Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Tomata 2023: A început colectarea dosarelor pentru acordarea ajutoarelor în valoare de 3.000 de euro, date de stat pentru agricultori

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tomata 2023: A început colectarea dosarelor pentru acordarea ajutoarelor în valoare de 3.000 de euro, date de stat pentru agricultori

Autoritățile române au mai multe mecanisme de subvenționare a activității agricole de pe meleaguri mioritice, iar unul dintre cele mai semnificative vine de la Guvern chiar în această perioadă.

 

Nu mai puțin de 3000 de euro ajung la românii fermieri prin intermediul programului Tomata 2023, proaspăt aprobat de Guvern. Acesta vine însă cu modificări importante raportându-ne la anul trecut, cele mai importante schimbări vizând termenele pentru ajutorul de minimis pentru roșiile în solar sau sere. În plus sunt alte condiții de încadrare și alte sisteme de plată pentru legumicultori.

Intrat în vigoare la finalul anului 2022, programul Tomata 2023 prevedere că un agricultor va primi 3000 de euro pentru fiecare 1000 de metri pătrați în care cultivă roșii. Pentru a primi însă acești bani, este foarte important să te încadrezi în mai multe termene.

De exemplu, cel târziu până la 1 aprilie 2023, trebuie depuse cererile în vederea obținerii ajutorului. Acestea se depun la Direcțiile Agricole Județene. Este însă important de reținut că sunt și multe primării care centralizează cererile pentru a întinde o mână de ajutor legumicultorilor, urmând să le trimită ulterior la Direcțiile Agricole.

Următorul termen este de 30 iunie. Până la acea dată, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va face valorificarea producției. În acest fel se va verifica predictibilitatea tuturor legumicultorilor din acest sector.

Venim în sprijinul fermierilor cu adoptarea din timp a Programului Tomata 2023 pentru a da predictibilitate tuturor celor care activează în acest sector al producerii de tomate în spații protejate, sau chiar celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program”, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea, în şedinţa de Guvern.

Programul Tomata, în forma lui inițială, a fost lansat pe 1 aprilie 2020. Etapele ulterioare au avut loc pe 14 iunie 2021 și 3 februarie 2023. Anul acesta, documentele justificative se pot depune până pe 14 iulie 2023, potrivit ordinului aprobat de Guvern. Este vorba despre copiile rapoartelor fiscale de închidere de zi, factura și fila/filele din carnetul de comercializare.

Cererea, însoțită de documentele prevăzute, poate fi transmisă la DAJ și prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate „conform cu originalul” de către solicitant. În situația în care solicitantul utilizează suprafețe de teren cu tomate în spații protejate situate în județe/UAT diferite, acesta va formula și depune o singură cerere de înscriere în program, la DAJ unde are suprafața cultivată cea mai mare”, a spus Direcția Agricolă Dâmbovița.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Lovitură de teatru: Fostul viceprimar, Paul Voicu, a trecut la PSD și candidează pentru Consiliul Local

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lovitură de teatru: Fostul viceprimar, Paul Voicu, a trecut la PSD și candidează pentru Consiliul Local O adevărată lovitură de teatru a avut loc astăzi în politica locală, la depunerea listelor de candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Local Alba Iulia. Fostul viceprimar Paul Voicu, care a fost mulți ani mâna dreaptă a lui Mircea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea