Tranzacție cu miză de peste 60 de milioane de euro: Cupru Min Abrud caută cumpărător la nivel internațional pentru 80.000 de tone de concentrat de cupru
Compania Cupru Min Abrud a lansat în 13 iunie 2017 o nouă licitație internațională pentru vânzarea unei cantități de 80.000 de tone de concentrat de cupru. Reprezentanții companiei de stat din Apuseni caută un intermediar sau un beneficiar direct care să achiziționeze concentratul ce va fi exploatat în următorii doi ani.
Ofertele vor putea fi depuse până în 13 iulie 2017. Valoarea contractuli ar urma să depășească 60 de milioane de euro. O licitație similară a fost organizată în 2016, când Cupru Min a scos la vânzare cantitatea de 40.000 de tone de concentrat. Contractul încheiat pe o perioadă de 1 an de zile va expira luna viitoare. De această dată, reprezentanții exploatării miniere și-au schimbat strategia și vor un contract pentru o perioadă de 2 ani. Din cantitatea de concentrat ce va fi vândută în perioada iulie 2017 – iulie 2019, ar urma să se obțină circa 16.000 – 17.000 de tone de cupru, ceea ce înseamnă, potrivit prețului actual al acestui metal, peste 90 de milioane de dolari. Bursa din Londra tranzacționează în prezent o tonă de cupru la prețul de 5.687 dolari, cu peste 1.000 de dolari mai mult față de media din 2016.
Compania din judeţul Alba a vândut până în prezent concentratul de cupru prin intermediul societății Ronefer SRL Voluntari, o firmă cu doar 6 angajaţi. Societatea din județul Ilfov are ca obiect de activitate ”intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie”, iar peste 90 la sută din activitate este reprezentată de contractul cu Cupru Min SA Abrud. În 2016, Ronefer SRL a avut o cifră de afaceri de 125,8 milioane de lei (circa 28 de milioane de euro) și un profit net de doar 310.613 lei. Firma este controlată de Maria Gherghe, supranumită ”doamna cuprului”, care susține că lucrează pe cont propriu şi că este sprijinită de traderii internaţionali pentru a putea achiziţiona producţia Cupru Min. În aceste condiții, Ronefer va fi, probabil, prima opțiune și pentru contractul din următorii doi ani.
Cupru Min Abrud exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României. În 2016, societatea a obținut cea mai mare producție de concentrat de cupru din istoria companiei (39.000 tone), un profit net de 3,3 milioane de lei și o cifră de afaceri de peste 129 milioane de lei (29 de milioane de euro). Investițiile în utilaje au dus la majorarea cantității de concentrat extras din cariera de la Roșia Poieni, dar și la creșterea radamentului uzinei de preparare din Dealul Piciorului. Societatea are circa 530 de angajați.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO VIDEO | Costeiu Gloria Iris și Nedelcu Dennis au câștigat titlurile de Miss și Mister la Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia
FOTO VIDEO | Costeiu Gloria Iris și Nedelcu Dennis au câștigat titlurile de Miss și Mister la Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia Vineri, 15 noiembrie 2024, Casa de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia a găzduit un eveniment de excepție: Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate16 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii