Toți preoții romano-catolici pot să ierte păcatul avortului, a anunțat Papa Francisc
Papa Francisc a anunțat luni că preoții vor putea acorda permanent iertarea pentru păcatul avortului, nu doar pentru perioada cât a durat Anul Jubileului Milostivirii, care s-a încheiat duminică 20 noiembrie, relatează agențiile EFE și France Presse.
Papa Francisc, care a făcut din decizia sa de a transforma Biserica Romano-Catolică într-o instituţie mai cuprinzătoare şi mai iertătoare o caracteristică a mandatului său papal, a făcut acest anunţ prin intermediul unui document denumit ”scrisoare apostolică”, publicat luni, la o zi după închiderea ”Anului Jubiliar al Milei”.
Suveranul pontif a spus: ”Vreau să reafirm cu fermitate că avortul este un păcat grav, deoarece înseamnă sacrificarea unei vieţi nevinovate, dar nu există niciun păcat la care mila Domnului nu poate să ajungă şi pe care nu poate să îl şteargă atunci când găseşte o inimă care se căieşte şi care vrea să se reîmpace cu Dumnezeu”.
Papa Francisc acordase deja, temporar, tuturor preoţilor puterea – denumită ”absolvirea sacră” – de a ierta avortul, în perioada Anului Sfânt, de pe 8 decembrie până pe 20 noiembrie, însă tonul solemn din scrisoarea sa de luni sugerează că această modificare ar putea dura cel puţin pentru restul mandatului său papal.
”Aşadar ofer tuturor preoţilor, în virtutea ministeriatului lor, facultatea de a le absolvi de vină pe toate persoanele care au comis păcatul de a face avort. Dispoziţia pe care o anunţasem deja în această privinţă, limitată la durata Anului Sfânt, a fost în acest fel extinsă”, a adăugat suveranul pontif.
Potrivit credinţelor romano-catolice, avortul este considerat un păcat atât de grav, încât persoanele care îl fac sau contribuie la îndeplinirea lui riscă o excomunicare automată, până când păcatul le este iertat în urma unei confesiuni.
În trecut, doar un episcop sau un dohovnic special desemnat într-o dioceză puteau să ofere iertarea pentru comiterea unui avort.
Deşi episcopii din anumite dioceze din ţările dezvoltate, precum Statele Unite şi Marea Britanie, au delegat deja această autoritate către preoţii parohiali, vechea normă a rămas în vigoare în cea mai mare parte a lumii.
Într-un document emis în 2015, papa Francisc a descris ”chinul existenţial şi moral” suportat de femeile care decid să facă întrerupere de sarcină şi a spus că s-a întâlnit cu ”multe femei care poartă în inimile lor cicitricea acelei decizii agonizante şi dureroase”, potrivit News.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare […]
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni”
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni” Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat că urmează controale în spitalele din România, începând de săptămâna viitoare, după ce a primit peste 200 de sesizări despre calitatea mâncării servite pacienţilor. Unele meniuri arată impecabil, altele, „din […]