Rămâi conectat

Actualitate

Tot mai multe locuințe, cumpărate cu „banii jos”! Românii nu vor să se mai îndatoreze la bănci

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pentru că trăim vremuri în schimbare, românii nu vor să se îndatoreze la bănci sau văd în imobiliare o investiţie mai sigură decât să îşi ţină banii în depozite sau la saltea.

Preferă apartamentele, pe care le pot da spre închiriere, sau vilele, în care pot locui. Clujul este în top: peste 70% dintre tranzacţiile imobiliare se fac cu bani din surse proprii.

De la declanşarea crizei sanitare, piaţa imobiliară este într-o continuă schimbare, iar o stabilizare este prevăzută peste cel puţin 6 luni. Pandemia afectează diferit sectorul rezidenţial, în funcţie de preţul locuinţei. Pentru segmentul mediu, unde un metru pătrat se vinde cu preţuri cuprinse între 1300 şi 2 mii de euro, specialiştii au observat că sunt mulţi cumpărători care preferă să cumpere cu banul jos, adică fără credit. Multe locuinţe sunt destinate închirierii.

Antoanela Comsa, dezvoltator imobiliar: „Lumea se teme de devalorizare. Au început destul de mulţi clienţi să cumpere investiţional, prefera să investească în apartamente, unde returnul este mai mare, poate să ajungă şi la 7% faţă de dobândă pe care ar primi-o la bancă”.

În acest an, din cele 500 de apartamente vândute de un dezvoltator, în Bucureşti şi Constanța, 50% au fost cu bani gheaţă. Anul trecut, media tranzacţiilor fără credit a fost de 35%.

Antoanela Comsa, dezvoltator imobiliar: „Sunt, în general, oameni peste 35 de ani, care lucrează în domenii precum IT, bănci, oameni care un anumit venit şi care au reuşit să strângă nişte bani”.

Cele mai multe locuinţe cu sume din surse proprii se vând în Cluj.

Viorel Mohorea, consultant imobiliar: „Acolo avem 75% tranzacții cu surse proprii, iar restul sunt cu credite. Transilvănenii fac achiziții în Cluj, în oraș, achiziții pentru copiii lor”.

Conform datelor BNR, în iulie 2020, investiţiile imobiliare mai mari de 20 de mii de lei, pentru persoane fizice, au fost cu 25% mai multe ca în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Georgian Marcu, consultant imobiliar: „Cei care şi-au permis şi şi-au dat seama că au anumite posibilităţi au preferat să se mute şi au căutat ori apartamente mai mari, cu terasă, cu grădina, din economiile pe care le-au făcut până acum”.

Dinamica pieţei imobiliare se schimba atunci când vorbim de cumpărătorii interesaţi de proprietăţi care se vând, în medie, cu 1.300 de euro metrul pătrat.

Aceste locuinţe se vând, în mare parte, cu credite ipotecare. Iar conform datelor BNR, în lunile iunie şi iulie, s-au vândut mai multe locuinţe prin credit ca în aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar până la finalul lui 2020, este posibil că cifrele să crească, având în vedere că băncile au pornit, de mai puţin de o lună programul „Noua Casă”, prin care cei care vor să cumpere o locuinţă trebuie să urmeze aceiaşi paşi ca la programul „Prima casă”.

Surse: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea