UE a stabilit alimentele care nu pot conţine aditivi alimentari
Comisia Europeană a adoptat două acte legislative care să permită utilizarea aditivilor (substanţe ce se adaugă la alimente pentru conservare, stabilizare, colorare sau îndulcire) într-un mod mai sigur şi mai transparent. Cele două regulamente instituie două liste care fac referire atât la aditivii din produsele alimentare, cât şi la cei din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome sau substanţe nutritive. Totodată, adoptarea celor două liste reprezintă un pas important în punerea în aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, adoptat în decembrie 2008. Conform CE, regulamentul privind aditivii din produsele alimentare este disponibil într-o bază de date on-line şi permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar. De asemenea, această listă urmează să intre în vigoare în iunie 2013, pentru a permite industriei alimentare să se adapteze la noile norme. Totodată, cea de-a doua listă, referitoare la aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive, se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Potrivit Comisiei Europene, utilizările autorizate ale aditivilor sunt, de acum înainte, enumerate în funcţie de categoria de produse alimentare la care pot fi adăugaţi. Comisia consideră că aceasta este o îmbunătăţire importantă în comparaţie cu vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe, la trei directive diferite.
lAditivii, interzişi pentru unele categorii de alimente
Comisia Europeană precizează că noua listă stabileşte că la unele categorii de alimente sunt autorizaţi foarte puţini aditivi sau chiar sunt interzişi. Astfel de alimente sunt iaurturile nearomatizate, untul, compotul, pastele făinoase, pâinea simplă, mierea, apa şi sucul de fructe. În ceea ce priveşte produsele alimentare cu grad înalt de prelucrare, precum dulciurile, snackurile, sosurile şi băuturile aromatizate, se autorizează un număr mare de aditivi, conform CE. În plus, lista de aditivi care pot fi adăugaţi la alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente să rămână limitată. Pe lângă instituirea celor două liste, noua legislaţie prevede, de asemenea: condiţii bine determinate în care se pot adăuga aditivi la alimente; o împărţire a alimentelor în categorii cu aditivii enumeraţi într-o manieră clară, în funcţie de categoriile de alimente la care pot fi adăugaţi; un program pentru deplina reevaluare a siguranţei tuturor aditivilor autorizaţi; orientări şi instrucţiuni clare pentru solicitanţii de noi utilizări de aditivi alimentari. În martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizaţi. Totodată, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) trebuie să reevalueze toţi aditivii până în 2020. De asemenea, în martie 2011, Comisia a adoptat o măsură prin care se precizează datele necesare pentru autorizarea unei noi utilizări pentru un aditiv. Acestea includ datele toxicologice pentru evaluarea riscurilor şi informaţii care să demonstreze că utilizarea aditivului este justificată din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator şi nu va induce în eroare. Pentru a-i ajuta pe viitorii solicitanţi, Comisia a elaborat un ghid practic care să permită solicitanţilor să prezinte dosare complete ce pot fi gestionate eficient. CE este convinsă că astfel se poate stimula inovarea responsabilă în industria alimentară. Un exemplu de astfel de produs inovator este îndulcitorul natural, glicozide derivate din steviol, obţinute din ştevia ribaudiana. Comisia a adoptat, în 14 noiembrie 2011 şi un regulament prin care se autorizează utilizarea acestuia în mai multe categorii de produse alimentare. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Comunicat de presă: „Reabilitare și dotare Școala Primară Ungurei, str. Principală Nr. 218, Loc. Ungurei, Județ Alba”
COMUNICAT DE PRESĂ DATA: 23.12.2024 „REABILITARE SI DOTARE SCOALA PRIMARA UNGUREI, STR. PRINCIPALA NR. 218, LOC. UNGUREI, JUD. ALBA” COMUNA ROSIA DE SECAS, cu sediul in Rosia de Secas, Str. Principala nr. 458, judetul Alba, cod postal 517640, România, cod fiscal 4562060, România, anunță finalizarea proiectului cu titlul: ”REABILITARE SI DOTARE SCOALA PRIMARA UNGUREI, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
MESAJE de CRACIUN fericit 2024! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători