Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un albaiulian, pasionat de „sportul minţii”, face senzaţie în Asia. A scris istoria şahului din Singapore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Albaiulianul Olimpiu Urcan a scris istoria şahului din Singapore. Istoricul din Cetatea Marii Uniri, pasionat de „sportul minţii”, face senzaţie în Asia

Alba Iulia a fost şi va rămâne un punct de referinţă pe harta şahului autohton, iar faima jucătorilor lansaţi aici a depăşit de mult graniţele ţării, împătimiţii “luptei” din faţa tablei cu 64 de pătrăţele devenind veritabili ambasadori, ce impresionează în alte zone ale mapamondului. Şcoala de şah albaiuliană, a cărei tradiţie se întinde pe parcursul mai multor decenii, îşi face simţită pregnant prezenţa şi pe continentul asiatic. Săptămâna trecută, istoricul Olimpiu Urcan, originar din Cetatea Marii Uniri, care deţine şi titlul de maestru al sportului la şah, şi-a lansat o nouă carte “Singapore Chess – A History 1945-1990”.

Lucrarea este scrisă împreună cu singaporezul Shashi Jayakumar, fost campion naţional de juniori şi doctor în istorie, şi este prima de acest fel din Singapore, prezentând evoluţia şahului singaporez în epoca post-colonială. Pe lângă informaţiile istorice, în respectivul volum sunt incluse 139 de partide comentate jucate de maeştri singaporezi şi peste 200 de fotografii rare de la evenimente şahiste locale sau de la participările jucătorilor singaporezi în competiţii internaţionale. Olimpiu a strâns un deceniu şi jumătate petrecut în îndepărtata Asia, acesta stabilindu-se în Singapore, după ce, în 2002, a emigrat în Indonezia.

În viitor îşi propune o nouă lucrare de anvergură, o iniţiativă îndrăzneaţă, dar şi dificilă, abordarea istoriei şahului din China. Deşi la mii de kilometri distanţă, albaiulianul nostru nu şi-a uitat originile şi va reveni acasă, anul viitor, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

A început sub tutela maestrului Mihail Breaz

Născut la 28 februarie 1977, Olimpiu Urcan a studiat şahul la clubul din oraşul său natal, mai întâi sub îndrumarea maestrului Mihail Breaz, recunoscut pentru pasiunea cu care a îndrumat sute de tineri spre sportul minţii, şi ulterior împreună cu maeştrii FIDE Dorin Şerdean şi Marius Ceteraş. Printre colegii săi de generaţie s-au numărat Dan Olariu, Mircea Mateică, Cristian Boitor, Ionuţ Moldovan, Ovidiu Ţuhaşu, Mariel Petric şi alţi şahişti albaiulieni talentaţi din acea perioadă. Chiar dacă a luat contact relativ târziu cu şahul de performanţă, în perioada în care era elev al Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Olimpiu a reuşit să facă progrese rapide şi să obţină mai multe rezultate notabile, fiind în repetate rânduri campion judeţean şi câştigător al unor premii în competiţiile juniorilor. Aceste rezultate i-au adus şi titlul de maestru naţional. Mulţi ani a făcut parte din echipa de seniori Apulum Alba Iulia, care în anii ’90 a reuşit să promoveze în Superliga Naţională.

Escapadă ascunsă părinţilor

Din acea perioadă a rămas în folclorul şahist local un episod avându-l ca personaj principal pe Olimpiu! Deoarece părinţii nu agreau repetatele sale participări la competiţii, Olimpiu a “omis” să le spună că va participa la campionatul naţional pe echipe şi, în loc să plece spre Cluj-Napoca, unde era student, a luat trenul în direcţia Băile Herculane, alături de colegii săi de club. Din păcate “escapada” şahistă a lui Olimpiu a fost deconspirată de un articol publicat în ziarul “Unirea”, care informa cititorii despre participarea echipei albaiuliene la Campionatul Naţional pe echipe, autorul articolului prezentând şi componenţa echipei locale, cu Olimpiu printre titulari. Au urmat telefoane ale părinţilor, rând pe rând la hotelurile din Băile Herculane, până când “evadatul” a fost în final localizat. După efectuarea studiilor la Facultatea de Istorie a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a finalizat masteratul în 2001, Olimpiu Urcan a lucrat o scurtă perioadă la Muzeul Naţional de Istorie din Alba Iulia. În acea perioadă, încurajat de maestrul FIDE Marius Ceteraş, a început să publice primele articole în revista română de şah “Gambit” şi apoi în “Correspondence Chess News”, unele dintre articolele sale de debut ca “The McDonalidization of Chess” sau “From a Pawn to an Executed King – Nicolae Ceauşescu and Chess” fiind extrem de apreciate de cititori.

Istoric cu articole apreciate despre şah

“Când Olimpiu a publicat primele articole în «Correspondence Chess News», o revistă electronică americană ai cărei colaboratori permanenţi eram în acea perioadă atât eu cât şi Valer Eugen Demian, un fost jucător al clubului de şah albaiulian, stabilit în Canada, redactorii revistei au fost surprinşi total de calitatea foarte bună a materialelor trimise de tânărul istoric albaiulian. La început, unii colegi din redacţie chiar au avut anumite îndoieli că Olimpiu ar fi un autor real, suspectând că ar fi vorba de altcineva care scrie sub pseudonim”, şi-a amintit amuzat Marius Ceteraş, care a continuat colaborarea cu Olimpiu şi în anii următori, cei doi publicând împreună mai multe articole, unul dintre articolele apărute în prestigioasa publicaţie olandeză “New in Chess Yearbook” fiind nominalizat de Abraham Van de Tak, redactorul şef al publicaţiei, ca fiind printre cele mai bune articole scrise în primele 100 de numere ale almanahului.

Articole ce au inspirat… un stand

În anul 2002, Olimpiu a emigrat în Sumatra (Indonezia), stabilindu-se ulterior în Singapore. Adaptat perfect stilului de viaţă asiatic, Olimpiu Urcan a devenit în scurt timp o figură centrală a şahului singaporez, clasându-se pe poziţii fruntaşe la numeroase competiţii locale, în special în turnee de şah rapid şi blitz, şi scriind numeroase articole despre şahul din Singapore.

A devenit foarte cunoscut pe plan local, nu doar în lumea şahului, odată cu publicarea cărţii “Surviving Changi: E.E. Colman – A Chess Biography”, o biografie a judecătorului englez Ernest Eugene Colman, cel mai bun jucător de şah din Singapore în prima jumătate a secolului XX şi care, în perioada ocupaţiei japoneze din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost prizonier în celebrul lagăr Changi, descoperind în perioada detenţiei o variantă de deschidere care îi poartă numele. De altfel, în urma publicării cărţii, lui Olimpiu Urcan i s-a oferit sarcina organizării unui stand dedicat lui Ernest Eugene Colman în fostul lagăr Changi, care în prezent este organizat ca un muzeu. lArticole şi cărţi premiate!

De trei ori câştigător al premiului pentru cel mai bun articol istoric al anului oferit de “Chess Journalist of America”, Olimpiu Urcan are deja publicate zeci de articole şi mai multe cărţi foarte apreciate pe plan mondial: “Surviving Changi: E.E. Colman – A Chess Biography” (Editura Singapore Heritage Society, 2007), “Adolf Albin in America: A European Chess Master’s Sojourn, 1893-1895” (Ed. McFarland, 2008), “Julius Finn: A Chess Master’s Life In America, 1871-1931” (Ed. McFarland, 2010), “Arthur Kaufmann: A Chess Biography, 1872-1938” (Ed. McFarland, 2012) şi “W.H.K. Pollock: A Chess Biography with 523 Game” (împreună cu John S. Hilbert, Ed. McFarland 2017). Cercetările sale au adus numeroase elemente noi şi în ceea ce priveşte istoria şahului românesc, Olimpiu dedicând mai multe articole activităţii primilor doi şahişti români de renume mondial, Adolf Albin şi Georg Marco.

O lucrare în acest sens, “Chess Fathering a Nation – Adolf Albin and Georg Marco” (Ed. Moravian Chess, 2004) este de o importanţă deosebită pentru istoria şahului românesc. “Pe viitor îmi doresc să abordez un subiect mult mai dificil, istoria şahului din China. De asemenea am în plan un studiu asupra modului în care îşi petreceau timpul liber prizonierii din lagărele de concentrare japoneze din Pacific în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Sper ca în anul 2018 să pot fi prezent şi la Alba Iulia cu ocazia Centenarului Unirii, în cazul în care se va organiza un eveniment şahist mai amplu, care să marcheze acest moment aniversar”, a declarat Olimpiu Urcan în exclusivitate pentru ziarul “Unirea”. Şi cu siguranţă că va avea motive să revină în municipiul reşedinţă de judeţ întrucât Alba Iulia este o veritabilă capitală a şahului autohon, în 2017 în “Cealaltă Capitală” desfăşurându-se Cupa României la şah rapid pe echipe, iar în toamnă va urma Openul Internaţional de Şah al României, găzduit pentru al doilea an de Alba Iulia.

Dan HENEGAR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea