Rămâi conectat

Curier Județean

Un bărbat din cătunul „Către Pădure” – Tăuţ, comuna Meteş a fost atacat de două femele de mistreţ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Invazia mistreţilor de pe Valea Ampoiului – în speţă la Meteş – asupra căreia trăgeam un semnal de alarmă în ziarulunirea, într-un articol din 29 august, publicat Aici, a avut, din păcate, luni seara un deznodământ tragic: un bărbat de 56 de ani a fost sfâşiat de două scroafe de mistreţ, cu pui, în imediata vecinătate a gospodăriei sale.

Şi atacul s-a produs într-o zonă locuită, cu gospodării păzite de câini ciobăneşti şi cu iluminat public. Luni după-amiaza, între orele 17.30-18.00, Gheorghe B., de 56 de ani, din satul Tăuţ – „Către Pădure”, a auzit câinii lătrând tare după un gard şi a ieşit afară să vadă ce se întâmplă, mai ales că avea o grămadă de animale domestice de păzit în bătătură. Nu a făcut mai mult de-un pas afară, după gard, când a zărit cele două scroafe sălbatice cu pui, asaltate de câinii care lătrau ca turbaţi. La vederea omului, femelele de mistreţ au abandonat lupta cu câinii şi au năvălit peste om, rănindu-l grav cu colţii. Câinii de pază nu au renunţat însă la lupta cu sălbăticiunile şi l-au salvat pe om din colţii scroafelor.

A avut noroc cu câinii, că dacă nu, îl rupeau de tot” le-a mărturisit soţia victimei cunoscuţilor săi.

A fost chemată ambulanţa  SMURD rapid, pentru că omul sângera din abundenţă. A fost stabilizat la Secţia UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia – unde a fost diagnosticat cu “plagă delabrantă gamba stângă” (respectiv i-a fost sfâşiată pulpa piciorului stâng) prin muşcătură de godac şi a fost trimis rapid în operaţie. În prezent, starea sănătăţii pacientului este bună şi stabilă.

Oamenii din Tăuţ povestesc că în pădure au fost zărite zilele trecute, grupate, chiar şapte scroafe cu pui, care se manifestă cu o violenţă ieşită din comun, rânjindu-şi colţii mai ceva ca javrele lovite de turbare.

Peste gospodarii de pe Valea Ampoiului, s-a abătut acest blestem odată cu coacerea bucatelor de pe câmpuri: turme de porci mistreţi (localnicii vorbesc de ordinul zecilor) au luat cu asalt culturile de porumb şi le tăvălesc fără milă în picioare. Nu le mai stau în cale nici gardurile înalte cât un om, nici cele din lemn şi nici cele metalice, nici măcar gardurile electrificate.  Multora le-au fost culcate la pământ mai bine de trei sferturi din culturile de porumb sau păioase, ajungând acum, în buza toamnei, să nu mai înţeleagă nimic din truda de un an întreg…

La Presaca Ampoiului, dezastrul e lângă DN 74. Culturile neîngrădite de garduri solide sunt toate culcate la pâmânt. Ca să ajungă la ele, turmele de mistreţi au coborât din pădure, au trecut de casele oamenilor, de linia ferată şi prin albia Ampoiului, ajungând pe partea cu DN 74. Şi aici oamenii ne-au confirmat că i-au văzut şi i-au numărat.

De precizat că paguba făcută de mistreţi nu poate fi recuperată în niciun chip de gospodar, fiecare având parcele mici de teren, ce nu poat fi asigurate legal. Au fost sesizaţi şi vânătorii care vânează pe fondul de vânătoare din pădure, pentru a goni turmele sau pentru a reduce din efective.

Oamenii povestesc că a fost împuşcat un mistreţ de 300 de kilograme, vara asta. Iarna, mistreţii sunt hrăniţi de administratorii fondului de vânătoare din zonă. Localnicii cred că turmele au năvălit acum în culturi pentru că au fost învăţaţi cu porumb iar în pădure nu s-a prea făcut ghinda. Proprietarii de culturi de cartofi au descoperit că mistreţii sapă şi după aceştia. În plus, în mod uimitor, se ridică şi pe tulpina pomilor fructiferi, agăţând crengile să mănânce roade – mere, pere.

Nu vrem altceva decât să vină vânătorii să-i gonească de la noi, că s-au prea înmulţit. Dar poate că vânătorii aşteapta ca mistreţii să facă trofee îngrăşându-se de pe munca noastră. Sau poate că autorităţile aşteaptă moarte de om, ca-n Bucureşti, să ia vreo măsură”, spun oamenii din zonă, mai speriaţi ca oricând.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea