Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Tradiția și semnificația bradului de Crăciun. Superstiții despre împodobirea pomului, după credințele populare

Ziarul Unirea

Publicat

în

O tradiție importantă asociată sărbătorii Crăciunului o reprezintă împodobirea bradului de Crăciun. Se spune despre brad că este un pom al vieții datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos, veșnic viu.

Despre obiceiul bradului de Crăciun nu se știe exact de unde a luat naștere. Se bănuiește că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul acest obicei a intrat și în tradiția creștină.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi. Mesaje de Craciun pentru: părinți, prieteni, familie, iubit(a). Texte scurte cu SMS-uri noi, cu urări şi felicitări creștine de sărbători și de Crăciun fericit!

În România bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.

Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu fel si fel de minunății, printre care: globulețele de sticlă, beteala, bomboanele de ciocolată, instalațiile luminoase, etc

Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele.

Pe lângă bradul de Crăciun, creștinii ornează și așa numitele coronițe de Crăciun, agățate pe ușile de la intrare simbolizează sănătate și noroc, iar forma rotundă a acestora reprezintă veșnicia dragostei care nu piere niciodată.

Când se aduce în casă bradul de Crăciun?

Tradițional, pomul de Crăciun nu se aduce în casă și nu este împodobit până în Ajunul Craciunui ori, în unele zone unde se sărbătorește mai degrabă Ajunul Crăciunului decât prima zi a acestuia, până pe 23 decembrie.

Britanicii au obiceiul de a-și introduce bradul în locuințe în ziua de începere a Postului Crăciunului.

În Statele Unite ale Americii, pomul de Crăciun este amplasat în casă imediat după Ziua Recunoștiinței (celebrate în a patra joi din noiembrie).

În Italia, Argentina și multe țări din America Latină, bradul este instalat înăuntrul caselor pe 8 decembrie, ziua dedicată de catolici Imaculatei Concepții sau Neprihănitei Zămisliri, iar în Australia (cu excepția zonei sudice) pe dată de 1 decembrie, cu două săptămâni înainte de vacanța școlară de vară.

Când se scoate din casă bradul de Crăciun?

Conform unei superstiții occidentale, pomul de Crăciun nu trebuie să fie aruncat pe afară, la gunoi, pentru a nu atrage spiritele rele, fiind indicat mai degrabă să fie ars.

Unii pretind că este bine să-l păstrezi în locuință numai până pe 31 decembrie, ziua Ajunului Anului Nou, înainte ca clopotele bisericilor să anunțe miezul nopții. În caz contrar, riști ca toate poverile și ghinioanele din anul trecut să te însoțească și în noul an!

Îndeosebi printre unii catolici, bradul este demontat pe 2 februarie, cu prilejul sărbătorii Întâmpinarii Domnului.

Alții sunt de părere că pomul de Crăciun trebuie să fie scos din casă pe 5 ianuarie, a cincisprezecea zi a Crăciunului sau pe 6 ianuarie (mai ales în Italia și țările latine), când se sărbătorește Epifania ori Boboteaza.

În unele tradiții germane, bradul este luat din locuință în ziua de 7 ianuarie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Revoluție în climatizare: Membrane vegetale care înlocuiesc aerul condiționat fără impact negativ asupra mediului

Bera Larisa

Publicat

în

Revoluție în climatizare: Membrane vegetale care înlocuiesc aerul condiționat fără impact negativ asupra mediului A fost descoperită o nouă tehnologie care ar putea înlocui aerul condiționat și anume membrane de origine vegetală care se răcesc în contact cu soarele, fără a avea efecte adverse și protejând mediul. Citește și: Descoperiri remarcabile făcute în studiul plantelor: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea