Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Tinerii liberali au premiat cea mai frumoasă grădină… de bloc!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie, a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, pentru celebrarea Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stockholm, iar sărbătorirea ei anuală reprezintă unul dintre principalele puncte din Programul Ecologic al Naţiunilor Unite. Cu acest prilej, Organizaţia de Tineret a PNL Alba Iulia a organizat în acest an a doua ediţie a concursului „Cea mai frumoasă grădină de bloc”. A fost vorba despre o competiţie la care s-au înscris cetăţeni cu un dezvoltat spirit al frumosului din Alba Iulia, indiferent de vârstă. Pentru a participa la concurs, cei interesaţi au arătat că sunt oameni gospodari care ştiu să dovedească acest fapt prin modul în care au grijă de spaţiile verzi din zona în care locuiesc. Duminică, 5 iunie a.c., mai mulţi membri ai conducerii TNL Alba Iulia împreună cu preşedintele organizaţiei, prof. Adrian Simion, au mers în mai multe zone ale oraşului şi i-au premiat pe locatarii care au cele mai frumoase grădini şi spaţii verzi în jurul blocurilor unde locuiesc. Astfel, pe lângă diplome, premianţii au primit şi unelte necesare în realizarea activităţilor de grădinărit. La finalul acţiunii, preşedintele TNL Alba Iulia, prof. dr. Adrian Simion a declarat: „Am dorit să dăm şi un exemplu pozitiv despre cum poţi, pe de o parte, să te implici într-un mod foarte simplu în eforturile comune de a face din Alba Iulia un oraş cât mai curat şi mai frumos, iar pe de altă parte să recunoşti, chiar şi printr-un gest mai mult simbolic, eforturile altora, care se străduiesc să fie cetăţeni model în comunitatea din care fac parte. În ultima vreme, grădinile din faţa blocului şi alte spaţii verzi din oraş, sunt adevărate refugii pentru mulţi dintre noi, în condiţiile în care conducerea oraşului pare mai degrabă decisă să distrugă decât să protejeze tot ceea ce se poate numi „parc” în Alba Iulia. Este păcat să nu facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a proteja sănătatea noastră, a copiilor noştri şi a celorlalţi semeni ai noştri”. (N.I.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

Luna Octombrie, Brumărel – O lună plină de tradiție și sărbătoare creștină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Luna Octombrie, Brumărel – O lună plină de tradiție și sărbătoare creștină

Luna Octombrie sau Brumărel, este o lună plină de tradiție și sărbătoare creștină. Este cea de-a doua lună din străvechiul calendar biblic. Este a zecea lună a anului în calendarul Gregorian și are 31 de zile. Ziua are 13 de ore, iar noaptea are 11 de ore.

Tradiția populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă și mai caldă. Dacă va ploua mult, în decembrie vântul va urma să bată puternic, dacă tună, iarna va fi ușoară, iar dacă este ceață multă, va fi zăpadă multă în decembrie. Dacă frunzele arborilor cad curând, anul următor va fi roditor, dacă nu, iarna va fi târzie, dar grea.

Luna octombrie este luna în care țăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, se adună cartofii, napii, se răsădesc zmeura și căpșunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile și însămânțările de toamnă, se curăță pomii și grădina.

Elit - Gustul Desăvârșit

În noaptea de 24 spre 25 octombrie trecem la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel ora 4.00 va deveni ora 3.00. Ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

1 octombrieAcoperământul Maicii Domnului. Este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi.

Prima zi a lui Brumărel, așa cum este cunoscută luna octombrie în tradiția populară, era consacrată, în vechime, unui sfânt aproape necunoscut: Sfântul Procoavă, cel care le dă păr frumos și atrăgător tinerelor nemăritate.

14 octombrie – Sărbătoarea Sf. Cuvioasa Parascheva. S-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. La vârsta de zece ani, auzind în biserica cuvintele: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie”, răspunde imediat strigătului dumnezeiesc: își schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor. Decide să-și părăsească părinții pentru Hristos, înainte de a împlini douăzeci de ani.

Se spune că, așa cum va fi vremea în această zi, așa va fi până la Sf. Dumitru și așa va fi și în celelalte sărbători ale anului. Se mai spune, în tradiția populară, că dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produselor provenite de la oi.

26 octombrie – Sfântul Mucenic Dimitrie. S-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre (în Bulgaria). A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. Iubind viața ascetică, se va retrage într-o peșteră. Nu se știe cît timp a stat în această peșteră și nici când a trecut la cele veșnice. Tradiția spune că înainte de a muri, s-a așezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului.

La 25 octombrie se sărbătorește ”Focul lui Sâmedru” (Ajunul Sf. Dumitru). Se fac focuri peste care sar copiii, ca să fie sănătoși, sau tinerii, ca să se căsătorească. Dacă recolta de gutui și nuci este bogată, iarna va fi grea. La 26 octombrie se sărbătorește Sâmedru, patronul păstorilor și soroacelor (Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir). Se spune că așa cum este ziua, așa va fi și iarna: dacă este lună plină și senin, iarna va fi mănoasă, iar dacă bate vântul și plouă, vor fi zăpezi mari. La 27 octombrie se sărbătoresc Poitra lui Sumedru, Câinii lui Sumedru, Filip Șchiopul (Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi).

Sursa: tarancutaurbana.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini

Ziarul Unirea

Publicat

în

Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini

Biserica ortodoxă prăznuiește pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului în ziua de 1 octombrie. Sărbătoarea are loc în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O vad, Parinte, si ma minunez!”.

Acoperamantul Maicii Domnului

Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului, scrie portalul crestinortodox.ro.

Tot pe 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ajutoare pentru pensionari în luna octombrie 2023. Cine primește ajutorul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ajutoare pentru pensionari în luna octombrie 2023. Cine primește ajutorul

Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr.168/2022 se plătește pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii, care au domiciliul în România şi ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

Citește și: O nouă lege a pensiilor din ianuarie 2024. Majorarea pensiilor diferențiat: Pensiile mici indexate cu un procent mai mare

Categoriile de venituri care se au în vedere la acordarea ajutorului financiar sunt următoarele:

> veniturile din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna octombrie 2023;

Elit - Gustul Desăvârșit

> veniturile din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna octombrie 2023;

> veniturile din salarii şi asimilate salariilor, la nivelul lunii iulie 2023;

> veniturile din drepturi acordate în baza legilor reparatorii cu caracter special, cu anumite excepții;

> veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari acordată în baza OUG 6/2009.

Ajutorul financiar se acordă diferențiat, astfel:

– în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;

– în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1501 lei și 2.000 lei, inclusiv;

– în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

De reținut:

• În cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaș și/sau beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaș în parte;

• Ajutorul financiar se acordă integral, chiar dacă veniturile plătite în octombrie 2023 sunt aferente unei fracțiuni de lună;

• La stabilirea plafonului nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare lunii octombrie 2023;

• Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat.

Casa Națională de Pensii Publice a tipărit taloanele de pensii/documentele de informare care au fost transmise CN Poșta Română SA pentru a fi distribuite către pensionari începând cu data de 01.10.2023.

Sumele suplimentare reprezentând ajutorul financiar sunt incluse pe aceste documente și sunt evidențiate distinct de cuantumul pensiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare