Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Tăierea capului SfÂntului Ioan Botezătorul

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tăierea capului Sfântului Ion Botezătorul

De la origini pân\ la noi, pe b\trâna scoar]\ a p\mântului s-au perindat ilustre figuri de oameni al c\ror contur cu greu a putut fi definit în culori adecvate [i la dimensiuni reale. Astfel de oameni sunt rari ca floarea de col] de pe crestele Carpa]ilor, care, pretimpuriu str\punge cu trupul s\u firav pojghi]a înc\ înghe]at\ a z\pezii, prevestind apropiata sosire a prim\verii, simbolizând biruin]a vie]ii asupra mor]ii [i dând t\rie cuvântului paulin care spune „când sunt slab atunci sunt tare”.

Citește și:  30 august: Sfântul Alexandru, ”protectorul omenirii”. Ce se spune despre persoanele care poartă numele de Alexandru și Alexandra

Numele lor sunt obi[nuite dar faptele sunt deosebite. În condi]ii de s\r\cie mai presus de orice închipuire au atins performan]e spirituale cu greu accesibile omului din lume. Din nimicul pe care-l oferea pustia au s\turat [i au îndestulat cu pâinea vie]ii [i cu apa cea vie mii [i mii de oameni înseta]i [i înfometa]i de hran\ spiritual\. Ei nu puteau respira în condi]ii de confort [i bun\stare, ci doar în simplitatea [i s\r\cia de[ertului. Astfel de oameni, amesteca]i cu pleava [i neghina veacului murdar se pare c\ nu-[i g\seau rostul [i locul. Liderul nedetronabil al unor astfel de performan]e este Sfântul Ioan Botez\torul, despre care, însu[i Fiul lui Dumnezeu depune m\rturie: „Adev\r zic vou\: nu s-a ridicat între cei n\scu]i din femei unul mai mare decât Ioan Botez\torul” (Matei. XI, 11).

Dimensiunile spiritual morale ale lui Ioan vor fi marcate [i de îngerul Gavriil, care, într-un dialog cu Zaharia, tat\l proorocului, îi spune acestuia: „Bucurie [i veselie vei avea [i de na[terea lui se vor bucura mul]i. C\ci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici sicher\ [i înc\ din pântecele mamei sale se va umplea de duhul sfânt. {i pe mul]i dintre fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor” (Luca. I, 14-16).

Chiar dac\ Mântuitorul [i îngerul Gavriil au rostit cuvinte atât de m\gulitoare la adresa lui Ioan, el se socotea doar „glasul celui ce strig\ în pustie” (Matei. III, 13), [i se cutremura din toat\ fiin]a când la Iordan a ridicat mâna deasupra cre[tetului lui Iisus ca s\-l boteze. Fa]\ de p\cat îns\ [i fa]\ de p\c\to[i, glasul proorocului devenea aspru [i dojenitor: „Pui de vipere – le zicea mul]imilor care veneau s\-[i m\rturiseasc\ p\catele – cine va ar\tat s\ fugi]i de mânia ce va s\ vie? Face]i dar roade vrednice de poc\in]\… Acum securea st\ la r\d\cina pomilor; deci orice pom care nu face road\ bun\ se taie [i se arunc\ în foc” (Luca. III, 7-9).

Toate clasele sociale ascultau cu capul plecat mustrarea lui Ioan fiindc\ to]i se reg\seau în ea [i chiar Irod se l\sa sensibilizat ascultându-i cu interes cuvântul. Numai mintea Irodiadei nu contenea s\ urzeasc\ intrigi criminale împotriva sfântului, întrucât acesta înfiera cu toat\ vehemen]a leg\tura nelegiuit\, existent\ între cei doi cumna]i de top din fruntea regatului. Ziua de na[tere a lui Irod a fost prilej nimerit pentru Irodiada s\-l îmbete pe rege, iar apoi s\ ob]in\ pe tipsie capul lui Ioan, care în mod repetat îi cl\tina scaunul [i-i periclita [ederea de-a dreapta sl\b\nogului despot.

Citește și: Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ion Botezătorul în 7 ianuarie

În scurta sa via]\ Sfântul Ioan s-a f\cut dreptarul multor inimi. Chiar dac\ a fost retezat de sabia uciga[\, predica sa din pustiu cheam\ mereu genera]ii de pelerini s\-[i cl\teasc\ sufletul în albia legendarului Iordan. Moartea martiric\ de care s-a împ\rt\[it este ipostaza cea mai râvnit\ de c\tre un slujitor angajat din ceasul întâi în via Domnului. Numai jertfindu-[i ultima suflare [i ultima pic\tur\ de sânge pe altarul slujirii depline, Sfântul Ioan se putea încununa cu medalia de aur într-un clasament al celor mai puternici eroi ai cre[tinismului [i î[i putea motiva epitetul unic de „cel mai mare b\rbat n\scut din femeie”.

Preot Petru PINCA, Blaj


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea