TOPUL celor mai contaminate fructe și legume: Pesticide, erbicide și a alte substanțe chimice dăunătoare sănătății umane
TOPUL celor mai contaminate fructe și legume: Pesticide, erbicide și a alte substanțe chimice dăunătoare sănătății umane
În fiecare zi, consumăm fructe și legume care, din păcate, sunt puternic contaminate de prezența pesticidelor, erbicidelor și a altor substanțe chimice dăunătoare sănătății umane și mediului.
În 2023, rețeaua de activiști americani Environmental Working Group (EWG) a publicat Dirty Dozen, clasamentul în care se regăsesc cele mai contaminate fructe și legume.
Ca și anul trecut, căpșunile continuă să conducă lista ”Dirzen Dozen” de fructe și legume care conțin cele mai ridicate niveluri de pesticide, urmate de spanac, broccoli și varză, nectarine, mere și struguri, conform ghidului realizat de EWG.
Broccoli este un aliment foarte bogat în fibre, acizi grași omega 3 și omega 6, calciu și fier. Într-adevăr, cantitatea de fier pe care o furnizează este mai mare decât cea a cărnii.
Din păcate, prezența substantelor toxice datorate pesticidelor alterează beneficiile broccoli și verzei, care ocupă locul trei în clasament. Insecticidele neurotoxice interzise, dar încă folosite, sunt principala cauză a contaminării acestor legume de pe listă.
Potrivit publicației Supereva, numeroase studii au demonstrat de fapt că expunerea la pesticide prin consumul de fructe și legume contaminate poate provoca daune grave sănătății. Acesă expunere duce la un risc crescut de a dezvolta boli cronice degenerative, cum ar fi cancerul, diabetul și astmul.
Este important să fim atenți la calitatea produselor pe care le cumpărăm, alegându-le pe cele care sunt organice și cultivate fără utilizarea de substanțe chimice nocive.
În plus, este necesară creșterea gradului de conștientizare a instituțiilor cu privire la subiectul siguranței alimentelor și la necesitatea reducerii utilizării pesticidelor și erbicidelor. Numai așa vom putea să ne protejăm sănătatea și cea a mediului în care trăim.
Lista ”Dirty Dozen” a alimentelor cu cel mai ridicat nivel de contaminare
1. Căpsuni
2. Spanac
3. Varză, Conpidă, Broccoli
4. Piersici
5. Piere
6. Nectarine
7. Mere
8. Struguri
9. Ardei gras și ardei iute
10. Cireșe
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Câte zile de VACANȚĂ vor avea elevii până la finalul anului școlar 2025-2026: CALENDARUL OFICIAL
Câte zile de VACANȚĂ vor avea elevii până la finalul anului școlar 2025-2026 Calendarul anului școlar 2025-2026 prevede o structură pe 5 module, cu vacanțe distribuite diferit față de anii trecuți. Citește și: Ministrul Educaţiei, întrebat dacă şcoala începe luni, 8 septembrie 2025: „Sunt optimist. Le transmit părinţilor să îi ducă pe copii la şcoală” […]
RCA 2025: Pericol major de faliment pe piața RCA. Milioane de șoferi riscă să rămână fără despăgubiri și protecție reală
Pericol major de faliment pe piața RCA: Milioane de șoferi riscă să rămână fără despăgubiri și siguranță reală Transportatorii spun că pe piața RCA se pregătește un nou scandal, cu risc de faliment care ar putea lovi milioane de șoferi. După cazurile Euroins și City Insurance, acum suspiciunile planează asupra companiei Grawe, acuzată că întârzie […]
Românii au temeri serioase că inteligenţa artificială le-ar putea înlocui jobul: Ce indică un studiu
Mai mult de un sfert dintre români se tem că inteligenţa artificială le-ar putea înlocui jobul Aproape jumătate dintre români (47%) consideră că inteligenţa artificială (AI) îi ajută să înveţe, să se dezvolte sau le va redefini activitatea în următorii 5 ani, în timp ce mai mult de un sfert dintre ei (28%) se tem […]