Rămâi conectat

Editorial

UE exploatată electoral

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Nu mai este un secret pentru nimeni că entuziasmul cu care au primit românii intrarea ţării în Uniunea Europeană este înlocuit tot mai mult de euroscepticism. Vina ne aparţine aproape în exclusivitate nouă. Ei, nu nouă celor de rând, dar conducătorilor noştri: celor care au negociat condiţiile de aderare şi celor care au pus în practică ceea ce s-a negociat. Românilor nu li s-a explicat în anii anteriori aderării ce înseamnă de fapt Uniunea Europeană, care sunt regulile şi exigenţele. Accentul a fost pus pe ideea: „Aderăm la Uniunea Europeană, primim o grămadă de bani cu care ne vom rezolva problemele, va creşte nivelul de trai”. Da, dar în anumite condiţii! Încheierea fiecărui capitol de negociere era anunţată de guvernanţii vremii (negocierile au început în prima jumătate a anului 2000 şi s-au încheiat la sfârşitul anului 2004, deci pe parcursul guvernării Adrian Năstase) ca o mare victorie. Cât de „în genunchi”
s-a negociat apar exemple la tot pasul, dar cel mai evident dintre ele este cel al capitolului „Agricultură” care face ca subvenţiile pentru fermierii români să fie mult inferioare celor pe care le primesc agricultorii din statele vestice, mult mai dezvoltate. Or, în agricultură ne punem mereu speranţa pentru creşterea Produsului Intern Brut. Şi acum, când se discută noul buget al Uniunii Europene, de la Agricultură şi Coeziune îşi propun mai marii UE să facă economii.
Situaţia nemulţumeşte desi­gur România, dar ea a devenit nu un subiect de colaborare între premierul Ponta şi preşedintele Băsescu, ci unul de dispută. Iar pentru că ne aflăm în campanie electorală, el a devenit un subiect electoral. Dar nu este de mirare. România nu este primul stat în care poziţionările pro sau anti-europene au fost exploatate electoral. Durerea este că, pentru noi, acest fenomen prin care alte state au mai trecut şi cu care s-au obişnuit, se petrece în momente dramatice, de criză naţională şi globală. Dacă privim comentariile care vin dinspre beligeranţi, vedem că USL are ieşiri mai anti-europene în timp ce ARD este pro cu toată forţa. Şi astfel o dezbatere serioasă, de care depinde viitorul dezvoltării şi bunăstării noastre este transformată în ce ştim noi mai bine, o dispută pe contre şi declaraţii care mai de care mai flamboaiante, dar neargumentate. Pesimismului meu un optimist i-ar putea replica: Şi ce dacă ne taie din alocarea financiară, noi oricum am dovedit că nu putem să absorbim banii puşi la dispoziţie, deci tăierea nu ne afectează de fapt! Chiar aşa?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea