Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Totul despre achizițiile de locuințe în 2023: Noi REGULI pentru cei care vor sa își cumpere casă anul acesta. Care sunt schimbarile de pe piața imobiliara

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Totul despre achizițiile de locuințe în 2023: Noi REGULI pentru cei care vor sa își cumpere casă anul acesta. Care sunt schimbarile de pe piața imobiliara

Contractele de vânzare cumparare de locuințe se fac în 2023 dupa noi reguli. Guvernul a modificat reglementarile care vizeaza tranzacțiile imobiliare. Masura, menita sa aduca mai mulți bani din taxe ți impozite la buget se va rasfrânge ți asupra prețurilor de pe piața imobiliara, ducând la o majorare a acestora. În aceste condiții, cumparatorii de locuințe trebuie sa aiba în vedere o serie de aspecte legale pentru a nu fi puți în situația, ulterioara, de a plati sume suplimentare, scrie evz.ro

Autoritațile au modificat regimul de aplicare a TVA pentru achizițiile de locuințe noi în anul 2023. Astfel, conform prevederilor legislative adoptate de Guvern, spre deosebire de anii trecuți va fi aplicat un singur plafon, de 600.000 de lei pentru care se aplica TVA redus, de 5%. Iar numarul acestui tip de tranzacții va fi redus la una singura. Totodata, pentru a evita alte interpretari, a fost detaliata definiția noțiunii de locuința.

Prin prin OG 16/2022, Guvernul a decis sa schimbe regulile pentru tranzacțiile de pe piața imobiliara, introducând un singur plafon ți un singur set de reguli dupa care se va aplica cota redusa de TVA, de 5%.

„Orice persoana fizica poate achizitiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%”, se arara în actul normativ emis de Guvern.

Comparativ, în anul 2022 erau doua plafoane aplicabile, unul cu numar nelimitat de achizitii si altul valabil pentru o singura achizitie.
Noile reguli dupa care se vând locuințele

Conform noilor reguli stabilite de Guvernul României, cota redusa de TVA – 5% se aplica în urmatoarele condiții:

Pentru o locuința cu o suprafața utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodarețti. Suprafața utila este definita prin Legea locuinței nr. 114/1996 drept suprafața desfațurata a tuturor încaperilor, mai puțin suprafața aferenta pereților, a balcoanelor ți a logiilor. Pe de alta parte, anexele gospodarețti sunt stabilite prin Legea nr. 50/1991 drept bucatarii de vara, grajduri pentru animale mari, patule, magazii, depozite ți altele asemenea. Sunt asimilabile noțiunii de anexe gospodarețti garajele, serele, piscinele ți altele asemenea.

Plafonul de tranzacționare de 600.000 de lei include terenul pe care e construita locuința.

Achiziția trebuie facuta de o persoana fizica (singura sau în comun cu alte persoane), iar nu de o societate comerciala.

Cota redusa de TVA se aplica numai în cazul locuințelor care în momentul livrarii pot fi locuite ca atare.

Caracteristicile locuințelor

Conform definițiilor din actele normative, locuințele care în momentul livrarii pot fi locuite ca atare trebuie sa îndeplineasca urmatoarele caracteristici:

deținatorii au acces liber individual la spațiul locuibil, fara tulburarea posesiei ți a folosinței exclusive a spațiului deținut de catre o alta persoana sau familie; au acces la utilitați (energie electrica, apa, canalizare); sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihna, un spațiu pentru pregatirea hranei ți un grup sanitar, indiferent de dotarile existente ți gradul de finisare la data livrarii.

Ce trebuie sa aiba în vedere cumparatorii de locuințe

În aceste condiții, cei interesați sa achiziționeze o locuința noua în anul 2023, de pe piața imobiliara, trebuie sa aiba în vedere o serie de aspecte.

Legea stabilețte ca locuințele vechi se vând fara aplicarea cotei TVA, fiind una dintre scutirile prevazute de legea fiscala. Conform Codului Fiscal, un imobil vechi este definit drept o construcție edificata cu cel puțin un an înainte de data vânzarii. Astfel, un imobil construit ți dat în folosința în 2022 va fi considerat nou pâna la 31 decembrie 2022. Ulterior acesta va intra în categoria imobilelor vechi.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere vizeaza aplicarea TVA. Daca cota de TVA redus a fost aplicata în baza unei interpretari eronate se poate ajunge în situația în care cumparatorul sa va fi obligat sa achite o diferența de preț


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea