Toţi actorii din sistemul de sănătate vor fi conectaţi la un sistem informatic

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

La sfârşitul anului trecut, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a lansat versiunea centralizată a Sistemului Informatic Unic Integrat. La eveniment a participat, alături de conducerea CNAS şi reprezentanţi ai partenerilor care au sprijinit realizarea proiectului S.I.U.I., şi preşedintele Traian Băsescu care nu a făcut altceva decât să critice ce se întâmplă în Sănătate şi să menţioneze cât de necesară este restructurarea. „Trebuie să vă spun că obiectivul major al primei părţi a anului viitor, în afară de informatizare, este şi restructurarea sistemului de sănătate (…) Nu mai putem funcţiona cu un număr de spitale atât de mare, din care circa 200 de spitale nu depăşesc rangul de capabilităţi de tratament şi intervenţie al unui dispensar, doar că sunt mult mai mari şi cu consumuri mult mai mari”, a spus preşedintele.
Sistemul Informatic Unic Integrat al asigurărilor de sănătate din România a funcţionat, cel puţin teoretic, dacă nu practic, doar la nivelul caselor de sănătate judeţene. Practic la sfârşitul anului s-a lansat versiunea centralizată. Conform celor de la CNAS, Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate (SIUIS) din România este un factor cheie în dezvoltarea şi perfecţionarea serviciilor medicale şi farmaceutice, reprezentând o soluţie pentru îmbunătăţirea gestiunii fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi pentru oferirea de servicii medicale şi farmaceutice de calitate asiguraţilor. Prin intermediul SIUIS se vrea realizarea informatizării în domeniul sănătăţii, uniformizarea sistemului de raportare şi prelucrare a datelor din sănătate, atât la nivel naţional cât şi judeţean. În acelaşi timp, SIUI este aliniat la strategia naţională de informatizare şi se poate alinia uşor la reglementările organismelor internaţionale cu care se efectuează schimburi permanente de date. SIUI ar trebui să reducă fraudele şi abuzul din Sănătate. Aşa cum ne-a precizat ec. Gheorghe Ştef, preşedinte – director al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, toate casele de sănătate judeţene, Ministerul Sănătăţii, furnizorii de servicii (spitale, farmacii, medici de familie etc), practic toţi actorii din sistemul sanitar vor fi legaţi prin intermediul SIUIS, astfel că vor putea fi urmărite toate activităţile, toate datele, în timp real. „Este un lucru bun dar care trebuie implementat şi gestionat. Se va putea face astfel o fotografie a întregului sistem de sănătate, a tuturor cheltuielilor care vor putea fi urmărite mai bine, în timp real”, a menţionat Gheorghe Ştef. Este întradevăr un lucru benefic, însă întrebarea e cât timp va dura până când acest sistem pe care se vor cheltui o grămadă de bani va fi funcţional? (L.I.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Jean 10 ianuarie 2011 at 7:56

va fi o mare fasaiala. iarasi niste bani pentru „baietii destepti” de la SIVECO

Stefan 10 ianuarie 2011 at 9:44

De la teorie la practica este nevoie de oameni cu pasiune pentru functia pe care o detin.
Nu este nevoie de alte sisteme de operare, SCHIMBATI DOAR USER-ii actualului sistem.
Este greu de inteles cum retelele comerciale reusesc sa conecteze cu lumea toata chiar si un sistem P1 invechit, iar in Romania cei care sunt domiciliati in judetul Alba dar au serviciul in alt judet trebuie sa aduca lunar la Casa de Sanatate Alba formularul care dovedeste statutul de asigurat pe hartie originala, pe discheta si cu multumiri. Angajatii casei verifica semnele de punctuatie si se bucura daca pot transmite medicilor de familie(alti taietori de frunze pentru caini) ca angajatul cutare nu este asigurat in luna curenta.
Rusine sa va fie, primiti o gramada de bani, mai multi decat cei la clinicile private si totusi puteti lua lectii de conduita, relatii cu publicul si adaptabilitate si de la cel mai banal chiosc din oras.

Comentariile sunt oprite