Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un arheolog și un comisar șef de la IPJ Alba, urmăriți penal pentru mai multe infracțiuni. Acuzații de probe falsificate

Publicat

în

Un arheolog și un comisar șef de la IPJ Alba, urmăriți penal pentru mai multe infracțiuni. Acuzații de probe falsificate

Un comisar șef din cadrul IPJ Alba este urmărit penal după ce ar fi falsificat trei documente pe care le-a folosit că probe într-un dosar penal de braconaj arheologic.

Polițistul are atribuții la nivelul instituției în ceea ce privește furtul și traficul de obiecte de patrimoniu, sustrase din situri arheologice. Alături de polițist (C. M.) mai este urmărit penal și un arheolog (P. C.) de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Procurorul a dispus recent începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de inducere în eroare a organelor judiciare, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals informatic, fals intelectual și mărturie mincinoasă. Parte vătămată în dosar este un bărbat din Albă Iulia (E. D. L.) care, pe baza probelor suspectate că ar fi fost falsificate, a fost trimis în judecată pentru furt de bunuri de patrimoniu.

Electrica Furnizare Discount

În 12 martie 2021, Judecătoria Albă Iulia a admis plângerea acestuia împotriva ordonanței de clasare din dată de 17 aprilie 2019 pronunțată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia menținută prin ordonanță procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Judecătorul a desființat ordonanță atacată și a trimis cauza la procuror pentru a începe urmărirea penală în mod legal. În 11 mai 2021, procurorul la care a ajuns dosarul a dispus începerea urmăririi penale împotriva comsiarului șef și a expertului arheolog.

Povestea șocantă a dosarului

Povestea datează din noiembrie 2014, când IPJ Alba anunță reținerea a două persoane, printre care și bărbatul din Alba Iulia, pentru sustragerea a zeci de obiecte de patrimoniu (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeți, zabale, fibule) din situri arheologice unde chiar și accesul cu detectorul de metale este interzis altor persoane decât celor care desfășoară activități de cercetare.

Cei doi au fost eliberați a două zi, dar cercetările au durat până în anul 2018, când au fost trimiși în judecată. În cazul bărbatului din Zlatna (T.G.), cauza a fost disjunsă pentru infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, acesta fiind achitat definitiv în iunie 2020.

Pentru persoană din Alba Iulia, dosarul penal s-a judecat în faza de camera preliminară timp de trei ani. Această a aflat despre unele probe din dosar, doar la momentul înregistrării documentelor la instanța, în 2018. Astfel a descoperit că unele probe prezentate de Poliție și Parchet nu corespund adevărului și a contestat autenticitatea acestora. În 17 iunie 2021, Tribunalul Alba a dispus definitiv retrimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Albă Iulia și eliminarea din dosar a probelor suspecte că fiind falsificate.

„Constată nulitatea următoarelor înscrisuri: proces verbal de efectuare a cercetării la față locului din dată de 02.04.2014, proces verbal de efectuare a reconstituirii din 12.11.2014, procesul verbal de efectuare a cercetării la față locului din dată de 01.04.2014 precum și anexele acestora. Exclude din materialul probator înscrisurile mai sus menționate. Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei de către Parchetul de pe Judecătoria Alba Iulia a acestor mijloace de proba, precum și eliminarea referirilor la aceste mijloace de proba și a redării conținutului acestor mijloace de proba din rechizitoriul nr. 261/P/2014 din dată de 23.08.2018. Măsură va fi dusă la îndeplinire de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia”, se menționează în mînuță hotărârii completului de camera preliminară de la Tribunalul Albă.

Deplasări neconsemnate în registrul Poliției

Anterior, între instanța și IPJ Alba a existat o corespondență pe tema documentelor menționate. Tribunalul a solicitat Poliției să comunice instanței numele și calitatea persoanei care a semnat procesele verbal de cercetare la față locului din 1 și 2 aprilie 2014 și și procesul verbal de efectuare a reconstituirii din 12 noiembrie 2014, la rubrica tehnician criminalist.

IPJ a răspuns că în registrele de cercetare la față locului ale Biroului de Investigare Tehnico-Științifică a Locului Faptei, existente în arhivă Serviciului Criminalistic, registre în care se consemnează toate deplasările efectuate de către tehnicienii și specialiștii criminaliști, „nu au fost consemnate cele trei deplasări”.

Este vorba despre o cercetare la față locului din dată de 1 aprilie 2014 în situl arheologic Craiva din comună Cricau, procesul verbal de cercetare din 2 aprilie 2014 care ar fi fost efectuat pe rază localității Bulbuc (situl arheologic Bulbuc) din comună Ceru Bacainti, respectiv reconstituirea din dată de 12 noiembrie 2014, efectuată în situl arheologic cetatea dacică de la Piatră Craivii din comună Cricau. „Nu putem stabili cine a semnat aceste documente, puse de dumneavoastră în xerocopie la rubrica tehnician criminalist”, se mantioneaza în adresa IPJ Alba din 4 mai 2021.

În esență, cele trei documente descriu ceea ce ar fi descoperit polițiștii în cele trei situri arheologice menționate, de unde ar fi fost sustrase bunurile de patrimoniu de către persoană inculpata și trimisă în judecată. Faptul că în arhivă IPJ Alba nu există înregistrate aceste deplasări, lucru obligatoriu, ridică mari semne de întrebare în legătură cu autenticitatea acestora.

În cazul expertului arheolog de la Muzeul Unirii, faptele se referă la un raport de constatare muzeografică din 2017 cu referiri la bunuri ridicate de la domiciliul bărbatului din Alba Iulia și la o declarație de martor, ambele cuprinzând relatări suspecte a fi nereale.

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| ACCIDENT MORTAL la Căpâlna: O persoană a DECEDAT, în urma unui incident cu motocicleta. Au intervenit Salvamont și ISU Alba

Publicat

în

În cursul nopții de 5 spre 6 august, serviciul de Salvamont Alba, împreună cu ISU Alba, au intervenit pentru extragerea unei persoane decedate în urma unui accident mortal de motocicletă, în satul Căpâlna din comuna Săsciori.

Din primele informații, salvatorii au intervenit în cadrul evenimentului în urma unui apel la 112.

Electrica Furnizare Discount

Persoana decedată a fost predată Serviciului Județean de Medicină Legală.

Citește mai mult

Ştirea zilei

6 august: Prima bombă de la Hiroshima. „Little boy” a ucis între 90.000 și 146.000 de persoane

Publicat

în

6 august: Prima bombă de la Hiroshima. „Little boy” a ucis între 90.000 și 146.000 de persoane

Data de 6 august, este ziua în care omenirea își aduce aminte faptul că știința și tehnologia pot declanșa catastrofe umanitare, în cazul în care apare un context cu o miză care poate genera acest lucru.

”Little Boy” a fost numele de cod al primei bombe atomice detonate în istoria umanității. Cea de-a doua avea să fie lansată peste doar trei zile, asupra unui alt oraș japonez, Nagasaki.

Electrica Furnizare Discount

Cele două bombe au fost construite în cadrul unei operațiuni care a primit numele de cod Proiectul Manhattan, inițiat de Statele Unite ale Americii și susținut de Marea Britanie și de Canada. Pentru Little Boy, bomba care a lovit Hiroshima, a fost folosit Uraniu 235, un izotop care se găsește în uraniul natural în proporție de doar 0,7%. Pentru crearea uraniului îmbogățit, au fost utilizate trei metode: electromagnetică, gazoasă și termală.

Little Boy, bomba care a fost lansată deasupra Hiroshimei

Întreaga operațiune a fost posibilă din punct de vedere teoretic datorită descoperirii fisiunii nucleare de către chimiștii germani Otto Hahn și Fritz Strassmann.

Decizia de a lansa bombele asupra Japoniei a fost luată după ce Imperiul Nipon a ales să ignore ultimatumul dat de Aliați pe 26 iulie 1945, prin Declarața de la Potsdam, în care îi cereau predarea necondiționată.

Nimeni nu știe exact câți oameni au murit în explozia bombei de la Hiroshima: estimările se situează între 90.000 și 146.000 de oameni.

Pe 15 august, Japonia a anunțat că se predă. Pe 2 septembrie, a semnat și actul oficial, aceasta fiind și data la care Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

De Dorel v-am mai zis, e intreprinzător cu ștate vechi, bagă în sac două mâini și servește calitate cu un deget. E de-al nostru, local, apare frecvent și rupe gura târgului cu „realizările” lui, se remarcă și chiar dacă nu ar face asta, cine să-i și fure locul dacă el are monopolul?

Astăzi pe Dorel l-a „încercat” vremea, a bătut vântul și ploaia, cum zice un mare clasic în viață, și-a scos la iveală un fapt ce s-ar defini în Ardeal ca „râsu’, plânsul”.

De ce și-a petrecut ăla ce a inventat schela și măsurile de siguranță timpul în zadar, numai Dorel știe, fiindcă el are o metodă proprie, una ce-ți teleportează ditamai conglomeratul de fier direct în sufragerie, cum a fost și cazul, astăzi, în urma furtunilor, la blocurile „M” din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Acum, Dorel ca Dorel, dar și restul să fie și ei veri din frați, șogori din altă țară, de-s toți chitiți să nu vadă și cetățeanul să plătească cu spor și cu nemiluita? Păi, totuși, pe care planetă ne aflăm? Am venit la încasat sau mai facem și treabă?

PS: arată bine bordura aia Dorele, zici că trebuie să chemi un frizer să o ia pe părți, pe față și pe dos, ori să vină domnul cu recepția lucrărilor și să zică odată pentru totdeauna NU !

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare