Ziarul Unirea

Traficant de droguri albaiulian care furniza cannabis şi cocaină în trei judeţe, condamnat definitiv la 5 ani şi 8 luni de închisoare. A fugit din ţară înainte de percheziţii

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Condamnare definitivă la 5 ani şi 8 luni de închisoare pentru un bărbat din municipiul Alba Iulia, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc.

P. I. (40 ani) a fost furnizorul unor traficanţi de droguri care au acţionat pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Cluj. În total, şase tineri au fost trimişi în judecată, pentru patru dintre aceştia instanţa pronunţând pedepse cu suspendare după ce au recunoscut integral infracţiunile săvârşite. Un alt inculpat, recidivist, a fost condamnat la închisoare cu executare.

ELIT

În cazul celui de-al cincilea inculpat, Purcaru Ionel, instanţa a dispus disjungerea cauzei şi judecarea acestuia separat. Bărbatul a fugit din ţară înainte de a avea loc acţiunea de anihilare a grupării şi a fost judecat, astfel, în lipsă. Pe numele acestuia există un mandat de arestare emis în 15 martie 2019, dar măsura nu a fost pusă în aplicare pentru că acesta nu a fost găsit de autorităţi.

În consecinţă, acesta a fost judecat şi condamnat definitiv, în 29 iulie 2020, la pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 8 luni de închisoare în regim de detenţie. Instanţa a decis să confişte de la acesta mai multe cantităţi de droguri găsite la percheziţie, respective tuburi, dispozitive şi alte obiecte pe care s-au pus în evidenţă amfetamină, cocaină şi cannabis. În plus acesta a mai fost obligat să plătească aproape 5.000 de lei cheltuieli judiciare.

Activitatea traficanţilor de droguri a fost probate şi cu ajutorul unor ofiţeri sub acoperire. Anchetatorii au ”plantat“ în anturajul traficanţilor persoane care cumpărau droguri. Tinerii procurau din Spania materia primă folosită la fabricarea substanţelor interzise, iar ulterior le preparau, în mod artizanal, într-un laborator improvizat. Marfa era vândută unor consumatori din Alba, Cluj şi Hunedoara. Aceştia comercializau în special cannabis, dar poliţiştii au descoperit şi comprimate de tip MDMA, dar şi substanţe din categoria etnobotanicelor, precum şi cocaină. Despre activitatea infracţională a lui Purcaru Ionel a oferit detalii un alt inculpat, L. Daniel, care a spus că a acţionat în calitate de angajat al acestuia, în schimbul unui loc de muncă plătit bine şi droguri pentru consum.

”S-a reţinut în actul de sesizare că inculpatul P. I. a pus în vânzare droguri de risc prin intermediul lui L. D., care în data de 13.12.2018, în jurul orelor 20.35, i-a vândut lui (…) 44,5 grame de cannabis contra sume i de 1.900 lei, acesta din urmă, la rândul său, vânzându-le în aceeaşi seară colaboratorului (…) cu 3.020 lei. S-a mai reţinut că în data de 12.03.2019, a deţinut fără drept, în vederea punerii în vânzare, la locuinţa acestuia Alba Iulia droguri de risc şi mare risc, respectiv: 0,9 grame substanţă care conţină amfetamină şi cofeină; o bancnotă pe care s-au pus în evidenţă amfetamină, cocaină şi cofeină; un tub pe care s-au pus în evidenţă amfetamină, cocaină şi cofeină; 0,1 grame cannabis; 2,8 grame cannabis; un dispozitiv pentru mărunţit (grinder); un dispozitiv pentru fumat (pipă); 0,1 grame cannabis; o linguriţă pe care s-au pus în evidenţă amfetamină, cocaină şi cofeină”, se precizează în hotărârea instanţei”, se precizează în motivarea hotărârii.

Inculpatul nu a participat la judecata cauzei, dar a transmis un înscris prin care a susţinut că recunoaşte o infracţiune de trafic de droguri de risc, iar în cazul alteia a solicitat schimbarea încadrării în deţinere de droguri de risc şi mare risc.

”Susţinerile inculpatului P. I. în sensul că drogurile de mare risc erau deţinute pentru consum propriu sunt infirmate de depoziţiile martorilor audiaţi în cauză, care nu îl cunosc pe inculpat ca fiind consumator. Prin urmare, instanţa apreciază că atâta timp cât drogurile deţinute de inculpat nu erau destinate consumului propriu, acestea nu puteau avea o altă destinaţie decât aceea a traficului ilicit, indiferent de forma pe care urma să o îmbrace respectivul trafic (oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu). A admite concluzia contrară ar însemna să acceptăm faptul că o persoană poată deţine asupra sa droguri de mare risc fără o justificare, având în vedere că nici nu le consumă, dar nici nu le pune în vânzare. Dar chiar şi în această ipoteză, simpla deţinere fără drept a drogurilor de mare risc este incriminată de legiuitor”, se mai susţine în document. Bărbatul a fost dat în urmărire generală.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419