Timbru de mediu diferit pentru benzină şi diesel
Timbrul de mediu care va fi plătit de proprietarii de automobile cu motoare pe benzină ar putea fi calculat diferit faţă de cel plătit de posesorii maşinilor cu motor pe motorină. Anunţul a fost făcut de ministrul mediului, Rovana Plumb.
„Faţă de ceea ce am prezentat pe site-ul Ministerului Mediului ca propunere, în momentul de faţă luăm în calcul o formulă de calcul separată pentru motoarele care utilizează benzină şi pentru cele care utilizează motorină”, a spus Plumb, precizând ulterior că formula de calcul va rămâne aceeaşi, dar ar putea fi cuantumuri diferite pentru cele două tipuri de motoare, „dat fiind faptul că motoarele diesel au un plus de particule care poluează”.
În legătură cu faptul că unii producători au cerut pentru maşinile non Euro, Euro 1 şi Euro 2 taxe de până la trei ori mai mari, Rovana Plumb a spus că nu este vizată, deocamdată, nicio modificare faţă de propunerea existentă. Timbrul de mediu pentru aceste categorii de automobile, mai poluante, ar urma să fie mai mic cu procente cuprinse între 60 şi 90 la sută faţă de actuala taxă, dat fiind că maşinile respective au o durată mai scurtă de viaţă şi vor polua mai puţin în timp.
Legat de faptul că producătorii au cerut să crească taxa de mediu pentru autoturismele Euro 3 şi Euro 4, dat fiind că au investit pentru dezvoltarea categoriei Euro 5, ministrul a spus că modificările se referă în special la primele două categorii, în cazul cărora timbrul de mediu va fi cu 10-15 la sută mai mare decât actuala taxă.
Guvernul a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, printr-un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Noua formulă de calcul prevăzută în proiect conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.
Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro. Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
Taxa va rămâne la aproximativ acelaşi nivel pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.
Sursa: Mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu, despre riscurile unui credit imobiliar: ”Este singurul lucru care poate să te bage în faliment. Dacă nu plătești 2-3 rate la bancă, vei afla cine este cu adevărat proprietarul locuinței”
Radu Georgescu, despre riscurile unui credit imobiliar: ”Este singurul lucru care poate să te bage în faliment. Dacă nu plătești 2-3 rate la bancă, vei afla cine este cu adevărat proprietarul locuinței” Economistul Radu Georgescu a explicat într-o postare online care sunt riscurile unui credit imobiliar și de ce este singurul lucru care poate băgă […]
Vouchere de vacanță 2025: Semnal de alarmă tras de Federația Patronatelor din Industria Ospitalității
Vouchere de vacanță 2025: Semnal de alarmă tras de Federația Patronatelor din Industria Ospitalității Federația Patronatelor din Industria Ospitalității trage un semnal de alarmă privind interesul scăzut al bugetarilor de a mai beneficia de vouchere de vacanță, în condițiile în care statul a înjumătățit valoarea acestora. În plus, decizia de acordare a acestora ar fi […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru sâmbătă, 24 mai 2025 Meteorologii au emis o nouă atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până sâmbătă, 24 mai 2025, la ora 6.00, aproape în întreaga țară. De asemenea, o informare de averse şi vijelii pentru toată România va expira luni, 26 […]