioanele de euro sunt de-ai vostri pocaiti

dolfi 9 februarie 2018 at 23:58

probabil ca domnu’ Wilson o fi facut treaba buna in avantajul Romaniei, dar sa nu uitam ca pe vremea lui s-a creat Federal Reserve – o banca privata INDEPENDENTA care face ce vea muschii ei de atunci, ca nu e sub controlul USA in niciun fel. Federal Reserve face bani din nimic si creaza crizele financiare… in rest, e bine!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...