Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

”Ulei din Casa Haiducului” – O afacere care merge ”ca unsă”, la Ocna Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Domnul Iacob Haiduc a lucrat o viaţă ca sculer-marițer la Cooperativa Meşteşugărească din Ocna Mureş, dar în anii ’90, când fabricile locale au început să se închidă una după alta, a fost nevoit să se reprofileze. A plecat la muncă în străinătate, iar cu banii strânşi acolo a revenit acasă şi s-a apucat de agricultură. A cumpărat terenuri, utilaje şi a cultivat pământul. Acum, la 58 de ani, se poate lăuda cu o mică afacere de familie pe care a pornit o de la zero și merge… ”ca unsă”.

Iacob HaiducDe 4 ani produce ”Uleiul din Casa Haiducului”, cum îi place să-l numească. Are culturi de floarea soarelui, soia, rapiţă şi dovleac pe o suprafaţă de aproximativ 20 de ha. Din seminţele acestora produce ulei presat la rece, 100% natural. De pe un hectar, în urma procesării, scoate aproximativ 200-300 de litri.

„Avem seminţele de floarea soarelui, care în prealabil au fost selectate şi s-au scos toate impurităţile, inclusiv praful…. la fel se întâmplă şi cu celelalte de dovleac, rapiţă şi soia… după ce le selectăm, le introducem în presa mecanică, unde sunt presate şi din 3 kg de seminţe, la final ajungem la 1 litru de ulei”, a explicat producătorul, pentru digi24.ro

Ocnamureșanul a mai spus că a investit în această afacere peste 20.000 de euro și, chiar dacă deocamdată nu şi-a amortizat cheltuielile, speră să o dezvolte, în continuare.

„De amortizat nici vorbă, pentru că investiţia este continuă, în fiecare zi investim. Dacă am lua aşa, în mare, două prese pentru presat, preţul ajunge undeva la 10.000 de euro, chiar dacă sunt second, apoi celelalte lucruri… undeva la 20.000 de euro pe puţin. Este un lucru început cu 4 ani în urmă şi tot ce am agonisit, am investit”, a spus Iacob Haiduc.

uleiDe mare ajutor în cultivarea şi întreţinerea culturilor îi este şi fiul, pe care l-a învăţat să facă tot ce e necesar, dar și soția, care se ocupă de etichetarea sticlelor și așezarea lor pe rafturile din… ”Cămara Haiducului”. Produsele sunt, mai apoi, vândute în târguri, în pieţe, dar şi pe internet.

Preţurile uleiului presat la rece variază în funcţie de seminţele folosite. Cel mai ieftin este cel fabricat din floarea soarelui: 7 lei litrul. Uleiul de soia sau rapiţă costă între 8 şi 10 lei, iar cel de dovelac este cel mai scump: 100 lei litrul.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea