Rămâi conectat

Ştirea zilei

Înfrângerea răscoalei și execuția din 28 februarie: Crișan s-a spânzurat iar Horea și Cloșca au fost uciși prin lovituri sângeroase

Ziarul Unirea

Publicat

în

Înfrângerea răscoalei și execuția din 28 februarie 1785 – răstignirea lui Horea și Cloșca pe roată

Crișan s-a spânzurat în închisoare, iar Horea și Cloșca au fost supuși celei mai grele pedepse: ”Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan” a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.

Conducătorul răscoalei, Horea, a fost de patru ori la Viena pentru a-i prezenta împăratului nedreptățile la care sunt supuși țăranii români din Transilvania, ultima audiență fiind în aprilie 1784.

În vara anului 1784 s-a dispus de către împăratul Iosif al II-lea o conscripție militară, în cadrul regimentelor de graniță; cei înrolați urmau să primească arme și să nu mai facă slujbe iobăgești, iar pământurile și casele pe care le aveau în folosință vor deveni ale lor. Numărul celor care doreau să se înscrie a depășit însă cu mult așteptările autorităților.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conscripția a fost anulată de guvernatorul Transilvaniei Samuel von Brukenthal, sub presiunea nobililor maghiari care își simțeau amenințate privilegiile de clasă, ceea ce i-a nemulțumit și mai mult pe țărani.

În ziua de 28 octombrie 1784, la târgul săptămânal din Brad, a venit Crișan cu vestea că Horea a adus noi porunci de la împărat, pe care le va comunica în duminica viitoare (31 octombrie 1784), la biserica din Mesteacăn, îndemnând pe iobagi ca în acea zi să vină cât mai mulți, sau cel puțin 4-5 din fiecare sat. Duminică se întruniră circa 500- 600 de țărani iobagi, iar Crișan le arătă o cruce aurită, susținând că a fost primită de Horea de la împărat ca semn că este împuternicit să îndrume pe iobagi să-și hotărască singuri soarta de a rămâne în continuare iobagi sau de a se înscrie grăniceri în regimentele împărătești. Iobagii, la îndemnul lui Crișan, se hotărâră să plece la Alba Iulia pentru a se pune în slujba împăratului.

Răscoala s-a întins, ajungând și în părțile Aradului, Maramureșului și Sibiului, la ea participând și țărani sași și maghiari. Pentru a câștiga timp, autoritățile militare și civile au semnat armistiții cu răsculații la Tibru, Valea Bradului și Sălciua. La Brad (27 noiembrie 1784), Lupșa și Râmeț (29 noiembrie) au avut loc lupte grele între răsculați și trupele imperiale, succesul favorizându-i pe țărani. Dar, la 7 decembrie, țăranii au fost învinși la Mihăileni, iar peste o săptămână, Horea a cerut oamenilor să se retragă la casele lor pe timp de iarnă.

Pentru a-l prinde pe Horea, nobilii au pus pe capul lui un premiu de 300 de galbeni. pasurile de trecere în Țara Românească și Moldova erau riguros supravegheate, ca nu cumva capii revoluției să fugă acolo. Guvernul din Viena a intervenit și la Constantinopol, pentru ca turcii să nu dea azil răsculaților transilvani. Prin trădare, la 27 decembrie 1784, de către pădurarul Anton Melzer din Abrud, Horea și Cloșca au fost prinși în pădurea Scorușetului din Munții Gilăului. În 30 ianuarie 1785 a căzut prizonier și Crișan, vândut de nouă țărani greco-catolici din Cărpeniș, căpeteniile lor fiind preoții greco-catolici din acel sat, tată și fiu (Popa Moise/ă și Popa Moise/ă cel Tânăr). Arestații au fost depuși la Alba Iulia.

S-a constituit o comisie de anchetă, condusă de baronul Anton Iankovic, care a cercetat desfășurarea răscoalei și pe cei trei conducători ai acesteia.

Crișan s-a spânzurat în închisoare, iar Horea și Cloșca au fost supuși celei mai grele pedepse prevăzută de Constitutio Criminalis Theresiana, prin frângerea cu roată. În ziua de 28 februarie, orele 9:00, a început procesiunea execuției. Horea și Cloșca au fost transportați în două care separate, având alături până în momentul execuției pe preotul Rațiu din Maierii Bălgradului.

Procesiunea era încadrată de un escadron de cavalerie de Toscana și aproximativ de 300 de pedestrași și husari. Pe Dealul Furcilor (astăzi Dealul lui Horea), în jurul podiumului amenajat, au fost aduși cu forța între 2.500-3.000 de iobagi români, câte trei tineri și trei bătrâni, din peste 400 de sate din cele patru comitate apropiate, unde s-au desfășurat principalele evenimente ale răscoalei.

Execuția prin tragere pe roată s-a desfășurat după un ritual dinainte stabilit. Mai întâi a fost executat Cloșca care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare. A urmat Horea, căruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi călăul, un țigan pe nume Grancea Rakoczi din Alba Iulia, i-a zdrobit pieptul și după alte 8-9 lovituri și-a dat sufletul. Conform sentinței, organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost tăiate în 4 părți și puse în țeapă în cele mai importante localități din comitatele Alba și Hunedoara pentru intimidarea poporului. Corpul lui Crișan a fost tratat în aceeași manieră.

Urmările răscoalei:

Moților li se acordă libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții personale și a legării de glie (august 1785), căsătorii fără consimțământul nobilului și dreptul la învățătură.

Răscoala a avut un larg ecou în străinătate. Din Austria până în Portugalia, din Germania până în Italia s-au publicat broșuri, calendare, articole de presă, rapoarte diplomatice, gravuri privind liderii răscoalei. Unii oameni de cultură și filosofi au apărat și explicat acțiunea țăranilor. Lui Horea i s-a atribuit, cu precădere de către presa europeană, gândul de a reface Dacia, fiind chiar numit „Rex Daciae”.

În fiecare an elevii de liceu și gimnaziu învață la istorie despre Răscoala din 1784 numită și ”Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, despre care întocmesc referate. Copii sunt ascultați la lecțiile de istorie, iar fiecare referat primește o notă. Momentele răscoalei trebuie întipărite bine în memorie deoarece ”Un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parinti”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO: Femeie de 30 de ani, din Alba, rănită într-un accident pe pe autostrada A3, pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău. înspre localitatea Nădășelu

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie din județul Alba a fost rănită în urma unui accident rutier care a avut loc sâmbătă dimineața, pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău pe autostrada A3, înspre localitatea Nădășelu.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit IPJ Cluj, autoturismul condus de femeia de 30 de ani, din județul Alba, ar fi intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, sensul de deplasare înspre municipiul Turda.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Gărzii Gilău cu o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit două autoturisme avariate, iar într-unul se afla o femeie ce prezenta mai multe suspiciuni de traumatisme.

Pompierii au utilizat echipamentele din dotare pentru a extrage femeia, astfel încât să nu-i agraveze leziunile și au predat-o echipajului SMURD.

Femeii, în vârstă de aproximativ 30 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Alte două persoane au fost consultate la locul accidentului fără a fi transportate la spital.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Două linii ale STP Alba Iulia, modificate, pentru a facilita transportul elevilor. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Ziarul Unirea

Publicat

în

Două linii ale STP Alba Iulia, modificate, pentru a facilita transportul elevilor. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Programul de circulație al autobuzelor ar putea suferi ușoare modificări pentru a facilita transportul elevilor, care este îngreunat de lucrările pentru mobilitatea urbană. 

Prin lipsa unei curse care să asigure transportul elevilor la scoală, actualul program de transport nu satisface necesităţile de deplasare ale elevilor înmatriculaţi la Liceul Sf Iosif.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest fapt creează un disconfort în ceea ce priveşte mobilitatea urbană a elevilor din mai multe cartiere ale municipiului (Miceşti, Bărăbanţ, Cetate), fiind condiţionaţi de autoturismul propriu sau de schimbarea liniilor de transport în comun existente.

Ca urmare a discuţiilor purtate cu reprezentanţii Liceului Teoretic Sf Iosif Alba Iulia precum şi cu STP SA Alba Iulia, s-a constatat că elevii acestui liceu au domiciliul în diferite zone ale oraşului precum şi faptul că nu există o linie directă către liceu care să deservească toţi elevii.

Pentru a ajunge la şcoală aceştia sunt condiţionaţi fie de schimbarea mijlocului de transport fie de utilizarea unor linii de transport care au traseu mai lung, ceea ce creează un disconfort în special pentru elevii de vârstă mai mică.

Din aceste motive, pentru a facilita transportul elevilor care învaţă la Liceul Teoretic Sf. Iosif, se propune actualizarea programului de transport în acest sens, respectiv introducerea unor curse suplimentare pe linia 110 (dispre cartierul Micesti) şi linia 107 (dispre cartierul Bărăbanţ) care să includă în traseul cursei şi zona Liceului Sf Iosif.

Modificările programului de transport propuse sunt următoarele :

Linia 110 – se suplimentează cu un mijloc de transport cursele cu plecare din staţia Gară de la ora 06;45, ora 12;30 şi ora 13;10 şi retur care vor avea următorul traseu :

– cursele cu plecare la orele 6;45(2*) vor circula :

– una pe ruta Gară – Centru – Moţilor – Horea – Cloşca – Mercur – str. Albac -Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Cloşca – Horea – Centru – Gară

– una pe ruta Gară – Centru – Moţilor – Horea – Cloşca – Mercur – str. Albac -Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Revoluţiei 1989 – Lalelelor – Liceul Teoretic Sf. Iosif – Gară*

– cursele cu plecare la orele 12;30(2*)şi 13;10(2*) vor circula :

– una pe ruta Gară – Centru – Moţilor – Horea – Cloşca – Mercur – str. Albac -Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Cloşca – Horea – Centru – Gară

– una pe ruta Gară – Liceul Teoretic Sf. Iosif – Lalelelor – Revoluţiei 1989 – Calea Moţilor – str. Albac – Orizont- Dealului-Zavoi şi retur Zavoi-Albac- Moţilor – Cloşca – Horea -Centru – Gară*

Linia 107 – se suplimentează cu un mijloc de transport cursele cu plecare din staţia Gară de la ora 07;10, ora 12;15 şi retur, care vor circula doar pe perioada şcolii.

Cursele marcate cu ”*” vor circula doar pe perioada cursurilor şcolare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

23 septembrie 2023 | Dacia Spring ia cu asalt comuna Șpring! Expoziție de mașini electrice, sâmbătă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

23 septembrie 2023 | Dacia Spring ia cu asalt comuna Șpring! Expoziție de mașini electrice, sâmbătă

În cadrul conferinței de presă de la sediul partidului PNL Alba, primărița comunei Șpring, Iulia Stănilă, a anunțat un eveniment ce va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, în satul Drașov. Este vorba de o adunare a șoferilor de mașini electrice, mai exact a modelului Dacia Spring.

25 de autoturisme vor fi prezente la eveniment, unde cei pasionați, de la mic la mare, se vor putea plimba și vor putea observa de aproape cum funcționează o mașină electrică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul va începe la ora 11 și va avea loc în curtea școlii din Drașov.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare