Rămâi conectat

Actualitate

Trei bărbaţi din Baia de Arieş au furat 35 de metri de şină de cale ferată din tronsonul Mocăniţei, monument istoric

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tronsonul monument istoric al Mocăniţei, Baia de Arieş – Abrud face parte din Ansamblul de cale ferată îngustă Turda – Abrud  şi se află în administrarea Societăţii de Administrare Active Feroviare S.A. – Agenţia Teritorială Timişoara.

Poliţiştii formaţiunii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Oraşului Baia de Arieş, i-au identificat, marţi 10 ianuarie, pe principalii suspecţi de comiterea unui furt de şină de cale ferată, din ecartamentul căii ferate înguste, de pe raza localităţii Muncelu. În urma probatoriului administrat de poliţişti a rezultat că, în dimineaţa aceleiaşi zile, P.C., de 32 de ani G.D., de 41 de ani şi T.S., de 25 de ani, toţi din oraşul Baia de Arieş, au sustras din locul numit Podul Vechi, de pe tronsonul de cale ferată îngustă Baia de Arieş – Abrud, în prezent nefuncţional, 14 bucăţi de şină de cale ferată – în total 35 de metri, pe care au transportat-o cu o autoutilitară, la un centru de colectate a deşeurilor feroase.

Tronsonul de cale ferată îngustă Baia de Arieş – Abrud este înscris pe  Lista Monumentelor Istorice din România.

Prejudiciul cauzat prin fapta celor 3 urmează să fie stabilit de către societatea care administrează tronsonul de cale ferată. Faţă de cei 3 suspecţi cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat precum şi pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Calea ferată îngustă care traversează o parte din munţii Apuseni între oraşele Turda şi Abrud a fost construită între anii 1910-1912. A fost numită “Mocăniţă” datorită faptului că localnicii din zona respectivă sunt cunoscuţi şi sub numele de “mocani”. Mocăniţa Turda-Abrud s-a dat în funcţiune la data de 20 iunie 1912 şi a fost scoasă din uz în anul 1998. Linia avea patru gări: Turda, Baia de Arieş, Cîmpeni şi Abrud şi 21 de halte. (B.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea