Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Tinerii români ar putea conduce de la 16 ani. Un proiect de lege vrea să introducă modelul american: ”șofer minor, doar cu însoțitor”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

soferi 16 aniTinerii români ar putea conduce mașini până să împlinească 18 ani. Un deputat propune o lege prin care tinerii de 16 ani să poată să conducă mașini cu o capacitate cilindrică de până la 1000 de centimetri cubi. Dacă proiectul va fi votat, atunci doritorii ar putea să circule în primul an numai însoțiți de un șofer cu experiență, iar viteza maximă admisă în afara localității nu trebuie să depășească 70 de kilometri pe oră.

În momentul de faţă, tinerii care au împlinit 16 ani au voie să conducă după ce obţin bineînţeles un permis, mopede, motociclete cu o capacitate cilindircă mică şi maşini care merg cu cel mult 45km/h. Deputatul Petru Movilă crede însă că e loc şi de mai mult.

„Sunt foarte mulţi părinţi care lasa copiii să conducă de la o vârstă fragedă, sunt mulţi dintre ei care au aptitudini, iar legalizarea acestei proceduri, cu responsabilitatea corespunzătoare, ar putea fi un lucru normal pentru România”, afirma Petru Movilă.

Aşa că propune adoptarea sistemului american. La 16 ani eşti testat şi primeşti permisul de conducere. Ai voie să circuli numai cu un adult care are cel puţin 5 ani vechime în trafic, iar maşina la volanul căreia te urci nu trebuie să aibă mai mult de 1000 de cemtimetri cubi.

Dacă unii elevi consideră că ideea lui Movilă este bună, alţii o consideră periculoasă. „Eu cred că până la 18 ani nu e o idee bună”, susţine un elev chestionat de stirileprotv.ro, în timp ce altul spune: „Pentru mine ar fi un lucru foarte bun, pentru că stau departe, cu autobuzul fac foarte mult şi ajung greu, iar o maşină personală mi-ar fi de mare folos”.

Instructorii auto sunt, însă, sceptici. „Ar trebui creat un cadru legislativ strict pentru cel care stă în dreapta. Pentru că prea puţini înţeleg responsabilitatea socială în trafic”, spune instructorul auto Mihai Iacob.

Această iniţiativă legislativă ar trebui să se bucure şi de susţinerea Poliţiei Rutiere, singura instituţie care ar putea să spună cu certitudine dacă modelul american poate fi implementat şi pe străzile şi şoselele din România.

De asemenea, proiectul care ar urma să modifice legislația rutieră va avea nevoie să treacă prin comisiile de specialitate din Parlament, dar și de votul deputaților și al senatorilor.

sursa:stirileprotv, foto – libertatea


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea