Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ultimul studiu al medicilor a scos la iveală noi date despre utilizarea țigărilor electronice. Efectele asupra corpului uman, analizate de americani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un nou studiu realizat de cercetătorii de peste ocean a scos la iveală modificările produse la nivelul sistemului cardiovascular ca urmare a folosirii țigărilor electronice, după doar o singură utilizare. Medicii spun că se cunosc foarte puține lucruri despre potențialul toxic al aromelor, particulelor și al metalelor grele folosite la producerea țigărilor electronice.

Studiul publicat marți în revista Radiology a concluzionat că vapingul afectează temporar funcția vaselor de sânge la persoanele sănătoase.

În urma unor teste RMN, cercetătorii au descoperit modificări ale fluxului de sânge din artera femurală a piciorului după o singură utilizare. Aceștia nu au putut determina, însă, substanța chimică responsabilă pentru schimbările observate.

“După câteva minute, totul se normalizează. S-ar putea spune, mare lucru, nu se întâmplă nimic. Dar dacă cineva vapează în mod regulat, există posibilitatea ca, în timp, lucrurile să nu se revină la normal la fel de ușor”, spune autorul studiului, Felix Wehrli.
Aceste modificări reflectă „primii pași în dezvoltarea bolilor cardiovasculare”, inclusiv ateroscleroza. Dar este nevoie de ani de zile pentru a se dezvolta, a adăugat el.

Studiul este cea mai recentă adăugare la o proliferare a cercetărilor care are ca scop măsurarea impactului țigărilor electronice asupra inimii, vaselor de sânge, plămânilor și creierului. Experții spun însă că cercetarea rămâne în fazele sale timpurii, adesea având loc în laborator sau la animale.

Un studiu realizat în mai arată că aromele folosite la țigările electronice au efecte toxice asupra sistemului cardiovascular, scăzând durata de viață a celulelor.
„Utilizarea țigărilor electronice este în creștere, iar datele care indică un impact negativ al acestora sunt și ele în creștere. În plus față de problemele cauzate de nicotiă, aditivii pot afecta la rândul lor sănătatea sistemului vascular”, spun medicii de la Universitatea de Medicină din Massachusetts.

Deși specialiștii sugerează de multă vreme că vapingul prezintă mai puține riscuri pentru sănătate decât fumatul țigărilor clasice, medicii spun că se cunosc foarte puține lucruri despre potențialul toxic al aromelor, particulelor și al metalelor grele folosite la producerea țigărilor electronice.

sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea