Rămâi conectat

Cultură Educație

Toţi actorii din sistemul de sănătate vor fi conectaţi la un sistem informatic

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La sfârşitul anului trecut, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a lansat versiunea centralizată a Sistemului Informatic Unic Integrat. La eveniment a participat, alături de conducerea CNAS şi reprezentanţi ai partenerilor care au sprijinit realizarea proiectului S.I.U.I., şi preşedintele Traian Băsescu care nu a făcut altceva decât să critice ce se întâmplă în Sănătate şi să menţioneze cât de necesară este restructurarea. „Trebuie să vă spun că obiectivul major al primei părţi a anului viitor, în afară de informatizare, este şi restructurarea sistemului de sănătate (…) Nu mai putem funcţiona cu un număr de spitale atât de mare, din care circa 200 de spitale nu depăşesc rangul de capabilităţi de tratament şi intervenţie al unui dispensar, doar că sunt mult mai mari şi cu consumuri mult mai mari”, a spus preşedintele.
Sistemul Informatic Unic Integrat al asigurărilor de sănătate din România a funcţionat, cel puţin teoretic, dacă nu practic, doar la nivelul caselor de sănătate judeţene. Practic la sfârşitul anului s-a lansat versiunea centralizată. Conform celor de la CNAS, Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate (SIUIS) din România este un factor cheie în dezvoltarea şi perfecţionarea serviciilor medicale şi farmaceutice, reprezentând o soluţie pentru îmbunătăţirea gestiunii fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi pentru oferirea de servicii medicale şi farmaceutice de calitate asiguraţilor. Prin intermediul SIUIS se vrea realizarea informatizării în domeniul sănătăţii, uniformizarea sistemului de raportare şi prelucrare a datelor din sănătate, atât la nivel naţional cât şi judeţean. În acelaşi timp, SIUI este aliniat la strategia naţională de informatizare şi se poate alinia uşor la reglementările organismelor internaţionale cu care se efectuează schimburi permanente de date. SIUI ar trebui să reducă fraudele şi abuzul din Sănătate. Aşa cum ne-a precizat ec. Gheorghe Ştef, preşedinte – director al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, toate casele de sănătate judeţene, Ministerul Sănătăţii, furnizorii de servicii (spitale, farmacii, medici de familie etc), practic toţi actorii din sistemul sanitar vor fi legaţi prin intermediul SIUIS, astfel că vor putea fi urmărite toate activităţile, toate datele, în timp real. „Este un lucru bun dar care trebuie implementat şi gestionat. Se va putea face astfel o fotografie a întregului sistem de sănătate, a tuturor cheltuielilor care vor putea fi urmărite mai bine, în timp real”, a menţionat Gheorghe Ştef. Este întradevăr un lucru benefic, însă întrebarea e cât timp va dura până când acest sistem pe care se vor cheltui o grămadă de bani va fi funcţional? (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

ASTĂZI: Începe simularea examenului de Bacalaureat 2024. Participă peste 146.000 de elevi

Ziarul Unirea

Publicat

în

ASTĂZI: Începe simularea examenului de Bacalaureat 2024. Participă peste 146.000 de elevi Elevii de clasa a XII-a şi a XIII-a seral încep astăzi, 4 martie, simularea examenului de Bacalaureat. Simularea se va organiza în peste 1.320 de unităţi de învăţământ şi va implica participarea a peste 146.000 de elevi. Citește și: BACALAUREAT 2024: Modele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea