Rămâi conectat

Actualitate

UE centralizează deja cererile pentru viitorul vaccin anti-COVID: România a făcut o solicitare de 10 milioane de doze

Ziarul Unirea

Publicat

în

În acest moment, toate statele încearcă să-și asigure un număr cât mai mare de doze din viitorul vaccin anti-COVID, încercând să-și pună la adăpost populația de următoarele valuri ale pandemiei, deși încă nu există pe piață un vaccin viabil. Deocamdată, numeroase variante sunt în faza de testare. Însă rezultatele par a fi promițătoare, iar Uniunea Europeană centralizează deja solicitările de vaccin.

Ministrul Nelu Tătaru anunța în iunie, la Digi24, că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID. Sâmbătă, ministrul sănătății a declarat că România a cerut Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul sănătăţii într-o conferință de presă.

El a precizat că în primul rând vor fi vaccinaţi cei care fac parte din categoriile cele mai expuse. „Acei lucrători care sunt personal medical, cei cu vârste extreme (copii şi bătrâni – n.r), cei care au comorbidităţi trebuie să beneficieze de acest vaccin”, a spus Nelu Tătaru.

La ora actuală, în lume, sunt peste 20 de variante de vaccin în faze avansate de testare.

Ministrul sănătății explica luna trecută, la Digi24, că punerea pe piață a unui vaccin împotriva coronavirusului este posibilă în prima parte a anului viitor, iar Comisia Europeană este în contact cu firmele producătoare, astfel încât să asigure stocuri pentru cetățenii statelor UE, inclusiv pentru România.

„Prima firmă care va avea vaccinul, Comisia Europeană se va îndrepta spre această firmă și vom avea și noi acces la vaccin. Două firme se apropie de final, probabil în prima jumătate a anului viitor va fi disponibil pe piață”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

El a precizat că Bruxelles-ul va încerca să achiziționeze stocuri, iar apoi le va distribui către statele membre, iar România va avea și ea acces.

Prin acelaşi mecanism, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, anunţa recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti-covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

Ministrul Nelu Tătaru anticipează că din a doua jumătate a anului viitor, după ce capacitățile de producție vor crește, vaccinul va fi mai ușor de procurat.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea