Rămâi conectat

Politică Administrație

Turismul în județul Alba crește ca Făt Frumos

Publicat

în

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna iulie 2015 în Regiunea Centru au crescut faţă de luna iunie 2015 cu 30,5% iar înnoptările cu 35,1%. În ceea ce privește județul Alba, creșterea este peste media de la nivelul Regiunii Centru – în luna iulie 2015, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent atât sosirile cât şi înnoptările înregistrând creşteri cu 35,3% şi respectiv 37,6% – potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba.

 

harta AlbaJUDEȚUL ALBA

Elit - Gustul Desăvârșit

În perioada 1 ianuarie-31 iulie 2015 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat ) au fost cazaţi 78.686 turişti, majoritatea în hoteluri (46,4%), urmate de pensiuni agroturistice (22,1%) şi pensiuni turistice (17,5%), înregistrându-se o creştere cu 35,3% faţă de perioada 1.01-31.07.2014. Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat), înregistrate în primele 7 luni din 2015 a fost de 163.285, mai multe cu 37,6% faţă de perioada corespunzătoare din 2014. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această perioadă a fost de 2,1 zile (2,0 zile în aceeaşi perioadă din 2014).

 

În luna iulie 2015 s-au înregistrat 19913 turişti, cu 6779 (+51,6%) mai multi decât în aceeaşi lună din 2014 şi cu 4516 (+29,3%) faţă de luna iunie 2015. Numărul de înnoptări înregistrate în luna iulie 2015 a fost de 40081, în creştere cu 12616 (45,9%) faţă de luna corespunzătoare din 2014 şi cu 10016 (+33,3%) faţă de luna anterioară.

Durata medie a sejurului în iulie 2015 a fost de 2,0 zile, faţă de 2,1 zile – cea înregistrată în iulie 2014.

 

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna iulie 2015 a fost de 31,4% (faţă de 25,7% în iulie 2014), pe ţară înregistrându-se un indice de 38,8% (faţă de 34,7% în luna iulie 2014).

 

adr-centru-hartaREGIUNEA CENTRU

În luna iulie 2015, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în Regiunea Centru sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat o creştere cu 33,0%, iar înnoptările o creştere cu 25,4% .

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna iulie 2015 în Regiunea Centru au fost de 266373 reprezentând 20,79% din numărul sosirilor înregistrate la nivel naţional, în creştere cu 30,5% faţă de luna iunie 2015 (+62224).

Sosirile în hoteluri deţin în luna iulie 2015 un procent de 56,3% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică, urmate de cele din pensiuni turistice 15,5% şi pensiuni agroturistice 13,0%. Cele mai multe sosiri au fost în judeţul Braşov 35,8% (95494), urmat de Sibiu 23,8% (63397), Mureş 21,1% (56337), iar cele mai puţine în judeţul Covasna 4,3% (11511).

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna iulie 2015 au însumat 602378 reprezentând 16,70% din totalul la nivel naţional, în creştere cu 35,1% faţă de luna anterioară (156557).

Înnoptările în hoteluri în procent de 59,6% deţin ponderea cea mai mare din numărul total al acestora. La numărul înnoptărilor pe primul loc se situează judeţul Braşov 33,5% (202079), urmat de Mureş 21,5% (129774), iar cele mai puţine înnoptări sunt în judeţul Alba 6,7% (40081).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din Regiunea Centru a fost in luna iulie 2015 de 32,4% pe total structuri de cazare turistică, peste nivelul din luna iulie 2014 (28,7%) şi sub nivelul calculat pe ţară (38,8%). Judeţul Mureş a avut cel mai mare grad de ocupare 45,0%, urmat de judeţul Covasna (43,6%), la polul opus situându-se judeţul Braşov cu 24,5%.

Durata medie a sejurului în iulie 2015 a fost de 2,3 zile, faţă de 2,4 zile cea înregistrată în luna corespunzătoare din 2014; pe judeţe cea mai mare durată a sejurului se înregistrează în Covasna (6,1 zile), iar cea mai mică în judeţul Sibiu (1,6 zile). (B.P)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

Publicat

în

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

„Președintele Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a vizitat azi două companii de succes din județul Alba, din două domenii diferite: Transavia și Unitatea de producție Star Assembly din Sebeș.

La Transavia, firmă privată cu capital integral românesc în producția și procesarea cărnii de pasăre, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a apreciat performanța companiei românești:

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ceea ce am văzut astăzi în această companie, tehnologia și echipamentele pe care se lucrează, îmi dă încredere că producătorii români sunt în măsură să ofere pieței produse de calitate și să fie parteneri în efortul Guvernului de a garanta siguranța alimentară. Este un model de business pe care Guvernul îl încurajează să fie replicat de mediul de afaceri”, a afirmat șeful Executivului.

O componentă importantă a Programului #SprijinPentruRomânia este susținerea agriculturii și industriei alimentare. Guvernul condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, a pus la dispoziția fermierilor români 300 de milioane de euro granturi pentru capital de lucru, o măsură care va contribui la reducerea impactului generat de creșterea prețurilor la produsele de bază. În plus, a fost stabilit la 3.000 de lei lunar salariul minim în agricultură și industria alimentară.

La unitatea de producție Star Assembly, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că includerea acesteia, de către Mercedes Benz în programul său de retehnologizare înseamnă noi locuri de muncă și va aduce plus-valoare economiei locale.

Președintele #PNL a spus și că încrederea manifestată de investitorii germani în mediul de afaceri din România poate încuraja și alți investitori străini, iar măsurile din programul de guvernare și PNRR au în vedere atât componenta de investiții, cât și componenta de reforme.

În întâlnirea cu aleșii locali liberali din județ, la care a participat și secretarul general interimar, Lucian Bode, președintele #PNL Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că administrația liberală din Alba este un model pentru ceea ce trebuie să fie angajamentul aleșilor în fața cetățenilor. De asemenea, președintele #PNL a subliniat că soluțiile pentru multiplele crize pe care le traversează România, din cauza contextului geopolitic, se află în pachetul de măsuri #SprijinPentruRomânia, implementarea PNRR și absorbția fondurilor europene.”, a transmis Partidul Naţional Liberal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare