UE anulează PNRR-ul Bulgariei, pe motiv de întârzieri mari pe partea de reforme: Urmează România?
UE anulează PNRR-ul Bulgariei, pe motiv de întârzieri mari pe partea de reforme: Urmează România?
În contextul anunțului făcut de Comisia Europeană, potrivit căruia a fost suspendată timp de șase luni plata celei de-a doua tranșe din PNRR pentru Bulgaria, deorece nu și-a îndeplinit angajamentele privind reformele energetice, anticorupție și achiziții publice, Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, explică de ce ar putea urma România.
”UE anulează PNRR-ul Bulgatiei pe motiv de întârzieri mari pe partea de reforme. Îi urmăm noi, foarte curând.
Doamne ce jelanie a fost și la noi cu PNRR. Mereu puși pe renegociat, întârzieri enorme. Acum vine PSD cu Georgescu și îi vor pune capac de tot. Vor cere bani de la ruși, probabil. Sau cheamă chinezii lui Ponta și Câciu.
Citește și: Cifrele unui deceniu cu Iohannis Președinte al României. Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba: „După zece ani ne aflăm într-o mare fundătură”
Abia aștept să aud vaietele suveraniștilor și extremiștilor din Diaspora când stau în trafic că nu au autostrăzi. Sau cum le mor rudele prin spitale cu zile. Că nu au „o țară ca afară!”. Nu mai este mult!”, a scris Păun pe Facebook.
Bulgaria nu va primi a doua tranșă de 653 de milioane euro în cadrul planului de redresare și reziliență din cauza reformelor neterminate, un rezultat direct al crizei politice aflate în desfășurare în ultimii patru ani.
Bulgaria are o lună pentru a răspunde evaluării preliminare a Comisiei de a bloca banii.
Înghețarea plății va face o nouă gaură în bugetul Bulgariei pentru 2024, în timp ce țara se luptă să-și limiteze deficitul bugetar la 3% pentru a intra în zona euro în 2025.
Dacă instituțiile de la Sofia nu implementează reformele necesare în termen de șase luni, Comisia ar putea decide să taie fondurile de redresare ale Bulgariei.
Sofia are dreptul la 5,69 miliarde EUR subvenții UE în cadrul Planului de redresare și reziliență. Tara a primit doar 1,37 miliarde de euro, prima plată. Dacă planul ar fi fost implementat la timp, Bulgaria ar fi primit până acum un total de 4,3 miliarde de euro.
Parlamentul bulgar a blocat liberalizarea pieței energetice promisă Bruxelles-ului, pe fondul temerilor politicienilor cu privire la o creștere bruscă a prețurilor la energie electrică în gospodarii. Bulgaria s-a angajat să liberalizeze pe deplin piața, inclusiv pentru consumatorii casnici, până la sfârșitul anului 2023.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Taxe pe salariu 2025 în România, cu mult peste media regiunii, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană: „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”
Taxe pe salariu 2025 în România, cu mult peste media regiunii, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană: „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?” „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”, se întreabă deloc retoric economistul Radu Georgescu, într-un amplu comentariu care explică modul cum acest lucru afectează majoritatea populației, lipsită […]