Un bărbat de 54 de ani, din Alba Iulia, a murit după ce a fost înţepat de un tăun

Bărbat de 54 de ani, din Alba Iulia, decedat după ce a fost înţepat de un tăun

Un băr­­bat de 54 de ani, din Alba Iulia (Oarda), a decedat la Unitatea de Primiri Urgențe Alba Iulia, după ce a fost înţepat fatal de o insectă, cel mai probabil un tăun. Potrivit medicului Ana Maria Amzulescu, din cadrul UPU Alba Iulia, pacientul de 54 de ani a fost adus cu Ambulanța în stop cardio-respirator la ora 19,08, cu manevre de resuscitare în curs. După manevre de resuscitare îndelungate, pacientului nu i-au mai revenit semnele vitale, fiind declarat decesul. Pentru a se stabili cauza exactă a decesului, se efectuează o autopsie.

ELIT

Se pare că, din cele relatate de pacient echipajului de pe ambulanță înainte să intre în stop cardio-respirator, acesta fusese înțepat de o insectă, cel mai probabil un tăun. Se pare că omul încercase să despice un buștean în care își făcuse cuibul tăunul ucigaș. A început să se simtă rău, să se sufoce, și a chemat ambulanța. La sosirea paramedicilor a intrat în stop cardio-respirator. Conform procedurilor legale, paramedicii au procedat rapid la efectuarea manevrelor de resuscitare, pe care le-au continuat până la intrarea în UPU Alba Iulia.

Specialiştii susţin că în perioadele în care temperatura este foarte mare, insectele, în special femelele, devin foarte agresive, astfel încât reprezintă un real pericol pentru persoanele care le ies în cale. De obicei, înţepăturile de insecte nu sunt urmate decât de dezvoltarea unor iritaţii locale de mici dimensiuni, uşor dureroase (albină, viespe, păianjen, furnici) sau pruriginoase (ţânţar, purici, musculiţe), care trec spontan în câteva zile. Există însă şi pacienţi la care o înţepătură de insectă, în special înţepătură de albină, viespe sau tăun, poate declanşa reacţii alergice severe urmate, uneori, din nefericire, de deces. Alergia se poate manifesta printr-o reacţie locală extinsă, o zonă umflată (edem) mai mare la locul de înţepătură, înroşire (eritem), mâncărime (prurit), ce persistă câteva zile.

Mihail David - 2020

În situaţiile mai severe poate apărea senzaţie de respiraţie dificilă, o erupţie cutanată generalizată, la distanţă de locul înţepăturii, ameţeală, scăderea brutală a tensiunii arteriale, pierderea conştienței. Toate acestea se încadrează în tabloul de şoc anafilactic, ce poate fi ameninţător de viaţă, dacă nu se aplică măsuri urgente de tratament. P

entru orice persoană (chiar dacă nu e alergică) care a fost înţepată simultan de mai multe insecte (în special albine, viespi, tăuni) este necesară asistența medicală de urgenţă. Aceeaşi măsură se impune şi dacă înţepătura s-a produs la nivelul feţei, gâtului sau la nivelul cavităţii bucale şi edemul poate afecta respiraţia. Reacţiile la veninul insectelor pot să fie mai severe dacă s-a inoculat o cantitate mai mare de venin sau dacă înţepătura s-a produs la nivelul feței.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...