Ziarul Unirea

Trădare de moşie

O constatare alarmantă, ireală, neavenită ne-a trezit un sentiment apăsător, greu de stăpânit, ce se întoarce mereu pe buze cu aromă de blestem, neîmpăcare, trădare de moşie.
Ca să-l stăpânim cât mai exact am dat o „fugă” cu maşina prietenului meu I.S. până la graniţa a trei judeţe. Şi sentimentul a coborât în picioare precum plumbul, sufocându-ne clipa, lumina privirii care se încărca de tunete şi fulgere. Şi ne-am întrebat: Doamne, cum e posibil că în mai puţin de 20 de ani hoarde financiare, oculte, false prin arborele genealogic să dea năvală pe mii de hectare de pământ românesc, să cumpere cu nemiluita terenuri prin văi, grădini, fâneţe, să devină insule particulare peste care doar pasărea dacă mai are voie să treacă. Cumpărătorii, proprietarii de azi, mai ales din Ungaria, Austria, Italia, Grecia, Ucraina, Serbia, dar şi din ţări arabe, Turcia, Bulgaria, Elveţia, Portugalia, Spania etc. au dat cu banul şi le-a sărit în palme lejeritatea legislativă a vânzării din patrimoniul natural al ţării. Ei îşi râd în barbă, ne privesc de sus, pentru că încet, încet ne vom trezi cu mai mult de jumătate din pământul românesc trecut în mâini delapidatoare. Îmi vine să cred că se duce o anume politică de acaparare a teritoriului românesc de către ruginite imperii, pentru care acest troc „comercial” înseamnă o prelungită gură de oxigen, adică o refacere paşnică a moşiilor de altădată. Ţi-e milă să vezi că aceste terenuri sunt nelucrate în proporţie de 90%, că se întăreşte alt imperiu: al îmburuienirii. Şi, dacă adăugăm acestora celelalte câteva milioane de ha de pământ nelucrat, avem dintr-o dată cruzimea, tragismul gliei strămoşeşti.
Teritorii întinse stau sub semnul caniculei, cu obrajii crăpaţi până în adânc, ca strigătul spre guvernare, spre Palma Ţăranului ce nu se mai întoarce, pentru că i s-a băgat pumnul neputinţei în gură. Plânge hotarul satelor, cătunelor, comunelor, plâng înstrăinatele „cumpărături” la capătul cărora de obicei stă scris: „Proprietate particulară”, sau poartă un nume pe o tăbliţă de lemn. Şi mai privim cu jind la această destrămare spre tiradele devastatoare ale unui minister ce nu iese din anonimat, să dea cu pumnul în masă, să readucă bogăţiile legumo-fructifere, animaliere de altădată, lăsându-ne pradă unori importuri injectate cu euro, fără niciun gust, dar cu preţuri aberante. Deocamdată, că o recunoaştem, că nu vrem, tot satul întreţine oraşul într-o proporţie covârşitoare. Am zăbovit spre Buru, Colţeşti, Rimetea şi ne-au fulgerat salvele de vile ungureşti, acaparatoare de spaţii privilegiate, ca şi la Râmeţ, de altfel, sau pe alocuri prin Munţii Apuseni, pe Someşul Rece, Iara, Mărişel. Minunat! În curând nu vom mai auzi grai românesc. Ce legi! Ce vremuri contorsionate! Ce lipsă de respect pentru pământul care te-a născut! Deţinem scrisori prin care ni se relatează uşurinţa cu care s-au vândut aceste mii de hectare, şpaga care s-a luat, înlesnirile de care s-a beneficiat. Un lucru ne obligă la adevăr: până unde ne vindem şi cămaşa de pe noi? Şi dacă o facem ce mai aşteptăm de la viitor? Să ne trezim că vom plăti chirie pentru casa în care locuim, pentru satul în care ne-am născut, pentru putrefacţia morală a unor foşti din societatea românească! Groaznic! Aşa se poate pierde o ţară! Paşnic! Pe mulţi bani! Cu ochii închişi!
Ion MĂRGINEANU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

11 Comentarii

Marius 22 iulie 2011 at 1:17

Interesanta constatare domule, insa cum se impaca cu sacrifilegiul Rosia Montana care observ ca este aplaudat zgomotos pe plan local ? OARE S-A DAT DOVADA DE RESPONSABILITATE prin aprobarea proiectului? Nu cumva a fost sacrificat ceva al tuturor urmasilor nostrii pentru o derizorie satisfactie de moment. Exista argumente pro si contra (au fost expuse de multi alti mai competenti si documentati decit subsemnatul), insa stau si ma intreb retoric: podisul carstic PADIS este la o aruncatura de bat de Rosia Montana – oare merita argintii promisi riscul sa ne pirjolim minim un sfert din tara in ipoteza unui nefericit accident? Cum ne-or judeca cei care vin dupa noi cind se vor trezi cu buzunarele goale si cu paminturile pirjolite? Doar atit am putut noi sa le lasam mostenire?

Dorin 22 iulie 2011 at 6:35

Dumneata propui nationalizarea tuturor terenurilor , caselor , fabricilor , etc , cumparate de catre straini in romania , expulzarea lor ( ca nu cumva sa se inmulteasca mai repede ca romanii , si peste 100-200 ani sa ne trezim ca suntem minoritari in tara ) , intoarcerea la cel mai prost administrator-statul ,sau in cel mai rau caz , privatizarea pe nimic catre intreprinzatorii hoti romani .Tot asa , romanii care au muncit ( sau muncesc ) in strainatate , sa fie obligati sa-si vanda proprietatile pe care le-au agonisit cu truda in strainatate si sa fie expulzati in tara !Prea miroase a nationalism -sovinism comunist ; In schimb nu te-ai legat deloc de tiganii nostri , care fac mult mai mult rau tarii si populatiei romanesti , prin hotiile , scandalurile , crimele si mizeria pe care le fac zilnic , decat comportamentul , in general , civilizat al strainilor . Deci , dupa dumneata , afara cu strainii din tara , afara cu Romania din NATO si UE , intoarcerea la proprietatea de stat , stop importurilor ( de ce sa importam , cand putem sa le dam romanilor de lucru ? ) , jos internetul ( sa nu poata romanul sa vada ce se mai intampla in lume ) , etc 🙂 Se vede ca il regreti tare mult pe Ceausescu , in era caruia te-ai format . JALNIC !!ynadyPC Foor

Dorin 22 iulie 2011 at 7:13

Astept sa apara comentariul pe care l-am facut , pentru ca nu am folosit cuvinte injurioase , jignitoare ; doar critice la adresa autorului .

divertis 22 iulie 2011 at 11:46

La inceputul articolului eram nedumerit, insa cand am ajuns la partea cu ” Buru, Colţeşti, Rimetea şi ne-au fulgerat salvele de vile ungureşti” m-am lamurit. Ungurii sunt de vina ca nu sunteti in stare de nimic, nu va place munca.
Da, e clar. Pentru toate relele sunt de vina altii, voi niciodata. Mereu si mereu altii. In special ungurii.

Robespierre 22 iulie 2011 at 11:52

Maestre,
Curat ca lacrima pruncului, limpede ca Somesul rece la plecarea din munti, cutremurator si dureros ca taietura ghilotinei este editorialul dvoastra…
Pustiirea satelor, barbieritul muntilor de paduri, saharizarea tarii, manelizarea pana la vulgarizarea abjecta a tot ce inseamna traditie, folclor, obiceiuri, mod de viata, suflet romanesc au atins limite greu de indurat, afectand insasi fibra care strabate trupul si fiinta romanului…
Si, maestre, ati vazut inca atat de putin… Si ceea ce ati vazut , ati simtit, ati suferit s-a intamplat in zone in care romanismul mai dainuie, mai palpaie firav ca festila fara seu din geamurile casutelor de moti, de mcani, de criseni… Dar , maestre, mergeti dvoastra prin cele Bihoruri, Salajuri, Satmaruri, Hargite, Covasne sialte camari de suflet romanesc si inima fie-va umputa de sangele durerii… O sa vedeti acolo amploarea dezastrului, dezradacinarea si dezromanizarea, chinul si suferinta romanilor( si nu numai), depopularea satelor, jaful forestier, cinegetic, piscicol, chiciul si neamprostimea ridicate la rang de politica nationala. O sa vedeti salile de sport ale Udrei pe langa closete din carpici, o sa vedeti vilele potentatilor pe langa rauri si paraie pline de motorina, de sticle de plastic, de colibe ale satenilor, o sa auziti folclor turcizat, arabizat, maghiarizat, folclor tuciuriu ce razbate din dughenele care vand pepsi, pizza, si alcool chimizat…
Si, atunci, maestre, vazand dezastrul perfect, va veti gandi, ca roman, ca fiu al pamantului acesta, ca avem doua cai de urmat: fie sa innebunim ca Iancu, fie sa apelam la lancea lui Horea… Pentru ca, vorba aceluiasi Iancu, „nu cu argumente umanitare se conving tiranii…”. Singurul lucru greu, maestre, e identificarea lor… Pentru ca sunt peste tot, langa noi, cu noi… Si ne intrebam dureros daca nu ne-am…. tiranizat si noi.
Cu plecaciuni, „R”

poetul 22 iulie 2011 at 19:10

avai ce lacrimogen

imi curge-o lacrima din ochi si nu stiu ce-i cu mine
citesc articolul si poc, sa rup ziarul imi vine

avai, poetul ridicat la rang de maestru de plecaciosul robespierre cu r mic ne deschide ochii.

domnule poet care mancati banii contribuabililor prin carti finantate de consiliul judetean alba, si care va plateste si chirie la sediul uniunii sciitorilor de ce nu spuneti si adevarul si sa luati atitudine si impotriva goldului???

cand gold-ul a cumparat proprietati si suflete in rosia montana si in bucium unde ati fost??? e ce nu pomeniti de gold acum cand arunca milioane de euro pe publicitate mincinoasa inclusiv in ziarul unirea???

daca ii pasa goldului de oameni de ce ii alunga pe profesori si medici din rosia montana, de ce se pune bine cu politia si primar si consilier si popii din rosia montana daca afacerea lor este curata ca lacrima.

cum de ziarul unirea publica un astfel de articol pe prima pagina in timp ce la mijloc are reclama pentru a se da drumul exploatarii???

vai de voi fariseilor

silviu 22 iulie 2011 at 13:49

Draga domnule
bag de sama ca dumneata traiesti intr-o alta lume .
Sti citi romani detin proprietati in Spania si Italia ?Cumulat , undeva pe la un milion .
Stii citi romani si-au cumparat proprietati in Ungaria ? Mai multe mii aproape de granita -pentru ca sunt la pret de jumatate fata de ce le ofera Romania si au toate utilitatile , ceea ce la noi lipsesc cu desavirsire .
Suntem o societate privata , deci daca e proprietatea mea fac ce vreau cu si in interiorul ei in limitele legii.
Nu va acuz de nationalism sau comunism dar ce ar fii daca toti romanii care detin proprietati sau lucreaza in strainatate ar fi trimisi acasa?
Pai asta nu ne convine , doar pe noi ne incomodeaza cetatenii straini ce au dobindit prin cumparare (nu retrocedare ca unii smecheri de Romania) aceste proprietati .
Din punctul meu de vedere acest editorial nare ce cauta intr-un ziar european din anul 2011.

Avraam 22 iulie 2011 at 14:27

MENTALITATE TRIBALIST-COMUNISTA!!!
Tribalismul are,, calitatea ”de a creea coeziune prin ura fata de persoane din exteriorul tribului .Ura va mai tine in picioare, sociopatilor.
Dezastrul din tara asta este facut de generatii si generatii de comunisti, ultimii fiind cei cu pensiile nesimtite, care au distrus tot ce s-a realizat prin evolutia societatii omenesti pana atunci si vreau si azi sa traiasca bine fara sa faca nimic.

Costel 22 iulie 2011 at 15:14

Avraame ai dreptate … *la munca* …

Adrian 22 iulie 2011 at 19:34

Ti-as da un raspuns potrivit „maestre”, dar am fost avertizat, pentru ca Paunescu, cand a revenit in viata publica la televizor, s-a autointitulat „porc”,l si eu am repetat ce a spus el. Apropo ce mai stii de Felea, nu pictorul, ci profesorul, si cum a ramas cu „problema”, de Flacari pe Dealuri?

gramatica 24 iulie 2011 at 8:34

Domnule rerereredactor nu se incepe nici o propozitie sau fraza cu „Si…”.Sfatul meu este sa mai treceti odata prin clasele 1-8 sa invatati un pic de gramatica.

Comentariile sunt oprite