UDMR acuză noile legi ale Educației: Program național dedicat predării limbii române pentru elevii care aparțin minorităților naționale, plus tabere de limba română și schimburi de elevi
UDMR acuză noile legi ale Educației: Program național dedicat predării limbii române pentru elevii care aparțin minorităților naționale, plus tabere de limba română și schimburi de elevi
Szabó Ödön, specialist în politici educaționale al UDMR, a declarat luni că noile legi ale educației, prezentate public de ministrul Ligia Deca, includ și propuneri făcute de partidul său. Printre acestea se numără crearea unui program național dedicat predării limbii române pentru elevii care aparțin minorităților naționale, plus tabere de limba română și schimburi de elevi, potrivit unui comunicat al UDMR.
„În timpul lucrărilor pregătitoare profesionale, mai multe propuneri ale UDMR au fost acceptate. Remarcabilă printre acestea este aceea că ministerul trebuie să lanseze un program național separat pentru învățământul în limba română pentru minorități. Acesta va fi un program național care va include pregătirea de materiale auxiliare și digitale moderne, precum și organizarea de tabere de limba română și de programe de schimb de elevi”, a spus deputatul UDMR.
Szabó Ödön a mai spus că inițiatorii legii au realizat că sistemul de învățământ în limba maternă presupune mai multe costuri, de aceea sunt necesare resurse suplimentare pentru funcționarea eficientă a acestuia: „proiectul prevede că, acolo unde numărul de elevi este sub 300, va fi obligatoriu să se asigure toate fondurile necesare funcționării. Acest lucru înseamnă că avem asigurate școlile dispersate și cele mici din mediul rural”.
Poziția UDMR a fost elaborată împreună cu Asociația Pedagogică Româno-Maghiară, directorii de școli, bisericile istorice și comunitățile mici, potrivit comunicatului citat.
UDMR a definit trei obiective importante: reglementările actuale ale învățământului în limba maternă nu ar trebui să fie restrânse, transformările la nivel de sistem nu ar trebui să afecteze drepturile comunităților și ar trebui creat un sistem educațional mai flexibil și de înaltă calitate care să sprijine plasarea rapidă pe piața muncii și rămânerea în țara de origine.
„Pentru a atrage noi absolvenți de universitate în cariera didactică, legea prevede că salariul de pornire al profesorilor începe la nivelul salariului mediu, astfel încât salariul noilor profesori va crește semnificativ. Prin aceasta, dorim să consolidăm situația financiară a acelor familii tinere care aleg o carieră de profesor sau intelectual. În plus, în cazul educatoarelor de grădiniță care îndeplinesc funcții suplimentare, ministerul va plăti de acum înainte orele de limba română ca oră separată, similar profesorilor, în cazul instituțiilor de învățământ pentru minorități”, a subliniat Szabó Ödön.
Printre propunerile elaborate de RMDSZ s-a numărat și crearea unui fond de premiere a școlii, care poate fi folosit pentru a motiva acele cadre didactice care își asumă mai multe sarcini în cadrul instituției în comparație cu colegii lor. Acest fond reprezintă 2% din costul salarial al instituției.
În plus, conform noului proiect de lege, pot fi create parteneriate de tip consorțiu pentru a sprijini cooperarea între școli și instituții, ceea ce poate duce la o creștere de 25% a finanțării pentru cei care își asumă această cooperare în cadrul unui contract.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii